Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pils atzīmē 285 gadu jubileju

Attēla autors: No LLU arhīva

2023. gada 14. jūnijā aprit 285 gadu kopš Jelgavas pils pamatakmeņa ielikšanas. Atzīmējot šo notikumu, 23. maijā tiek organizēta jubilejas konference "Jelgavas pils starp gadu simtiem", lai pievērstu sabiedrības uzmanību lielākās baroka pērles Baltijas valstīs – atjaunotās Jelgavas pils – nozīmei kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē un saglabāšanā.

"Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs. Baroka pērle ir kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk Kurzemes guberņas administratīvais centrs, bet šodien – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš – LLU) mājvieta –, ko projektējis arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli. Jelgavas pils ir mūsu pilsētas sirds, tai ir būtiska nozīme gan Jelgavas, gan Latvijas vēsturē. Savas pastāvēšanas vēsturē pils vairākkārt tikusi nopostīta, taču no 2016. gada līdz 2020. gadam notika pēdējo desmitgažu vērienīgākie pils remontdarbi – pils siltināšana, ventilācijas izveide un, pateicoties mūsdienīgiem risinājumiem, beidzot bija iespējama arī pils fasāžu atjaunošana - apmetuma labošana un krāsošana, kā arī fasāžu apdares dekoratīvo elementu restaurācija un rekonstrukcija," stāsta Jelgavas pils muzeja vadītāja Ginta Linīte.

Jubilejas konferenci "Jelgavas pils starp gadu simtiem" plkst. 13.00 (reģistrācija no plkst. 12.30) Sudraba zālē atklās LBTU rektore Irina Pilvere, bet pēc tam sekos Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa svētku uzruna. Savukārt pirmās daļas izskaņā tiks prezentēti īstenotā projekta "Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana" (EKII-1) gaita un rezultāti.

Svētku turpinājumā izzinošās lekcijās aicinās piedalīties Jurijs Strods, kurš stāstīs par Jelgavas pilsētas atainojumu pastkartēs līdz 1944. gadam, Inese Deksne, kura raksturos Jelgavas parkus kā identitātes vietas pilsētā un Andris Tomašūns, kurš stāstīs par arheoloģiskajiem pētījumi pils salā no 2013. gada līdz 2023. gadam. Savukārt Armands Celms informēs konferences apmeklētājus par vecās Jelgavas pils pamatu un nocietinājumu sistēmas izpēti un identificēšanu dabā, bet Ginta Linīte ziņos par vēsturiskajām saiknēm starp Jelgavas pili un Franciju.

Šajā dienā pēc konferences ikviens svētku dalībnieks aicināts gida pavadībā doties izzinošā un izklaidējošā ekskursijā Jelgavas pilī, lai atklātu tās noslēpumus, kas tiek glabāti aiz senajiem pils mūriem.

Savukārt pasākuma izskaņā ap plkst. 16.30 viesi aicināti baudīt brīvdabas koncertu Jelgavas pils pagalmā, kurā tiks atskaņota Maksima Beitāna (čells) un Endija Rožkalna (klasiskā ģitāra) radīta koncertprogramma, kā arī nogaršot Jelgavas pils 285 gadu jubilejas torti.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar Jelgavas pils muzeja vadītāju Gintu Linīti e-pastā: ginta.linite@lbtu.lv vai pa tālruni: 63005617.

Jelgavas pils svētkus organizē LBTU un koncertu finansiāli atbalsta Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Kultūra".

AfišaLogo
Pievienots 19/05/2023