Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Katrīna Pētersone: “Dzīvē vienmēr meklēšu jaunus izaicinājumus un neapstāšos pie sasniegtā”

LLU absolvente Katrīna Pētersone: “Dzīvē vienmēr meklēšu jaunus izaicinājumus un neapstāšos pie sasniegtā”

Katrīna Pētersone ir no Rīgas, un šogad ar izcilību absolvēja LLU Pārtikas un tehnoloģijas fakultātes akadēmiskās bakalaura studiju programmu "Pārtikas kvalitāte un inovācijas", iegūstot inženierzinātņu bakalaura grādu pārtikas zinātnē. Studiju laikā uzrādīja teicamus rezultātus un viņas vidējā svērtā atzīme bija 9,1 balles. Turklāt savā noslēguma darbā Katrīna veica uztura bagātinātāja – enerģijas batoniņa ar kofeīnu, L-teanīnu un ginka (Ginkgo biloba) ekstraktu izstrādi. 

Katrīna no 1. līdz 9. klasei mācījās Rīgas Angļu ģimnāzijā, bet vidusskolā savas zināšanas ieguva Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, izvēloties vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmu, kurā padziļināti mācījās ķīmiju un bioloģiju, kas viņai viennozīmīgi bija arī mīļākie mācību priekšmeti. Turklāt jaunā speciāliste vidusskolā kārtoja arī izvēles eksāmenu bioloģijā.

Par skolas laiku Katrīna atceras, ka Āgenskalna Valsts ģimnāzijā viņa iemācījās mācīties, līdz ar to tas palīdzēja iegūt izcilības jeb “sarkano diplomu”. “Paldies ķīmijas skolotājai Laurai Fjodorovai par mudinājumu pieteikties Pārtikas tehnoloģijas fakultātes izsludinātajā ķīmijas konkursā. Skolotāja ķīmiju pasniedza ar humoru un cilvēcību, tāpēc sešas ķīmijas augstskolā nesagādāja galvassāpes,” tā Katrīna. “Esmu īpaši pateicīga arī bioloģijas skolotājai un klases audzinātājai Vairai Strazdai. Ar viņas palīdzību manu zinātniski pētniecisko darbu bioloģijā par austersēņu audzēšanas apstākļiem aizvedām līdz valsts konferencei. Tāpat viņa vienmēr sniegusi atbalstu un ticējusi man kā klases vecākajai trīs gadu garumā,” stāsta absolvente.

Katrīnai vienmēr paticis gan gatavot, gan eksperimentēt, un viņa vienmēr rūpējusies par sava uztura kvalitāti un daudzveidību, līdz ar to nonākusi Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. “LLU piedāvāja šo visu apgūt padziļinātāk, iegūstot augstāko izglītību. Savukārt 12. klasē piedalījos fakultātes izsludinātajā ķīmijas konkursā, iegūstot valsts finansētu studiju vietu savā programmā,” par studiju izvēli stāsta Katrīna, piebilstot, ka izvēlētajā programmā viņa varēja iegūt zināšanas par pārtikas kvalitāti un tās sastāvu, jaunu produktu izstrādi, likumdošanu, kā arī vadību, uzņēmējdarbību un mārketingu.

Par studiju laiku absolvente ir pārliecināta, ka izmantojusi visas sniegtās iespējas, maksimāli iesaistījusies gan studiju procesā, gan sociālajās un zinātniskajās aktivitātēs. Kopš 2. kursa darbojusies Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Studējošo pašpārvaldē, divus gadus bijusi kultūras virziena vadītāja, bet darbojās arī kā universālais biedrs citos virzienos. “Tas bija jaudīgs izaugsmes laiks. Ieguvu iemaņas komandas vadīšanā, komunikācijā, sava laika plānošanā un pasākumu organizēšanā. Protams, arī jaunus draugus. Kopā tika veiksmīgi realizēti vairāki pasākumi, piemēram, fakultātes Gada balva, Putru dienas u.c., kas sniedza lielu prieku un gandarījumu,” stāsta jaunā speciāliste. Tāpat viņa 3. kursā ar trīs draudzenēm no savas fakultātes vienu semestri pavadīja Erasmus+ mobilitātē, kur studēja Ļubļanas universitātē (Slovēnija). “Izaicinājums liels - intensīvas mācības ne dzimtajā valodā, taču mēs to paveicām, protams, kopīgiem spēkiem. Bija iespēja apceļot Slovēniju, Ungāriju, Itāliju un Horvātiju. Tas bija fantastiskas pieredzes un izaicinājumu laiks universitātē, kalnos, dabā un kustībā,” par piedzīvoto stāsta Katrīna.

Lai iegūtu diplomu, viņa noslēguma darbu rakstīja docentes, vadošās pētnieces Dr. sc. ing. Ilgas Gedrovicas vadībā. “Viņa ir cilvēks – enerģija un radošums! Sadarbība bija ļoti jaudīga un patīkama, mūs vieno doma par neierasto, veselīgo, ilgtspējīgo un rūpes par vidi. Paldies par atbalstu un iedvesmu domāt plašāk,” stāsta absolvente. Studiju noslēguma darbu "Uztura bagātinātāja – enerģijas batoniņa ar kofeīnu, L-teanīnu un ginka (Ginkgo biloba) ekstraktu izstrāde” sāka izstrādāt jau 3. kursa sākumā. “Mani uzrunāja bijušais klasesbiedrs, biologs, kurš darbojās uzņēmumā, kas ražo batoniņus - uztura bagātinātājus. Viņiem bija nepieciešams speciālists, kurš pārzinātu tieši pārtikas aspektu, kas likās ļoti interesants piedāvājums, ko arī pieņēmu,” atklāj jaunā speciāliste.

Bakalaura darbā viņa pētīja kakao batoniņu ar nootropiem, kas piešķir enerģiju. “Katram batoniņam ir sava garša un funkcija, piemēram, nomierinoša, atmiņu uzlabojoša vai enerģiju piešķiroša. Šos produktus kopā ar uzņēmumu prezentēju arī jaunrades festivālā „iNovuss 2019” un izstādē „RigaFood 2019”. Šobrīd turpinām sadarbību, strādājam pie jauniem produktiem, un uzņēmuma identitātes. Iegūtās zināšanas un prasmes ir reāli noderīgas darbojoties pārtikas ražošanas uzņēmumā,” atklāj bakalaura grāda īpašniece. Viņa izvēlējās savu noslēguma darbu rakstīt atbilstoši viņas interesei par uzturu un veselīgākām produktu alternatīvām. “Radītie batoniņi ir bez pievienota cukura un saldinātājiem, vegānas izcelsmes, ar daudz šķiedrvielām, vērtīgām mikrouzturvielām, fitovielām un vitamīniem. Turklāt pats svarīgākais, ka tie satur nootropus - augu ekstrakti un savienojumi ar zinātniski pierādītu efektivitāti smadzeņu darbības uzlabošanā un uzturēšanā. Aktuālās pasaulē pieaugošās veselības problēmas, kas saistītas ar depresiju, trauksmi, novecošanos un miega traucējumiem, palielina pieprasījumu pēc nootropiem. To veicinās veselu cilvēku pieaugošā vēlme uzlabot kognitīvās spējas, gūstot personīgus un akadēmiskus panākumus, kā arī centieni uzlabot sportisko sniegumu un uzturēt smadzeņu darbību vecumdienās,” atklāj Katrīna. Turklāt rezultātā viņa izstrādāja batoniņa receptūru un ražošanas tehnoloģiju, veica sensoro, mikrobioloģisko, fizikāli-ķīmisko rādītāju, uzturvērtības un enerģētiskās vērtības noteikšanu, derīguma termiņa noteikšanu, kā arī atrada piemērotākos iepakojuma materiālu no pētītajiem. “Soli pa solim tika radīts jauns produkts,” ar gandarījumu stāsta Katrīna.

Studiju laiks Katrīnai bija mērķtiecības, gribasspēka un motivācijas pilns darbs, kas nebija viegli, jo viņa apvienoja gan studijas, gan darbu pašpārvaldē, gan zinātnē. “Protams, to visu izdzīvot vēlējos es pati. Tika ziedots brīvais laiks, miegs, kā arī nervu šūnas. Ja apņemos darīt, daru ar vislielāko rūpību un atbildību. Šķiet, ka dzīvē vienmēr meklēšu jaunus izaicinājumus un neapstāšos pie sasniegtā. Līdz ar universitātes absolvēšanu mācos dzīvot mierīgāk,” tā Katrīna. Turklāt studiju laikā Katrīna saņēmusi Kārļa Ulmaņa stipendiju, kā arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vārdisko Mildas Pētersones stipendiju. 

Katrīna vēlas cilvēkos radīt vēlmi aizdomāties par kvalitatīvu, daudzveidīgu uzturu, apzinātu ēšanu, kā arī lauzt stereotipu, ka veselīgs nav garšīgs. Viņa ir pārliecināta, ka veselīgs ēdiens ir ļoti garšīgs. Katrīna plāno studēt arī maģistrantūrā un pašlaik ir vairākas idejas par studiju turpināšanu, bet vēl ir nepieciešams laiks konkrēta virziena izvēlei.  

Pievienots 27/07/2020