Pārlekt uz galveno saturu

Zinātniskā konference "Inovācijas bioekonomikā"

16. decembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Aulā norisinājās zinātniskā konference "Inovācijas bioekonomikā", kurā Latvijas un ārvalstu eksperti informēja par Eiropas zaļā kursa izaicinājumiem un iespējām, pārtikas produktu ilgtspēju un drošību, inovācijām ekosistēmā un pārtikas sfērā, biznesa modeļa inovācijām, klimatu pārmaiņu ietekmi meža nozarē, kā arī citām nozīmīgām aktualitātēm dažādos bioekonomikas sektoros.

Bioekonomika ir nozīmīga tautsaimniecības daļa, kur ražošanas procesā ilgtspējīgā un pārdomātā veidā tiek izmantoti atjaunojamie dabas resursi, lai ražotu pārtiku, barības preces, enerģiju un citu svarīgu produkciju sabiedrībai. Inovācijas bioekonomikā ir ne vien jaunu produktu, pakalpojumu izpēte un radīšana, bet arī iepriekš izveidotās kvalitātes un ražošanas efektivitātes paaugstināšana. 

Konference "Inovācijas bioekonomikā" bija veltīta iepriekšminēto tēmu aktualizācijai dažādos nozares sektoros un zinātnes nozīmīgajai lomai, kas nodrošina nozares attīstību un virzību uz jauninājumiem, kā arī pievērš sabiedrības uzmanību bioekonomikas lomai mūsdienās. 

Konferenci atklāja LBTU zinātņu prorektore Irina Arhipova, bet pēc tam sekoja ekspertu ziņojumi. Kā pirmais uzstājās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks Dagnis Dubrovskis ar ziņojumu "European Green Deal: challenges and possibilities for Latvia", analizējot Eiropas zaļā kursa izaicinājumus un iespējas Latvijā.

Turpinājumā sekoja četri praktiski stāsti no ārvalstu kolēģiem – Norvēģijas pieredzi par pārtikas produktu ilgtspējību un drošību atainoja Norvēģijas Dabaszinātņu universitātes profesore Yngvild Wasteson ziņojumā "Norwegian food production – a snapshot of sustainability, security and safety", par inovācijām ekosistēmā un pārtikas nozarē vēstīja Belgradas Universitātes profesors Viktor Nedovic ziņojumā "Innovation ecosystem that boost innovations in the food sector", par biznesa modeļa inovācijām bioekonomikas sektorā dalījās Halmstades Universitātes asociētais profesors Henrik Barth ziņojumā "Business Model Innovation in the Bioeconomy Sector - The Swedish case" un par klimatu pārmaiņu ietekmi meža nozarē iepazīstināja Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes profesors Kalev Jõgiste ziņojumā "Frontiers in forest disturbance ecology: climate change impacts".

Bet pirmās daļas izskaņā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes lektore Vineta Tetere informēja par pētījumā veiktajām aktivitātēm un uzdevumiem ziņojumā "Biomonitor project: measuring the Bioeconomy".

Konferences otro daļu atklāja AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis ar ziņojumu "Inovācijas un to rezultāti stabilai nākotnei. Redzējums no koncerna "Latvijas Finieris" skatupunkta".

Līdztekus tam par veiktajiem pētījumiem ziņoja arī vairāki LBTU pārstāvji - Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Inga Ciproviča ar ziņojumu "Ilgtspējīgi risinājumi siera nogatavināšanai un realizācijai", Informācijas tehnoloģiju fakultātes asociētais profesors Vitālijs Komašilovs ar ziņojumu "Digitālie risinājumi precīzajā biškopībā", Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Rita Riekstiņa - Dolģe ar ziņojumu "Pašvaldību loma ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā izglītības iestādēs", Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes asociētā profesore Dina Popluga ar ziņojumu "Bioekonomikas koncentrācijas un struktūras novērtējums Latvijā: reģionāla pieeja", kā arī Lauksaimniecības fakultātes asociētā profesore (Emeritus) Dzidra Kreišmane ar ziņojumu "Bioloģiski ražots marmorēts steiks - kā ieceri pārvērst realitātē?" un LBTU absolvente Kristiāna Skutele ar ziņojumu "Latvijas piekrastes makroaļģes – no jūras mēsliem līdz unikāliem produktiem".

Konferenci noslēdza vadošā pētniece Inga Moročko - Bičevska no Dārzkopības institūta, kura atspoguļoja tēmu "Ribes ģints augu, Cecidophyopsis pumpurērču un upeņu reversijas vīrusa izpēte ilgtspējīgai Ribes ģints ogulāju rezistences selekcijai un audzēšanai".

Savukārt paralēli darbam sekcijās, norisinājās arī paneļdiskusija "LBTU kā Zinātnes universitātes attīstības stratēģija un iespējas / Development Strategy and Possibilities of LBTU as University of Science".

Konferences tiešraide pieejama LBTU Youtube kontā

Dalībnieku prezentācijas

Dagnis Dubrovskis "European Green Deal: challenges and possibilities for Latvia"

Yngvild Wasteson "Norwegian food production – a snapshot of sustainability, security and safety"

Viktor Nedovic "Innovation ecosystem that boost innovations in the food sector"

Henrik Barth "Business Model Innovation in the Bioeconomy Sector - The Swedish case"

Kalev Jõgiste "Frontiers in forest disturbance ecology: climate change impacts"

Vineta Tetere "Biomonitor project: measuring the Bioeconomy"

Uldis Biķis "Inovācijas un to rezultāti stabilai nākotnei. Redzējums no koncerna "Latvijas Finieris" skatupunkta"

Inga Ciproviča "Ilgtspējīgi risinājumi siera nogatavināšanai un realizācijai"

Vitālijs Komašilovs "Digitālie risinājumi precīzajā biškopībā"

Rita Riekstiņa - Dolģe "Pašvaldību loma ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā izglītības iestādēs"

Dina Popluga "Bioekonomikas koncentrācijas un struktūras novērtējums Latvijā: reģionāla pieeja"

Dzidra Kreišmane "Bioloģiski ražots marmorēts steiks - kā ieceri pārvērst realitātē?" (videosižets)

Kristiāna Skutele ar ziņojumu "Latvijas piekrastes makroaļģes – no jūras mēsliem līdz unikāliem produktiem"

Inga Moročko - Bičevska "Ribes ģints augu, Cecidophyopsis pumpurērču un upeņu reversijas vīrusa izpēte ilgtspējīgai Ribes ģints ogulāju rezistences selekcijai un audzēšana"

Aktivitātes īstenotas projekta Nr.1.1.1.5/18/I/004 "LLU un tās pārraudzībā esošo zinātnisko institūciju starptautiskās sadarbības projektu pētniecībā un inovācijās veicināšana" ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Logo