Pārlekt uz galveno saturu

„Būt vai nebūt” pārtikas nozarē – milti jāber pienā vai piens jālej miltos?

Jau vairāk kā gadu LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte (PTF) Jelgavā ir vieta, kurā regulāri dažādos kursos satiekas mājražotāji un mazie uzņēmēji, kuri attīstīta jaunus pārtikas produktus un virza tos tirgū un paralēli universitātē iegūst zināšanas par tehnoloģiskajiem procesiem. Turklāt savā studiju vietā arī atgriežas vidējo un lielo pārtikas uzņēmumu pārstāvji, kuriem nepieciešama profesionālā pilnveide.

"PTF ir atvērta sadarbībai gan ar topošajiem studentiem, gan ar jau pārtikas nozarē strādājošajiem. Paralēli studiju programmām vairāk kā gadu LLU Mūžizglītības centrā piedāvājam plašu kursu klāstu pārtikas nozarē, dodot iespēju pilnveidot zināšanas pārtikas tehnoloģijas jautājumos tiem, kuri nodarbojas ar mājražošanu un nodibinājuši mazus uzņēmumus. Mūsu rīcībā ir jaunākās nozares tehnoloģijas, kuras kursos izmantojam praktisko iemaņu attīstīšanai. Tādējādi cenšamies skaidrot un rādīt uzņēmējiem, kā viņi ražošanā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, var ieviest savu vecvecmāmiņu receptes,” stāsta LLU PTF asociētā profesore Dace Kļava.

Viņa skaidro, ka daudzi mazie pārtikas uzņēmēji sākuši savu darbību, pateicoties dzimtās uzkrātajām zināšanām un no vecvecmāmiņām saglabātajām produktu receptēm. Taču ja trūkst izpratnes par tehnoloģiskajiem procesiem, recepšu ieviešana ražošanā var sagādāt problēmas.

"Ja vecvecmāmiņas receptē minēts, ka, gatavojot mīklu, milti ir jāber pienā, tad mēs kursos sākam ar skaidrojumu, kā mainās mīklas gatavošanas process, ja miltus ber pienā vai pienu lej miltos. Pēc tam jau meklējam tehnoloģiskās iespējas, runājam par kvalitātes kritērijiem un produkta iepakojumiem” tā D. Kļava.

Kursos satiekas arī fakultātes absolventi, kuri atgriežas fakultātē, lai papildinātu zināšanas konkrētā pārtikas apakšnozarē. Bieži vien viņi mācās kopā ar saviem uzņēmuma kolēģiem.

Janvārī jau norisinājušies kursi alus sensorajā vērtēšanā, miltu konditorejā un nacionālajos kvalitātes kritērijos pārtikas produktu ražošanā. Pēdējos no tiem kursanti apguva ķimeņu siera (Jāņu siera) kā tradicionālā produkta tehnoloģiskos procesus. Turpmāk plānoti kursi par piena desertiem, krēmu konditoreju, vīnu tehnoloģijām, miltu konditoreju.

Pieteikšanās kursiem notiek LLU Mūžizglītības centrā, zvanot pa tālr. 63005715, 26340144 vai rakstot e-pastu antra.berzina@llu.lv. Informācija par citiem kursiem www.mc.llu.lv.

Kursu īstenošanu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests projektā “Mācību organizēšana un īstenošana Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Profesionālās izglītība un prasmju apguves pasākumi” ietvaros” (LAD Līguma nr. LAD030816/V35)".

Pārtikas izglītības un zinātnes centrs Jelgavā jau 70 gadus zināms kā studiju vieta topošajiem speciālistiem pārtikas tehnoloģijā, viesmīlības uzņēmumu vadībā, pārtikas inovācijās un zinātnē. Turklāt nepilnus divus gadus izglītību PTF piedāvā iegūt modernās laboratorijās, kas izvietotas jaunajā fakultātes ēkā Rīgas ielā 22, Jelgavā.

Logo
Pievienots 18/01/2018