Pārlekt uz galveno saturu

Informācija par ES Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 īstenošanu Latvijas Lauksaimniecības universitātē (KF1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un ūdenssaimniecības katedra sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fonda administrāciju piedalās ES Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” realizācijā. Projekts tiek īstenots darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.4.2. specifiskā atbalsta mērķa “Nodrošināt vides monitoringa un kontroles sistēmas attīstību un savlaicīgu vides risku novēršanu, kā arī sabiedrības un līdzdalību vides pārvaldībā” 5.4.2.2. pasākuma “Vides monitoringa un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības vides pārvaldībā veicināšana” ietvaros.

KF_logo

Projekta mērķis ir attīstīt valsts vides monitoringa un kontroles sistēmu un veicināt sabiedrības līdzdalību vides pārvaldībā, pilnveidojot par valsts vides monitoringu un kontroli atbildīgo iestāžu un nacionālās nozīmes vides izglītības un informācijas centru tehnisko nodrošinājumu, kā arī īstenojot sabiedrības iesaistes pasākumus.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte projekta ietvaros izveidos trīs jaunas lauksaimniecības noteču monitoringa stacijas – "Zemgale" (Tukuma novads), "Mežacīruļi" (Jelgavas novads), "Vilciņi - 1" (Kandavas novads) un pilnveidos 3 esošās monitoringa vietas – "Bērze" (Dobeles novads), "Vienziemīte" (Jaunpiebalgas novads), "Vecauce" (Auces novads). Lai iegūtu nepieciešamo datu apjomu atbilstošā kvalitātē  normatīvo aktu prasību un plānošanas dokumentu uzdevumu izpildei tiks iegādātas mobilas iekārtas ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanai.

 

Projekta aktualitātes:

21.03.2018.

Kopš projekta īstenošanas uzsākšanas notikusi regulāra komunikācija ar zemju īpašniekiem, lai saskaņotu un parakstītu līgumus par piekļūšanas tiesībām, kas ļautu piekļūt lauksaimniecības noteču monitoringa stacijām un veikt to izveidi un pilnveidi. Paralēli noris darbs pie tehniskās specifikācijas precizēšanas, lai izsludinātu iepirkumu procedūru par praktiskā profila pārgāznes rekonstrukcijas projekta izstrādi novērojumu stacijas “Vienziemīte” modernizēšanas ietvaros, kur iepirkuma procedūru plānots izsludināt līdz 2018. gada 28. aprīlim.

30.06.2018.

2018. gada otrajā ceturksnī projekta ietvaros izsludināts iepirkums, veikta pārvietojamas monitoringa stacijas korpusa (attēlā) iegāde un uzstādīšana mākslīgo mitrzemju mērījumiem zemnieku saimniecībā “Mežacīruļi”, Zaļenieku pagastā.

Ir izstrādātas tehniskās specifikācijas mobilo iekārtu iegādei, kas nodrošinās kvalitatīvu ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanu. Šobrīd notiek aktīva komunikācija ar iekārtu izplatītājiem un ražotājiem, kas nepieciešama aktuālās tirgus izpētes dokumentācijas sagatavošanai un iepirkuma izsludināšanai.

Turpinās optimāla risinājuma meklēšana, lai aktualizētu īpašumtiesību dokumentāciju un novērojumu stacijā “Vienziemīte” varētu veikt praktiskā profila pārgāznes rekonstrukciju un modernizēšanu.

30.09.2018.

2018. gada trešajā ceturksnī projekta ietvaros noslēgta tirgus izpēte mobilo iekārtu iegādei, kas nodrošinās kvalitatīvu ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanu un tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums iekārtu iegādei.

Ir uzsākta Vienzemītes strauta inženierbūves un monitoringa ēkas ierakstīšana zemesgrāmatā, lai LLU būtu iespēja nokārtot īpašumtiesību dokumentāciju un novērojumu stacijā “Vienziemīte” varētu veikt praktiskā profila pārgāznes rekonstrukciju un modernizēšanu.

28.12.2018.

2018. gada ceturtajā ceturksnī projekta ietvaros izsludināts publiskais iepirkums mobilo iekārtu iegādei “Iekšzemes ūdeņu monitoringa iekārtu piegāde ES Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 ietvaros”, kas nodrošinās kvalitatīvu ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanu. Plānotā iepirkuma kopējā summa iekšzemes ūdeņu monitoringa iekārtu iegādei un uzstādīšanai ir 233 057.85 EUR bez PVN. Plānots iegādāties tādas iekārtas kā Multiparametru zonde gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu hidroķīmisko un hidrofizikālo parametru monitoringam lauka apstākļos, Monitoringa aka ar iebūvētu 90o V-veida pārgāzni, Datu logeris ūdens līmeņa, caurplūduma, elektrovadītspējas, ūdens temperatūras mērījumiem, kā arī ūdens paraugu automātiskai ņemšanai, Automātiskā meteoroloģisko novērojumu stacija, Vairāku līmeņu sistēma gruntsūdeņu kvalitātes monitoringam dažādos ūdens horizontos, Fluorometrs gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu plūsmas avota un ātruma noteikšanai, Mini logeri ūdens līmeņa mērījumiem gruntsūdeņu urbumos un virszemes ūdenstecēs, Nitrātjonu un ortofosfātjonu analizators ūdeņu kvalitātes monitoringam, Autonoma ūdens paraugu ievākšanas iekārta, Ūdens plūsmas mērījumu aprīkojums pazemes plūsmas mākslīgās mitrzemes pētījumiem. Detalizētāka informācija par iepirkumu atrodama šajā saitē: http://www.llu.lv/lv/iepirkumi/dokumenti/1014

30.03.2019.

Jau ziņots, ka 2018. gada otrajā ceturksnī Latvijas Lauksaimniecības universitāte projekta ietvaros izsludināja iepirkumu, un veica pārvietojamas monitoringa stacijas korpusa iegādi un uzstādīšanu mākslīgo mitrzemju mērījumiem zemnieku saimniecībā “Mežacīruļi”, Zaļenieku pagastā. Šobrīd uzstādītā monitoringa stacija tiek aprīkota ar nepieciešamajām iekārtām.

Mitrzeme ir ūdenskrātuve, kas spēj attīrīt lauksaimniecības radīto piesārņojumu ar augu barības vielām. Mākslīgajās mitrzemēs tiek izmantoti dabā notiekošie pašattīrīšanās procesi, t.sk. mitrāju īpašība aizturēt suspendētās augsnes daļiņas un izšķīdušās minerālvielas. Vairāk par mākslīgajām mitrzemēm, to veidiem un funkcijām iespējams uzzināt šeit.

30.06.2019.

2019. gada pirmajā ceturksnī projekta ietvaros noslēdzies publiskais iepirkums mobilo iekārtu iegādei “Iekšzemes ūdeņu monitoringa iekārtu piegāde ES Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 ietvaros”, kas nodrošinās kvalitatīvu ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanu. Plānotā iepirkuma kopējā summa iekšzemes ūdeņu monitoringa iekārtu iegādei un uzstādīšanai ir 233 057.85 EUR bez PVN. Tiks slēgti līgumi par 2 iepirkuma daļu iegādi, t.i. par Autonomu ūdens paraugu ievākšanas iekārtu un Nitrātjonu un ortofosfātjonu analizatoru ūdeņu kvalitātes monitoringam in-situ. Pārējo projekta ietvaros plānoto iekārtu iegādei publiskais iepirkums tiks sludināts atkārtoti, sakarā ar specifiskām iekārtu tehniskajām prasībām. Nākamajā publiskajā iepirkumā plānots iegādāties tādas iekārtas kā Multiparametru zonde gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu hidroķīmisko un hidrofizikālo parametru monitoringam lauka apstākļos, Monitoringa aka ar iebūvētu 90o V-veida pārgāzni, Datu logeris ūdens līmeņa, caurplūduma, elektrovadītspējas, ūdens temperatūras mērījumiem, kā arī ūdens paraugu automātiskai ņemšanai, Automātiskā meteoroloģisko novērojumu stacija, Vairāku līmeņu sistēma gruntsūdeņu kvalitātes monitoringam dažādos ūdens horizontos, Fluorometrs gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu plūsmas avota un ātruma noteikšanai, Mini logeri ūdens līmeņa mērījumiem gruntsūdeņu urbumos un virszemes ūdenstecēs, Ūdens plūsmas mērījumu aprīkojums pazemes plūsmas mākslīgās mitrzemes pētījumiem.

Ūdens paraugu ievākšanas iekārtas

Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar Kohēzijas fonda finansiālu atbalstu ir uzstādījusi divas iekārtas, kas paredzētas ūdeņu paraugu autonomai ievākšanai.

25.09.2019.

2019. gada trešajā ceturksnī sekmīgi noslēdzies otrais publiskais iepirkums “Iekšzemes ūdeņu monitoringa iekārtu piegāde ES Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 ietvaros”. Realizējot ES Kohēzijas fonda projektu Nr. 5.4.2.2/17/I/002, viens no šī projekta mērķiem ir sekmēt precīzākas, savlaicīgākas, vispusīgākas un kvalitatīvākas informācijas ieguvi iekšzemes ūdeņu monitoringam. Jaunajām iekārtām, ko plānots iegādāties šī iepirkuma rezultātā, jāspēj autonomi ievākt ūdeņu paraugus, tādējādi nodrošinot datu ieguvi, kas ļaus iegūt noteikta perioda (dienu, nedēļas, mēneša) vidējo ūdens paraugu, kā arī jānodrošina kvalitatīvas, ticamas informācijas ieguve par ūdeņu kvalitātes un kvantitātes rādītājiem. Balstoties uz ilggadīgo novērojumu datiem, tiks izteiktas prognozes un sniegti ieteikumi ūdeņu apsaimniekošanai valsts līmenī. Tā kā iepirkuma priekšmets ir monitoringa iekārtu iegāde un turpmākā to izmantošana saistīta ar ilggadīgiem un kompleksiem ūdeņu kvalitātes novērojamiem, pieļaujama vienīgi sertificētas un kalibrējamas tehnikas iegāde. Ņemot vērā iekārtu specifiku un detalizāciju, nepieciešama arī kvalificēta pētnieku – iekārtu operatoru apmācība.

 Šajā iepirkumā apstiprināti iekārtu piegādātāju pretendenti katrai no 6 iepirkuma daļām, un pašlaik noris līgumu slēgšana par iekārtu piegādi un uzstādīšanu LLU monitoringa stacijās un pētījumu objektos. Līdz šī gada beigām plānots saņemt un uzstādīt tādas iekārtas kā multiparametru zonde, kas paredzēta ūdens līmeņa mērījumiem līdz 10 m dziļumam, ar 6 sensoriem, tai skaitā Elektrovadītspējas un ūdens temperatūras sensors, pH/ ORP (oksidēšanās - reducēšanās potenciāla) sensors, Optiskais izšķīdušā skābekļa sensors, Duļķainības sensors, Amonija sensors, Nitrātu sensors, Monitoringa aka ar iebūvētu Tomsona 90o V-veida pārgāzni, Datu logeris, kas ir savienojams ar aprīkojumu, lai mērītu ūdens līmeni, aprēķinātu caurplūdumu, mērītu ūdens temperatūru un elektrovadītspēju un sūtītu signālu ūdens paraugu ņemšanas iekārtai. Datu logeris aprīkots ar saules paneli, Vienots ūdens spiediena/līmeņa un ūdens temperatūras sensors, Digitālais elektrovadītspējas sensors, Automātiskā meteoroloģisko novērojumu stacija, aprīkota ar datu logeri, Gaisa temperatūras un relatīvā gaisa mitruma sensoru, Vēja sensoru, Pirometru, Lietus mērītāju un Augsnes mitruma un temperatūras sensoru, Vairāku līmeņu gruntsūdeņu monitoringa aka, Ūdens līmeņa mērītājs un Gruntsūdeņu paraugu sūknis gruntsūdeņu kvalitātes monitoringam dažādos ūdens horizontos, Fluorometrs gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu plūsmas avota un ātruma noteikšanai, Mini logeris ūdens līmeņa un temperatūras mērījumiem un Mini logeris atmosfēras spiediena un temperatūras mērījumiem gruntsūdeņu urbumos un virszemes ūdenstecēs un elektromagnētiskais ūdens plūsmas mērītājs, aprīkots ar Caurplūduma moduli un Platības ātruma Sensoru pazemes plūsmas mākslīgās mitrzemes pētījumiem.

20.12.2019.

2019. gads noslēdzies maksimāli veiksmīgi izpildot visus iepirkuma ietvaros noslēgtos līgumus. Līdz gada beigām saņemtas un uzstādītas tādas iekārtas kā multiparametru zonde, kas paredzēta ūdens līmeņa mērījumiem līdz 10 m dziļumam, ar 6 sensoriem, tai skaitā Elektrovadītspējas un ūdens temperatūras sensors, pH/ ORP (oksidēšanās - reducēšanās potenciāla) sensors, Optiskais izšķīdušā skābekļa sensors, Duļķainības sensors, Amonija sensors, Nitrātu sensors, Monitoringa aka ar iebūvētu Tomsona 90o V-veida pārgāzni, Datu logeris, kas ir savienojams ar aprīkojumu, lai mērītu ūdens līmeni, aprēķinātu caurplūdumu, mērītu ūdens temperatūru un elektrovadītspēju un sūtītu signālu ūdens paraugu ņemšanas iekārtai. Datu logeris aprīkots ar saules paneli, Vienots ūdens spiediena/līmeņa un ūdens temperatūras sensors, Digitālais elektrovadītspējas sensors, Automātiskā meteoroloģisko novērojumu stacija, aprīkota ar datu logeri, Gaisa temperatūras un relatīvā gaisa mitruma sensoru, Vēja sensoru, Pirometru, Lietus mērītāju un Augsnes mitruma un temperatūras sensoru, Vairāku līmeņu gruntsūdeņu monitoringa aka, Ūdens līmeņa mērītājs un Gruntsūdeņu paraugu sūknis gruntsūdeņu kvalitātes monitoringam dažādos ūdens horizontos, Fluorometrs gruntsūdeņu un virszemes ūdeņu plūsmas avota un ātruma noteikšanai, Mini logeris ūdens līmeņa un temperatūras mērījumiem un Mini logeris atmosfēras spiediena un temperatūras mērījumiem gruntsūdeņu urbumos un virszemes ūdenstecēs un elektromagnētiskais ūdens plūsmas mērītājs, aprīkots ar Caurplūduma moduli un Platības ātruma Sensoru pazemes plūsmas mākslīgās mitrzemes pētījumiem. Veikta pētnieku apmācība darbam ar jaunajām iekārtām un, atbilstoši laikapstākļu labvēlībai, iekārtas jau tiek izmēģinātas reāliem pētījumiem esošajos monitoringa objektos.

30.03.2020.

2020. gada pirmais periods aizritējis, apgūstot un izmēģinot jauniegūtās iekārtas un apzinot to piedāvātās iespējas, kā arī pielāgojot esošās monitoringa stacijas iekārtu vajadzībām.

30.06.2020.

2020. gada otrajā periodā apgūtas iekārtas un tās uzstādītas monitoringa objektos.

Mērbūve z/s „Vilciņi-1” monitoringa stacijā.

Nitrātjonu un ortofosfātjonu analizators ūdeņu kvalitātes monitoringam in-situ (Bērzes monitoringa stacija)

30.09.2020.

2020. gada trešajā periodā projekta ietvaros iegādātās ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanai paredzētās iekārtas darbinātas un testētas monitoringa objektos. Tiek iegūtas datu rindas trīs jaunizveidotajās monitoringa stacijās lauksaimniecības noteču monitoringa stacijas – "Zemgale" (Tukuma novads), "Mežacīruļi" (Jelgavas novads), "Vilciņi - 1" (Kandavas novads), kā arī pilnveidotajās monitoringa vietās.

Ūdens plūsmas mērītājs pazemes plūsmas mākslīgajā mitrzemē “Mežacīruļi”

30.12.2020.

2020. gada ceturtajā periodā projekta ietvaros iegādātās ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanai paredzētās iekārtas darbinātas monitoringa objektos un iegūtie rezultāti izmantoti publikāciju sagatavošanai.

Monitoringa stacija Mežacīruļi. Datu logeris elektrovadītspējas, ūdens līmeņa un ūdens temperatūras mērījumiem.

31.03.2021.

2021. gada pirmajā periodā projekta ietvaros iegādātās ūdeņu kvalitātes un kvantitātes monitoringa veikšanai paredzētās iekārtas darbinātas monitoringa objektos un iegūtie rezultāti izmantoti publikāciju sagatavošanai.

Monitoringa aktivitātes, kurās tiek izmantotas arī projektā iegādātās iekārtas, atspoguļotas publicitātes video (no 19. minūtes):

https://xtv.lv/lrt/video/mKrpYKMA70W-06_04_2021_saudzet_saglabat_samilot_daba

30.06.2021.

 

2021. gada otrajā periodā projekta ietvaros veikti nozīmīgi mērījumi, izmantojot projekta ietvaros iegādātās monitoringa iekārtas.

Attēlos redzamas iekārtas ūdens līmeņa un caurplūduma novērojumu veikšanai, kā arī automātiskai ūdens paraugu ievākšanai Vienziemītes monitoringa stacijas drenu lauka izpētes līmenī.

2. attēlā redzama multiparametru zonde, kura izmantota ūdens temperatūras, elektrovadītspējas, duļķainības, izšķīdušā skābekļa mērījumu veikšanai Vienziemītes monitoringa stacijas drenu lauka izpētes līmenī.

Hidroloģisko mērījumu veikšanai praktiskā profila pārgāznes tiešā tuvumā esošajā caurtekā plānots ievietot caurplūdumu mērīšanas iekārtu, kura ar ultraskaņas sensora palīdzību veic ūdens plūsmas ātruma un ūdens līmeņa mērījumus pilnībā vai daļēji pildītās caurulēs, kā arī nodrošina elektroniska signāla radīšanu ūdens paraugu automātiskai ievākšanai, kur iegūtie mērījumu rezultāti tiks saglabāti iekārtas iekšējā atmiņā. Ūdens temperatūras un elektrovadītspējas mērījumu veikšanai plānots izmantot atsevišķu sensoru, kas veic attiecīgo ūdens parametru mērījumus un saglabā mērījumu rezultātus iekšējā atmiņā. Caurplūduma mērīšanas iekārtas un ūdens temperatūras un elektrovadītspējas sensora tehniskās specifikācijas ir sagatavota, jo ir skaidri definējami minēto iekārtu tehniskie parametri. Iepirkuma procedūras izsludināšana kavējās, jo tiek izskatīti vairāki iekārtu novietošanai/uzglabāšanai nepieciešamā skapja (korpusa) tehnisko risinājumu varianti, kura izgatavošana un uzstādīšana ir individuāli un konkrētai vietai piemēroti risinājumi.

30.09.2021.

Ir izsludināts projektā plānotais LLU iepirkums “Caurplūduma mērīšanas un ūdens paraugu ievākšanas iekārtas iegāde novērojumu stacijas “Vienziemīte” modernizēšanas ietvaros”. Tiks iegādāta caurplūduma mērīšanas iekārta apaļām caurulēm, taisnstūrveida un trapecveida formām, logeris ūdens spiediena, temperatūras un elektrovadītspējas mērījumiem, logeris atmosfēras spiediena un temperatūras mērījumiem, kā arī sadalnes korpuss (skapis) un pamatne, un iegremdējams sūknis.

30.12.2021.

Projekta ietvaros iegādātās iekartas tiek aktīvi izmantotas hidroloģisko mērījumu veikšanai un ūdens paraugu ievākšanai pētījumu objektos. Iegūtie monitoringa rezultāti prezentēti vairākās starptautiskās zinātniskās konferencēs un iekļauti zinātniskās publikācijās.

Publikācijas:

Grinberga L., Lauva D., Lagzdins A. (2021) Treatment of storm water from agricultural catchment in pilot scale constructed wetland. Environmental and Climate Technologies, Vol. 25 (1), p. 640-649. https://doi.org/10.2478/rtuect-2021-0048

Siksnane I., Lagzdins A. (2021) Temporal Trends in Phosphorus Concentrations and Losses from Agricultural Monitoring Sites in Latvia. Environmental and Climate Technologies, Vol. 25 (1), p. 233-242. https://doi.org/10.2478/rtuect-2021-0016

Prezentācija:

“INTERREG Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programma 2014.-2020. gadam projekta „Atbildīga ūdens resursu apsaimniekošana lauku attīstībai vietējā līmenī un Baltijas jūras reģionā” (WATERDRIVE) organizētā seminārā “Ilgtspējīga meliorācija pārtikas ražošanai”. Seminārā sniegto prezentāciju video ieraksti pieejami šeit:

 

 

Pievienots 21/03/2018