Pārlekt uz galveno saturu

LLU Meža fakultātē zinātnes procesu iepazīst Dienvidamerikas meža nozares profesionāļi

Kamēr Latvijas studentiem bija vasaras brīvlaiks, LLU Meža fakultātē zināšanas par mežu un koksni, nu jau otro gadu pēc kārtas, ieguva meža nozares speciālisti no Dienvidamerikas, piedaloties Starptautiskajā vasaras skolā “Mežrūpniecības zinātne nozares attīstībai”. Meža fakultātes un Latvijas Valsts Mežzinātnes institūta “Silava” zinātnieku un mācībspēku,kā arī A/S “Latvijas Valsts meži”, A/S “Latvijas Finieris”, SIA “FORTUM Jelgava, ”SIA “IKTK” pārstāvju vadībā zināšanas un pieredzi mežsaimniecībā, un koksnes produktu ražošanā, guva savas jomas profesionāļi no Kolumbijas un Peru.

„Jūs to darāt daudz efektīvāk”

Vasaras skolas dalībniekiem bija iespēja piedalīties lekcijās, praktiskajās nodarbībās, doties mācību ekskursijās uz zinātniskajiem institūtiem, kokaudzētavām, meža nozares uzņēmumiem un iepazīt Latvijas pieredzi meža resursu ilgtspējīgā apsaimniekošanā un izmantošanā, kā arī sastapties ar Meža politikas veidotājiem LR Zemkopības ministrijā.

Dalībnieki īpaši uzsvēra Latvijas spēju samērot ekonomiskās vēlmes un ražošanu ar ekoloģiskajām vajadzībām un dabas vides saglabāšanu. Kā atzina Hernan Felipe Rivera Portela, finanšu kompānijas FINAGRO pārstāvis no Kolumbijas, viņš meža jomā neko līdzīgu vēl nevar ieraudzīt savā valstī, līdz ar to viņu valsts attiecīgās jomas darboņiem būtu daudz jāmācās no Latvijas pieredzes, kā mežrūpniecībā domāt ne tikai par ekonomiku, bet arī par ekoloģiju.

“Viesojoties Latvijas Valsts meži objektos un arī galvenajā birojā, Rīgā, redzējām, ka mežu apsaimniekošanas ciklā liela uzmanība tiek pievērsta jaunāko tehnoloģiju izmantošanas iespējām. Tas pie mūsdienu ātrajiem attīstības tempiem ir vērā ņemams fakts un ļauj arvien ātrāk apstrādāt lielās iegūto datu rindas. Iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences man noderēs studējot doktorantūrā Somijā. Esmu bijis daudzās valstīs un daudz pieredzējis, bet Latvijā redzētais mani pārsteidza, protams, pozitīvā nozīmē,” stāsta peruānis Pablo Pérez Chaves.

Kā zaļo zeltu ne tikai izmantot, bet arī saglabāt?

„Meža nozare Latvijā ir spēcīga, un mēs esam viena no zaļākajām valstīm pasaulē. Starptautiskā vasaras skola ir izcila iespēja, kā ar citiem dalīties mūsu uzkrātajās zināšanās - kā zaļumu un „zaļo zeltu” izmantot un arī saglabāt. Turklāt ar dažādu aktivitāšu palīdzību mums bija iespēja parādīt, ka kvalitatīvus resursus varam iegūt, ja pirms tam kārtīgi sagatavojamies. Drīzāk ilgāk sagatavoties, lai vēlāk iegūtu maksimāli labāku rezultātu, ir princips, kurā balstās mūsu mežsaimniecība un kokrūpniecība. Jeb kā latvieši saka – kas ilgi nāk, tas labi nāk,” stāsta LLU Meža fakultātes profesors un vasaras skolas organizators Uldis Spulle.

Viņš arī atklāj, ka Dienvidamerikas valstu pārstāvji vasaras skolā īpašu vērību pievērsa ne tikai koksnes produktu radīšanai, kas ir tradicionāls meža nozares ekonomiskaisieguvums, bet arī pētīja, kā Latvijā mežam tiek piešķirta sociālā un ekoloģiskā vērtība, kuru nav iespējams izteikt skaitļos, bet kas pozitīvi ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti. Tieši šajā virzienā strādā Tērvetes dabas parks, par ko ārvalstu studentiem bija iespēja pārliecināties priežu mežā.

„Arī studijām ir jābalstās zinātnes atziņās, ko arī rādījām vasaras skolas dalībniekiem. Latvijā, ņemot vērā ražošanas un zinātnes ciešo komunikāciju, kas ar katru gadu arvien vairāk uzlabojas, nozares pārstāvji ir gudri un saimnieko atbilstoši labas prakses principiem.Citās valstīs, it īpaši Kolumbijā, nav tik plašas pieredzes meža apsaimniekošanā un izmantošanā, līdz ar to uzturoties Latvijā, viņu pārstāvji tvēra visas zināšanas, ko vien varēja iegūt. Domāju, ka vasara skola ir tikai sākums universitātes plašākai sadarbībai ar Dienvidamerikas valstīm, tajā skaitā universitātēm” tā U. Spulle.

Starptautiskās vasaras skolas LLU turpināsies

Vasaras skolu tradīcijas starptautiskā vidē LLU nav jaunas. Līdz šim norisinājušās jau 6 vasaras skolas, kuras sadarbībā ar Vides un būvzinātņu fakultāti universitātē organizēja Mūžizglītības centrs, šogad, jau otro reizi to tematika saistīta ar mežu un koka produktu radīšanu, līdz ar to nodarbības un izbraukumus ārvalstu studentiem vadīja Meža fakultātes mācībspēki un zinātnisko institūciju pārstāvji.

„Meža fakultāte radīja neapsīkstošu interesi par meža nozari jau pagājušo gadu. Šogad tā jau veiksmīgi aizritēja otro gadu pēc kārtas, pateicoties sadarbībai ar Ārlietu ministriju. Jau plānojam tās trešo turpinājumu nākamajā gadā, iesaistot vēl plašāku nozares organizāciju un uzņēmumu loku un, aicinot tajā piedalīties Latvijas un citu valstu studentus un nozares pārstāvjus, jo interese no citām valstīm, tai skaitā, Dienvidamerikas reģiona ar vien pieaug,” par nākotnes iecerēm stāsta LLU Mūžizglītības centra un vasaras skolu projektu vadītāja Ilvita Švāne.

Vasaras skolas organizatori saka “zinātniski pamatotu” paldies par dalību šīs skolas norisē Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai un personīgi Ievai Valantei, kā arī Gundegai Puriņai, Latvijas Republikas Zemkopības ministrijai, Kolumbijas vēstniecībai Varšavā, Latvijas kokrūpniecības federācijai un personīgi Kristapam Klausam, Latvijas Valsts Mežzinātnes institūtam ”SILAVA”, A/S “Latvijas Valsts meži”, Tērvetes dabas parka kolektīvam, A/S “Latvijas Finieris”, SIA RSEZ “VEREMS”, SIA “FORTUM Jelgava un ”SIA “IKTK”.

Pievienots 03/09/2018