Pārlekt uz galveno saturu

Iepazīstina ar LLU pētījumiem zivju produktu izstrādē

Attēla autors: No LLU arhīva

27. septembrī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) norisinājās SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra" (LLKC) Valsts Zivsaimniecības sadarbības tīkla Sekre rīkotā darba grupas tikšanās "Pievienotās vērtības radīšana zivju produktiem, LLU iespējas jaunu zivju produktu izstrādē".

Darba grupas dalībnieki tika iepazīstināti ar iespējām, kas tiek piedāvātas PTF laboratorijās, kā arī tika sniegta informācija par iegūtajiem rezultātiem realizētajā EJZF projektā "Strukturētas zivju masas (farša) ražošana no Baltijas jūras zivīm (reņģes un brētliņas) un tā izmantošana zivju produktos" (Nr. 16-00-F01101-000005). Kā arī tika pievērsta uzmanība, ka projekta ietvaros izstrādāta zivju maltās gaļas un to produktu ražošanas tehnoloģija, receptūras, kā arī ražošanas tehnoloģiskais projekts.  

Savukārt pirmās daļas noslēgumā PTF zinātnieki klātesošos informēja par to, ka LLU šobrīd intensīvi strādā pie divu EJZF projektu "Preservu (sāļā produkcija) "Baltijas anšovi eļļā" un pastas "Baltijas anšovi" tehnoloģiju un receptūru izstrāde no Baltijas brētliņām (Spratus balticus) kā analogu tradicionāliem itāļu konserviem "Anšovi eļļā", un to ražošanas tehnoloģisko procesu mehanizācija” (projekta Nr. 17-00-F01101-000003) un "Jaunu ekonomiski izdevīgāku ātrās pagatavošanas zivs veselmuskuļu produktu ar paaugstinātu uzturvērtību tehnoloģiju un receptūru izstrāde" (projekta Nr. 17-00-F01101-000004) realizācijas, kas  vainagosies ar  jaunu produktu izstrādi.

Tikšanās laikā darba grupai notika diskusija un tīklošanās gan par pieejamajiem resursiem, gan tika meklēti risinājumi, kā veiksmīgāk resursu pārvērst produktos gan vietējam tirgum, gan eksportam.

Pasākumā piedalījās uzņēmēji,  LLU zinātnieki, LLKC pārstāvji, ZM pārstāvji un Lauku atbalsta dienesta pārstāvji.

Par iespējām sadarboties ar LLU zinātniekiem, zivsaimniecības nozares uzņēmēji aicināti sazināties ar LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāju Sandru Muižnieci – Brasavu.

Pievienots 03/10/2018