Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ pieredze: Iesaku riskēt un piedzīvot ko skaistu

2018./2019. studiju gada rudens semestri LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studente Baiba Buce sāka ļoti neierastā veidā – nevis ar lekcijām Jelgavā, bet jaunas valsts un universitātes iepazīšanu. Viņa kā vienīgā no sava kursa bija izvēlējusies doties Erasmus+ studiju mobilitātē uz Atēnu Lauksaimniecības universitāti Grieķijā un vienu semestri kļuva par šīs universitātes studenti. Cik grūti vai viegli ir vienai nonākt svešā valstī un studēt, stāsta pati Baiba.

Jau no pirmās dienās, kad sāku studijas universitātē, man prāta bija ideja doties Erasmus + programmā. No vairākiem pazīstamiem cilvēkiem biju dzirdējusi tikai labas atsauksmes par pavadīto laiku ārzemēs. Savos pirmajos divos studiju gados atliku šo domu. Tad izlēmu, ka man ir jāmaina mācību vide un vēlos izmēģināt kaut ko jaunu un nebijušu, iepazīt jaunus cilvēkus, jo likās, ka Jelgavā viss ir iepazīts un zināms – gan pati pilsēta, gan universitāte, gan draugi.

Ilgāku laiku biju domājusi par ceļojumu uz Grieķiju, lai apskatītu šo valsti, nogaršotu dažādus ēdienus un iepazītu jaunus cilvēkus, tāpēc mana izvēle nebija grūta, kad vajadzēja iesniegt visus nepieciešamos dokumentus, lai uzsāktu mācības.

Devos uz Grieķiju kā vienīgā no sava kursa, kas sākumā mani mazliet satrauca, jo nācās vienai pašai atrast dzīvokli un mana universitāte nepiedāvāja dzīvesvietu. Beigās varu secināt, ka šis bija ļoti labs lēmums, jo dzīvoju kopā ar dažādiem cilvēkiem (kaimiņi mainījās diezgan regulāri) un varēju iepazīt dažādas personības.

Svarīgi izvēlēties dzīvesvietu ar labu atrašanās vietu, kas atvieglos pārvietošanos pilsētā – vai tas būtu autobuss vai metro. Katrs iedzīvotājs vai tūrists var uztaisīt kartiņu, ar kuru, iemaksājot noteiktu summu, var izmantot visus sabiedriskos transportus. Man ļoti paveicās, jo lidostā mani sagaidīja meitene, ar kuru es dzīvoju kopā un vēlāk viņa man izrādīja pilsētu un palīdzēja nokārtot nepieciešamos dokumentus dzīvošanai un transportam. Bieži devos uz vietējiem tirdziņiem, lai nopirktu pārtiku tur, jo veikalu cenas ir salīdzinoši augstākas nekā Latvijā. Savukārt apģērbu un apavu cenas ir zemākas nekā Latvijā.

Ierados Atēnās vienu nedēļu agrāk, tāpēc pirms semestra sākuma varēju iepazīt tuvējo apkārtni un doties uz dažādiem pasākumiem, kurus organizēja ESN. Jau pirmajā nedēļā iepazinos ar ļoti daudz cilvēkiem, jo studenti, kuri organizēja pasākumus, spēja izveidot draudzīgu un vieglu atmosfēru. ESN studentu darbs Atēnās bija izcils, jo katru nedēļu tika piedāvāti dažādi pasākumi – ballītes, ekskursijas gan pilsētā, gan tālāki ceļojumi.

Paralēli studijām iepazinu pilsētu un devos uz populārākajiem apskates objektiem: Akropoli un tā muzeju, dažādiem tempļiem, Nacionālo botānisko dārzu, Plaku, daudzajiem laukumiem Omonia, Monastiraki, Syntagma un Victoria, Lycabethus un Parnitha kalniem. Kopā ar ESN devāmies arī ceļojumos uz Delphi, Meteora un Ioannina. Brīvajās dienās ar draugiem sēdējām jūrmalā vai izmantojām iespēju doties uz netāli esošajām salām ar kuģi.

Daudz studenti nobīstas un neizmanto šo iespēju, jo uzskata, ka mācību process būs ļoti grūts un šaubās par savām angļu valodas prasmēm. Man notika lekcijas visu nedēļu un es apguvu tos pašus priekšmetus, ko Latvijā mani kursa biedri. Papildus apguvu grieķu valodu un nākamreiz, ceļojot uz Grieķiju, es zināšu vairāk nekā pirmajā reizē, kad ierados. Pasniedzēji bija atsaucīgi un piedāvāja savu palīdzību visos jautājumos. Dažas no manām lekcijām notika grieķu valodā, kas mani pārsteidza, bet pasniedzēji vienmēr bija sagatavojuši materiālus angļu valodā. Man patika strādāt kopā ar grieķu studentiem, jo viņi vienmēr bija interese par manu nonākšanu Atēnas. Studentu skaits manā skolā, salīdzinot ar citām Atēnas skolām, bija diezgan mazs - 25 Erasmus+ programmas dalībnieki no dažādām valstīm: Polijas, Francijas, Itālijas, Lietuvas un Čehijas. Skolā bija pieejama sporta zāle, bibliotēka un kafejnīca. Visiem Atēnās studentiem divas ēdienreizes universitātē bija bezmaksas.

Atgriežoties mājās, varu teikt, ka esmu tikai ieguvēja. Man nav nekādu problēmu saistībā ar mācībām un spēšu šī semestra laikā izdarīt visu nepieciešamos darbus. Manas angļu valodas zināšanas ir uzlabojušās, tagad runāju un rakstu diezgan raiti. Apskatīju ļoti daudz jaunu vietu un uzzināju par grieķu kultūru un ikdienu. Esmu kļuvusi drošāka un atvērtāka visam jaunajam. Iepazinu dažādus cilvēkus, ar kuriem vēl joprojām kontaktējos un varu nosaukt par draugiem. Esmu bijusi ciemos Polijā pie draudzenēm un gaidu arī viņu ierašanos Latvijā. Plānojam kopā ceļojumu uz Spāniju un Itāliju. Es iesaku ikvienam studentam izmantot šo iespēju, ko sniedz mūsu universitāte - mācīties pāris mēnešus ārpus Latvijas, riskēt un piedzīvot kaut ko skaistu.

Pievienots 11/03/2019