Pārlekt uz galveno saturu

Pneimobiļu komandas atgriezušās no Ungārijas ar teicamiem rezultātiem

Maija sākumā Egerā (Ungārijā) notika starptautiskās studentu pneimobiļu sacensības "XII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny powered by Emerson”, kurās sacentās 33 komandas no astoņām valstīm. Divas no tām bija LLU Tehniskās fakultātes studentu komandas “Pneumo auto TF”un “Pneumo EVO” ar pašu konstruētiem un būvētiem pneimobiļiem. Viena no komandām – Pneumo auto TF – ar Jelgavā būvēto pneimobili konstruktora kategorijā ieguva visaugstāko vietu no Latvijas.

Sacensībās savu dalību bija pieteikušas vairāk kā 40 dažādu Eiropas valstu universitāšu komandas, taču sacensībās piedalījās 33 komandas. No tām 4 komandas pārstāvēja Latviju – divi pneimobiļi būvēti LLU Tehniskajā fakultātē, bet vēl divi sagatavoti Rīgas Tehniskajā universitātē. No Baltijas valstīm dalībnieku vidū bija arī Klaipēdas universitātes un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes studenti.

Visas komandas sacentās vairākās kategorijās, un no LLU Tehniskās fakultātes augstākus rezultātus uzrādīja “Pneumo auto TF”. Komanda tālākā nobraukuma, paātrinājuma un konstrukcijas kategorijās ieguva augstās 8. vietas, bet veiklības sacensībās 7. un 5. vietu, kas deva iespēju piedalīties arī komandas mācībspēku sacensībās un 4. vietu. Konstrukcijas kategorijā “Pneumo TF” uzrādījuši visaugstāko rezultātu no visām Latvijas komandām, un no vadošā trijnieka komandu šķīra vien 7 punkti. “Pneumo auto TF” komandu veidoja: komandas kapteinis un vadības sistēmas inženieris Guntis Gailums, galvenais inženieris Jānis Ozols, inženieris un pilots Reinis Palēvics, inženieri Dainis Bergšpics un Kaspars Sprūds, kā arī pilote, administratore Laine Kjazja. Šī projekta vadītājs ir profesors, vadošais pētnieks Dainis Berjoza, bet sacensībās Ungārijā piedalījās asociētais profesors, vadošais pētnieks Vilnis Pīrs.

Komandu atbalstīja: LLU, Tehniskā fakultāte, SIA "Auto Kada", SIA "LEAX Baltic", SIA "Egra Steel", SIA "Pro Mehanika", SIA "Atstarte-Nafta", SIA "TechVitas", SIA "Baltyre Latvia" un SIA "Elme Messer Gas".

Atzīstami sacensību rezultāti arī otrai Tehniskās fakultātes studentu komandai. “Pneumo EVO” tālākā nobraukuma sacensībās ieguva 24. vietu, paātrinājuma sacensībās 19. vietu, veiklības sacensībās 22. vietu, bet konstrukcijas kategorijā – 15. vietu. Komandas mācībspēks Mārtiņš Ziemelis ieguva arī organizatoru speciālo balvu kā labākais atbalstošais mācībspēks. Komandā “Pneumo EVO” piedalījās Oskars Šalna, Mārtiņš Jansons, Rinalds Logins, Dāvids Kvins un arodapmācības meistars, vieslektors un projekta vadītājs Mārtiņš Ziemelis. Komunikācijas jautājumus risināja Gvido Bērziņš. Komandu atbalstīja Gulbenes novada pašvaldība.

Pneimobilis ir vieglas konstrukcijas transportlīdzeklis, kas veic kustību, izmantojot pneimatiskos cilindrus un saspiestu slāpekli. Lai nodrošinātu kustību, gaiss no rezervuāra plūst uz plūsmas regulatoru jeb droseļvārstu, tālāk uz elektromagnētiskajiem vārstiem.

2008. gadā tika aizsāktas pneimobiļu sacensības, kurās piedalījās 18 komandas. Konkursu izgudroja Ferencs Boluki (Ferenc Bolyki), Ričards Fuleps (Richárd Fülep), Endre Tamas (Endre Tamás), Jozefs Avar (József Avar) un Laszlo Szabo (László Szabó), kuri vēlējās izveidot pasākumu, lai nākotnes inženieriem ir iespēja izpētīt pneimatikas neatklātos jautājumus un iepazīties ar alternatīvajiem pielietojumiem un produktiem, kas ir veidoti Egerā.

inženieru studijas
Pievienots 23/05/2019