Pārlekt uz galveno saturu

Izstrādā ārstniecisko pārtiku malnutrīcijas un disfāgijas slimniekiem

Attēla autors: Photo by Skitterphoto from Pexels

Atbilstošs uzturs ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem cilvēka dzīves kvalitātei, un publiskajā telpā arvien pieaug diskusijas par dažādu pārtikas produktu sastāvu, to ietekmi uz veselību. Taču pasaulē apkopotie statistikas dati liecina, ka 590 miljoniem planētas iedzīvotāju ir problēmas nevis ar atbilstoša uztura pieejamību, bet gan ar uzturvielu un pārtikas uzņemšanu. Lai to risinātu, Latvijas zinātnieki, uzņēmēji un ārsti ir sākuši kopīgu projektu, kura mērķis ir izstrādāt inovatīvus, pieejamus medicīniskos pārtikas produktus slimniekiem ar noteiktām uzturvielu un pārtikas uzņemšanas problēmām. 

Ārstnieciskam un sabalansētam uzturam ir svarīga nozīme dažādu pacientu fizioloģisko funkciju nodrošināšanā. No šī uztura ir atkarīga pacientu dzīves kvalitāte, veselība, labsajūta, ārstēšanās rezultāti un pat dzīves ilgums. Tomēr ir tādas pacientu grupas, kuriem ir malnutrīcija un kuri saskaras ar nepietiekamu uzņemto uzturvielu daudzumu, turklāt daļai raksturīga disfāgija, kas ir rīšanas traucējumi.

Disfāgijas slimniekiem nepieciešama izmainītas struktūras diēta, piemēram, biezenī sasmalcināta pārtika, lai to varētu droši norīt. Savukārt biezeņveida produktu pagatavošanai izejvielas nepieciešams sasmalcināt mazākos gabaliņos, kā rezultātā var samazināties produkta uzturvērtība un pievilcība, kas savukārt neveicina cilvēka fizioloģisko funkciju veikšanu.

Tādēļ LLU pārtikas zinātnieki sākuši inovatīvu pārtikas produktu izstrādi, kas gan ir viegli uzņemami, gan nav zaudējuši savu uzturvērtību. Turklāt pētniekiem ir arī vēl viens mērķis – jaunos produktus veidot no Latvijā izaudzētām lauksaimniecības produkcijas izejvielām un ražošanā izmantot ergonomisku iepakojumu, lai gatavais produkts būtu veselīgāks un pieejams plašam patērētāju lokam Latvijā un ārvalstīs.  

Kopā ar LLU projekta īstenošanā iesaistījušies SIA “KEEFA”, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Diētas ārstu asociācija un astoņas saimniecības ar bioloģiskās audzēšanas sistēmām.

“Jaunizveidotie produkti būs ārstnieciski daudzkomponentu produkti, kas satur dažādu Latvijā audzētu izejvielu, biezeņus un sulas. Tie tiek sajaukti noteiktā proporcijā, lai pacients saņemtu nepieciešamo uzturvielu, t.sk., minerālvielu, vitamīnu un kilokaloriju daudzumu. Lai jaunie produkti atbilstu malnutrīcijas pacientu vajadzībām, atbilstoši diētas ārstu ieteikumiem, tie jāpapildina ar proteīniem. Jaunie produkti veiksmīgi tiks izmantoti kā uzturs, lai stiprinātu imunitāti vai papildinātu uzturu, nodrošinot pacientiem ikdienas vitamīnu un minerālvielu devu rehabilitācijas posmā,” stāsta projekta vadītāja, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Solvita Kampuse.

Viņa skaidro, ka šobrīd tiek veikti pētījumi par dažādu procesu ietekmi uz jauno produktu kvalitāti, zinātniski pamatojot optimālos režīmus, jo ražošanas procesam jānodrošina gan pietiekami garš uzglabāšanas laiks, gan atbilstīga produkta struktūra, gan arī uzturvielu saglabāšanās.

Pētījuma īstenošana norisinās vairāk kā trīs gadus un noslēgsies 2021. gada decembrī ar jauno produktu ieviešanu ražošanā.

Pētījums tiek īstenots projektā “Inovatīvas ārstnieciskas pārtikas izstrāde malnutrīcijas/disfāgijas slimniekiem, radot jaunu, nacionāli nozīmīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību” (Nr.18-00-A01612-000006) ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu.

Pievienots 23/10/2019