Pārlekt uz galveno saturu

Kokapstrādes inženieris Āris Pūseps: "Studijas ir tikai viena medaļas puse"

Attēla autors: No LLU arhīva

Ventspilnieks Āris Pūseps jau skolas laikā saprata, ka studēs kokapstrādi. Pēc izstādes "Skola" apmeklējuma viņa pārliecība tikai nostiprinājās, jo, runājot ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentiem, puisis saprata, ka universitāte būs ne tikai vieta, kur iegūt augstāko izglītību, bet arī piedalīties studentu dzīves veidošanā. Tā īstens kurzemnieks uz četriem studiju gadiem kļuva par jelgavnieku un LLU studentu.

Stāstot par savu studiju laiku Meža fakultātē, Āris uzsver, ka studijas programmā "Kokapstrāde" ir ļoti daudzpusīgas – lai gan uzsvars tiek likts uz koksnes apstrādes procesiem, studiju laikā neiztika arī bez metālapstrādes, psiholoģijas, filozofijas, uzņēmējdarbības un citiem noderīgiem studiju kursiem. Papildus teorētiskajām un praktiskajām mācībām Ārim bijusi iespēja arī paviesoties dažādās rūpnīcās, kurās varēja redzēt, kā lekcijās iegūtās zināšanās tiek pielietotas ražošanas procesos, kas būtiski paplašinājis redzesloku ne vien pašam, bet visiem studentiem.

Par vērtīgu studiju procesa sastāvdaļu Āris uzskata arī vieslekcijas, kurās bija iespēja dzirdēt dažādu uzņēmēju stāstus, kā tiek organizēts ražošanas process, un iegūt vērtīgas atziņas. Āris saka: "Uzskatu, ka svarīgi ir apzināties, ka kokapstrādes programmas absolventi ir topošie rūpnīcu un cehu vadītāji, kuriem ir jāplāno ražošana, jāvada cilvēki un jāspēj pieņemt atbildīgi un sarežģīti lēmumi. Tas ir plašs spektrs, kur kokapstrāde un koks spēlē tikai daļu no absolventa ikdienas."

Šobrīd puisis kā Meža fakultātes absolvents strādā AS "Latvijas Finieris" par tehnologu. Darba gaitas Āris sāka jau 3. kursā, kad uzņēmums piedāvāja prakses vietu, kuru viņš kā toreizējais students izmantoja. Pēc bakalaura grāda iegūšanas AS "Latvijas Finieris" piedāvāja pastāvīgu darba vietu un Āris arī turpmāko nākotni redz šajā uzņēmumā, jo tas ir starptautisks, moderns, vienmēr augošs, tajā var mācīties un attīstīties, strādājot ne tikai Latvijā, bet arī citās AS "Latvijas Finieris" rūpnīcās Lietuvā, Igaunijā vai Somijā.

Āris par pieredzi uzņēmumā stāsta: "Mana ikdiena "Latvijas Finierī" ir dinamiska. Darāmo darbu spektrs ir plašs un daudzveidīgs. Varētu pat teikt, ka darbā iegūtās zināšanas ir kā otra augstākā izglītība." Veicot tehnologa pienākumus, Āris rūpējas par produkta kvalitāti, ražošanas procesa nodrošināšanu, kā arī  par tā pilnveidi un attīstību. Āris atzīst, ka ikdienas darbā studijās iegūtās zināšanas ir noderīgas, bet viss mainās un attīstās, un vienmēr ir jāturpina mācīties. Arī šajā ziņā Ārim ir paveicies, jo "Latvijas Finierim" rūp savu darbinieku izglītība un uzņēmums saviem darbiniekiem piedāvā dažādus kursus un apmācības.

Studiju laikā Āris attīstīja arī tādas prasmes, kad tagad noder darbā ar cilvēkiem, jo viņš ne tikai nodarbojās ar sportu, bet arī bija viens no aktīvistiem studentu biedrībā "Šalkone" un LLU Lielisko līgas komandā, pārstāvot universitāti dažādās izstādēs. Āris atzīst: "Pieredze, ko ieguvu Šalkonē, ļāva man labāk saprast vadītāja un līdera lomu, kā arī sniedza plašāku ieskatu meža nozarē, tās aktualitātēs un vērtībās. Ar "Lieliskajiem" man bija iespēja pilnveidot publiskās runas un komunikācijas spējas un, protams, galvenais, ko man šīs visas aktivitātes deva, bija pozitīvas emocijas, neaizmirstamus piedzīvojumus, daudz smieklu un jaunus draugus."

Topošajiem studentiem Āris iesaka izmantot visas LLU sniegtās iespējas: "Protams, mācības ir visa pamatā, bet tā ir tikai viena monētas puse. Sevis pilnveidošana un dažādu prasmju attīstīšana ir tikpat svarīga kā augstākā izglītība." Āris uzsver arī Erasmus+ programmas nozīmi, mudinot studentus pieteikties iespējai, ko citādi nevarētu iegūt.

Pievienots 07/05/2020