Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Liene Ekša: "Sociologi ir spējīgi pielāgoties visam un ātri mācīties!"

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai gan nākusi no Dobeles novada, nu jau vairāk kā piecus gadus LLU absolvente Liene Ekša sevi sauc par jelgavnieci. Tā kā jau kopš pamatskolas laikiem Liene ir bijusi sabiedriski aktīva, studēt programmā "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija" bijis pašsaprotams lēmums.

Liene vienmēr zinājusi, ka savu nākotni vēlas saistīt ar cilvēkiem, jaunu ideju radīšanu un īstenošanu, ko piedāvā studijas socioloģijā. Bakalaura studiju laikā viņa iesaistījās gan fakultātes, gan universitātes studējošo pašpārvaldē, gan arī pieņēma izaicinājumu doties Erasmus+ apmaiņā uz Budapeštu, vēlāk kļūstot par LLU mentori citiem Erasmus+ studentiem. Liene atzīst, ka tas viņai kā tolaik jau 4. kursa studentei, bijis aizraujošs pētījums pašai uz savas ādas.

"Mans lēmums bija loģisks, ņemot vērā manas vēlmes izpausties un izzināt, socioloģija bija īstā nozare. Bakalaura studiju laikā man bija bagāta ārpus studiju dzīve – pašpārvaldes, Erasmus, ESN, Latvijas studentu asociācija un dažādi citi projekti. Viss, kam es esmu gājusi cauri un piedzīvojusi, mani ir veidojis par cilvēku, kāda esmu pašlaik. Manā gadījumā varu teikt, ka šīs jomas atrada mani!" stāsta Liene.

Pēc pamatstudiju absolvēšanas, absolvente pieņēma vēl kādu izaicinājumu un gadu pavadīja Rumānijā kā Eiropas brīvprātīgā jauniete, atzīstot, ka jauna pieredze un iespaidi Lienei ir kā gaiss, bez kā savu dzīvi nevarētu iedomāties. Atgriežoties no Rumānijas, jauniete  nolēma papildināt savas zināšanas un pieteicās studijām LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes maģistrantūrā. Atkārtoti Lienes izvēle bija par labu socioloģijai, taču jau krietni citā līmenī. Viņas darba spējas, apņēmība un spēja plānot un organizēt savu laiku rezultējās ar izcilību pabeigtās maģistra studijās. Par maģistrantūru Liene saka: "Maģistra studijas kopumā man atnesa daudz vairāk ieguvumu, nekā sākotnēji biju sagaidījusi, un to es vēlos īpaši uzsvērt. Kursā bijām strādājoši profesionāļi no dažādām jomām, kas pats par sevi ir unikāli un studiju procesu papildināja kursa biedru dzīves un darba pieredzes. Studiju laiks atnesa gan jaunus kontaktus un zināšanas, gan jaunu profesionālo pieredzi."

Turklāt kā maģistrante Liene iesaistījās Valsts pētījumu programmā "Ilgtspējīgas un saliedētas Latvijas sabiedrības attīstība: risinājumi demogrāfijas un migrācijas izaicinājumiem". Kopā ar LLU komandu tika organizēta vasaras skola studentiem "Ko darīt ar vietu?", kuras ietvaros studenti nedēļu pavadīja Preiļu novada Aizkalnes sabiedriskajā centrā, iezīmējot ciema attīstības iespējas. Liene atzīst: "Ja es nebūtu izlēmusi studēt maģistrantūrā, tad visas šīs iespējas mani nebūtu sasniegušas. Mans secinājums ir sekojošs: reizēm ieguvumus var novērtēt tikai pēc tam, kad viss jau ir izdarīts! Manā dzīvē viss notiek plūstoši, iepriekš iegūtā pieredze noved pie jaunām iespējām."

Absolventes aktivitātes studiju laikā tika pamanītas un viņai ieteica iesaistīties biedrībā  "Latvijas Jauno zemnieku klubs" (JZK), kas tolaik meklēja darbinieku. Tā Liene 3,5 gadus kļuva par biedrības izpilddirektori. Jauniete uzsver, ka nevalstiskais sektors viņai ir sniedzis neaprakstāmi daudz mācību stundu, domubiedrus, draugus un jaunas kompetences, it īpaši vadīšanā, komunikācijā un sadarbības jomā.

Runājot par nākotni, absolvente atzīst: "Savu nākotni viennozīmīgi saredzu saistītu ar vadīšanu un administrēšanu, esmu izcila organizatore un plānoju to likt lietā! Nozarei nav tik lielas nozīmes, jo mana pieredze ir pierādījusi, ka sociologi ir spējīgi pielāgoties visam un ātri mācīties! Jebkuram topošajam studentam vēlos novēlēt izmantot iespējas – praksi, Erasmus+ apmaiņu, projektus, pašpārvaldes aktivitātes, brīvprātīgo darbu – jebko, jo savstarpējā sadarbība un kontakti nākotnē var katram pavērt jaunus apvāršņus, un tas, ko mēs katrs esam pieredzējuši uz savas ādas, nav atņemams. LLU un Jelgava piedāvā visas šīs iespējas."

 

Pievienots 12/05/2020