Pārlekt uz galveno saturu

Aizsardzības ministrs LLU iepazīstas ar produktiem, kas radīti Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Pirmdien, 29. jūnijā, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) viesojās aizsardzības ministrs Artis Pabriks, lai iepazītos ar augstskolas pētījumiem, kas saistīti ar inovatīvu pārtikas produktu ražošanu, t.sk. karavīru sauso uzturdevu sabalansētā satura komplektēšanu, kā arī universitātes piedāvātajām iespējām jauno speciālistu sagatavošanā pārtikas nozarē.

Sadarbība ar PTF zinātniekiem par sausās pārtikas izstrādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem radās jau 2009. gadā. Tolaik pārtika – sausās uzturdevas –, ko lieto Latvijas Nacionālie bruņotie spēki, tika iepirkta ārvalstīs, kā rezultātā radās doma, ka to var ražot arī Latvijā. Pēc pārrunām ar LLU PTF zinātniekiem aizsākās sadarbība ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem. Zinātnieki izstrādāja sabalansēta uztura ēdienkartes sausajām uzturdevām un piemeklēja attiecīgos specifiskos iepakojumus.

Izstrādāto pārtiku, kas tapusi LLU zinātnieku un Latvijas ražotāju ciešā sadarbībā, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki lieto kopš 2011. gada. Sadarbība aizvien tiek turpināta, pilnveidojot un papildinot sauso uzturdevu piedāvājumu. "Ņemot vērā militārās jomas specifiku, zinātnieki veic visu sausajā uzturdevā iekļauto pārtikas produktu derīguma termiņa pagarināšanas izpēti un optimizāciju, lai maksimāli pagarinātu katra pārtikas produkta un kopējā vienas ēdienreizes iepakojuma derīguma termiņu. Turklāt tiek nodrošināta sausās uzturdevas variantu izpēte un izstrāde dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un dažādiem militārajiem uzdevumiem. Sadarbojoties ar SIA "Kronis", produktu izstrādnes mīkstajā iepakojumā jau tiek testētas  rūpnieciskos apstākļos, kas ir  būtisks posms produktu  ieviešanas procesā," stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore, LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece – Brasava. Papildu tam tiek veikta receptūru sortimenta paplašināšana, kā arī zinātnieki sadarbojas ar vietējiem Latvijas pārtikas ražotājiem, lai sauso uzturdevu sastāvu iespēju robežās veidotu no Latvijā audzētām izejvielām.

"LLU sadarbība ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir apliecinājums mūsu pārtikas zinātnieku profesionalitātei un plašajām iespējām, ko viņi var piedāvāt gan valsts pārvaldes institūcijām, gan uzņēmējiem, tādējādi sniedzot ieguldījumu arī Latvijas tautsaimniecībā. Augstvērtīgu rezultātu un konkurētspējīgus produktus iespējams izstrādāt, pateicoties tehnoloģiju nodrošinājumam, laboratoriju pieejamībai un mūsu zinātnieku pieredzei un zināšanām," stāsta LLU rektore Irina Pilvere.

Par sauso uzturdevu izstrādi 2013. gadā LLU zinātnieki saņēmuši Nacionālo bruņoto spēku komandiera apbalvojumu, Goda rakstu.

Aizsardzības ministrs vizītes laikā apmeklēja arī uzņēmumu SIA "Kronis", kas nodarbojas ar pārtikas pārstrādi un konservēšanu, un 2019. gadā saņēma Aizsardzības ministrijas grantu karavīru sausās uzturdevas gatavo pamatēdienu recepšu izstrādei. Tāpat aizsardzības ministrs apmeklēja uzņēmumu SIA "Zemgales remonta centrs", kas arī iepriekšējā gadā saņēma grantu sertificēta kaujas transporta kapitālā remonta metodoloģijas izstrādei.

Aizsardzības ministrijas grantu projektu programmas mērķis ir paaugstināt Latvijas aizsardzības un drošības jomas komersantu konkurētspēju, eksportspēju un inovāciju spējas, kā arī sadarbību ar pētniecības iespējām militāru vai divējādas pielietojamības produktu un tehnoloģiju izstrādē. Pirmo grantu projektu Aizsardzības ministrija izsludināja 2018. gadā, savukārt otrais konkurss tika izsludināts 2019. gadā. Līdz šim ar grantiem atbalstīti 12 pašmāju uzņēmumu projekti. Nākamo grantu konkursu inovatīvu militāra vai divējāda pielietojuma produktu izstrādei Aizsardzības ministrija plāno izsludināt šī gada otrajā pusē, par to publicējot uzsaukumu tīmekļa vietnes www.mod.gov.lv sadaļā "Uzņēmējiem".

Pievienots 30/06/2020