Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! "Zemgales Laiks Ziedonim" laureātu vidū LLU studente Danija Lazdiņa un docente Silvija Rubene

Attēla autors: No LLU arhīva

25. septembrī Jelgavas novada Jēkabnieku kultūras namā tika godināti šī gada "Zemgales Laiks Ziedonim" laureāti. Šogad tika apalvoti pieci laureāti, tostarp LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes akadēmiskās maģistra studiju programmas "Pārtikas zinātne" studente un tautastērpu darinātāja Danija Lazdiņa, kā arī LLU Vides un būvzinātņu fakultātes docente Silvija Rubene.

Konkursa mērķis ir apzināt un godināt personības no Zemgales, kas dzīvo ar mīlestību pret savu zemi, darbu un cilvēkiem. Žūrija no visiem stāstiem izvēlējās tos piecus, kuri visvairāk atbilst konkursa vērtībām – izcilībai, degsmei, sūtībai, stājai, veiksmei un savpatībai –, kā arī iedvesmo citus, mudinot līdzdarboties, sekot viņu idejām. Laureāti saņēma īpašas balvas, kuras veidojusi stikla māksliniece Laura Vizbule.

Nominācijā bērniem un jauniešiem "Zemgales Rabarbers" apbalvojumu saņēma LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studente un tautastērpu darinātāja Danija Lazdiņa, kura ir iedvesmojoša, zinātkāra un neatlaidīga jauniete. Viņa vasarā ar izcilību absolvēja otrā līmeņa profesionālo studiju programmu "Pārtikas produktu tehnoloģija", bet nu jau savas studiju gaitas turpina maģistrantūrā. Danija savā brīvajā laikā dzied ne tikai korī, bet pati darina unikālus latviešu tautastērpus. Jau vidusskolā viņai radās interese par kultūras mantojumu, kas viņu "aizveda" līdz Latvijas Nacionālā vēstures muzeja arhīvam, kur viņa sameklēja materiālus par tautastērpiem, izlasīja par to darināšanas vēsturi, bet pēc tam jau apguva prasmes pie meistariem un sāka tērpus darināt pati – vainagus, kreklus, jostas, zeķes, brunčus, ņieburus un jakas. Uzsākot studijas, viņa iestājās korī, tādējādi vēlme pēc sava tautastērpa tikai auga. "Trešā kursa laikā gāju uz muzejiem, lai skatītos priekšmetus, kas pārsvarā bija vainagi. Tāpat esmu apskatījusi arī pieejamos resursus internetā un grāmatas. Es cenšos tās lietas darīt maksimāli autentiski, bet ne vienmēr tas sanāk vai līdz galam ir iespējams," stāsta D. Lazdiņa.

Savukārt zinātnes un izglītības nominācijā "Zemgales Taureņu uzbrukums" balvu saņēma ilggadēja LLU Vides un būvzinātņu fakultātes docente Silvija Rubene, kuras pētnieciskais darbs pēdējos 30 gadus saistīts ar ainavu arhitektūras zinātni un ilgtspējīgas vides saglabāšanu, veidošanu un aizsargāšanu, kas tālāk tiek nodots gan studentiem, gan LLU Mūžizglītības centra īstenotajos profesionālās pilnveides kursos. S. Rubene ik dienu savos audzēkņos raisa interesi par mūsdienu ainavas sasaisti ar vēsturiskajām vērtībām. Turklāt viņa ir viena no ainavu arhitektūras zinātnes virziena aizsācējām Latvijā. "Mans dzīves ceļš, manuprāt, ir bijis ļoti brīnišķīgs. Es esmu lauku bērns, bet vecāki man strādāja skolā. Tēvs bija izmācījies par būvtehniķi, bet vienmēr bija sapņojis kļūt par arhitektu, bet tajā laikā nebija tādu iespēju. Turklāt es jau vidusskolā pamazām sāku trenēties zīmēšanā, jo zināju, ka vēlos studēt arhitektūru," atklāj S. Rubene.

Konkursu "Zemgales Laiks Ziedonim" ceturto gadu organizē biedrība "Zemgales Laiks Ziedonim" sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu "Viegli". Tajā iepriekšējos gados par ieguldījumu Zemgales novadā suminātas LLU profesores Daiga Skujāne, Baiba Rivža un Aija Ziemeļniece.

Fotogrāfija no Zemgales Laiks Ziedonim Facebook konta. Foto autors: Andris Zariņš.

Pievienots 28/09/2020