Pārlekt uz galveno saturu

Mehi Toms un Dāvis Grinevici: brāļi dzīvē un profesionālajā karjerā

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Tehniskās fakultātes absolventi sevi vienmēr lepni dēvē par mehiem. Viņu dibinātās biedrības mājas lapu rotā sauklis "Par mehu nekļūst, par mehu piedzimst". Tāpēc stāstu par diviem no viņiem pavisam droši varam sākt šādi: kādā ģimenē netālu no Jelgavas piedzima divi mehi – brāļi Toms un Dāvis Grinevici. Vecāki gan tolaik nenojauta, ka auklē un audzina mehus. Par to viņi pārliecinājās 2015. gadā, kad LLU Aulā augstākās izglītības diplomu inženierzinātnēs ieguva Toms, bet pēc pieciem gadiem to pašu izdarīja arī Dāvis.

Meha statusu Toms ieguva, studējot LLU Tehniskās fakultātes studiju programmā "Mašīnu projektēšana un ražošana". Pēc vidusskolas beigšanas Tomam bijuši citi plāni, taču dzīve aizvedusi uz LLU un šo pagriezienu Toms ne brīdi nav nožēlojis, ko apliecina arī izvēle turpināt studijas maģistrantūrā.

Pašreiz viņš dzīvo Ozolniekos un strādā SIA "Jelgavas tipogrāfija" kā ražošanas iekārtu tehniķis. Šis ir tas pats uzņēmums, kurā viņš vēl kā 3. kursa students īstenoja savu studiju praksi. Šobrīd Tomam ir jau 7 gadus ilga darba pieredze uzņēmumā.

"Studiju laikā pat nenojautu par ražošanas iekārtu tehniķa amata esamību. Prakses gaitā, iepazīstot mūsdienīgas tehnoloģijas, mehānikas un elektrotehnikas izpildījumus, radās arvien izteiktāka interese par iekārtām. Izrādot interesi un spēju pielietot teorētiskās zināšanas praktiski, 4. kursa beigās tika izteikts piedāvājums ieņemt šī brīža esošo amatu uzņēmumā," par savas profesionālās karjeras sākumu stāsta Toms.

Studiju laikā jaunietis aktīvi darbojās Tehniskās fakultātes Studējošo pašpārvaldē, kas palīdzēja izjust īstu piederību "mehu" saimei, izpratni par saliedētību un komandas garu. Studējot Toms arī aktīvi pievērsās savam aicinājumam, kas ir elektronika un automātika, uzsverot, ka lielu lomu viņa dzīvē spēlē tieši šī hobija ietvaros apgūtās zināšanas, kas padarījušas viņu spēcīgāku gan darbavietā, gan ļāvušas būt konkurētspējīgam studiju laikā.

"Cīņasspars un nepadošanās - tas ir lielākais ieguvums no studiju laika, jo dzīvē ar diplomu vien nepietiek. Tas var kalpot kā pamats, kā atspēriena solis. Lielākais izaicinājums, protams, bija noslēguma darba izstrāde. Darbu rakstīju par uzņēmumā esošās iekārtas modifikācijas veikšanu, kas ar modernas tehnoloģijas pieeju uzlabotu tās veiktspēju. Pēc tam šī iekārta tika ekspluatēta uzņēmumā," stāsta Toms.

Savukārt Toma brālis Dāvis studijas programmā "Lauksaimniecības inženierzinātne" ar apakšvirzienu "Autotransports" absolvēja 2020. gada vasarā un ir savas profesionālās karjeras sākumā, strādājot par ražošanas tehnisko speciālistu uzņēmumā SIA "Dinair Filton". Atšķirībā no sava vecākā brāļa Dāvis līdz studijām LLU Tehniskajā fakultātē un meha statusam nonācis mērķtiecīgāk, jo atzīst, ka viņam inženierzinātņu domāšana vienmēr bijusi tuvāka.

"Līdz studijām, par kurām jau sen ir bijusi pastāvīga interese, nav grūti nonākt. Ja laicīgi apzini savas stiprās puses un intereses, izvēlei nebūtu jābūt grūtai. Bet izvēloties ir jābūt uzmanīgam, jo ne vienmēr tas, kas mūs interesē var novest pie tā, ka gribam to darīt ikdienā. Manā gadījumā man vienmēr ir paticis domāt un skaitļot, tāpēc nonācu Tehniskajā fakultātē," par sevi stāsta Dāvis.

Par studijām viņš izsakās: "Studiju programma sniedza plašas zināšanas inženierzinātnēs kopumā. Tad klāt vēl nāk mehu gara apzināšanās un, protams, dzelži. Ikvienam jaunietim, kuram interesē dzelži, noteikti jāapsver doma par studijām Tehniskajā fakultātē. Tikai nevajag pārprast - jums neiemācīs skrūvēt vai kādas citas primitīvas lietas. Šeit iemācīs, kāpēc tieši tā ir jāskrūvē, aprēķināt, nosimulēt datorprogrammās u.c. darbības, kas tiek veiktas ar dzelžiem. Iemācīs, kāpēc dzelži var kustēties un kā to panākt".

Tāpat kā brālis, arī Dāvis darbojies fakultātes Studējošo pašpārvaldē, turklāt divus gadus ir bijis tās vadītājs. Vadot kolektīvu un organizējot pasākumus, tika iegūti daudz profesionālajā darbībā noderīgi kontakti, kas izmantoti arī studiju laikā. Dāvis stāsta, ka pašpārvaldes zēni un meitenes ir kā paraugs fakultātē, jo vienmēr atbalsta studentus. Tas palīdzot izveidot spēcīgu kodolu fakultātes iekšienē, kas vienmēr iestājas, popularizē un atbalsta fakultāti. Interesants esot fakts, ka ir ļoti daudz absolventu, kuri pēc studiju beigšanas palīdz saviem mehiem - gan mācībspēkiem, gan citiem absolventiem un studentiem, kuriem nodrošina jaunus materiālus, ko izmantot lekcijās vai praktiskajos darbos, kā arī piedāvā darba un prakses vietas.

"Manas ārpusstudiju aizraušanās ir militārā pasaule. Dienēju Zemessardzē un brīvo laiku labprāt pavadu tiekoties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem - vai tie ir dzelži, vai formastērps - pat nav svarīgi. Un tā arī ir Mehos. Visi viens ar otru labi saprotas, jo visi ir atnākuši ar līdzīgu domāšanu," par sevi un mehiem izsakās Dāvis.

Kā lielākos studiju laika ieguvumus viņš novērtē iegūtās augsta līmeņa zināšanas un profesionālos kontaktus.

"Studentam lielākais gandarījums ir studiju pabeigšana. Savā ziņā kā izcīnīta cīņa ar sevi - negulētas naktis un pat dienas pildot darbus kopmītnēs, mājās vai fakultātē uz palodzes. Tas noteikti ir tas, kas pietrūks un katrā ziņā nekad netiks aizmirsts," stāsta Dāvis.

Interesanti, ka abi mehu brāļi nav kopīgi studējuši, taču atzīst, ka studiju laiks ir bijis vārdos neaprakstāms un to patiesi iespējams novērtēt vien tad, kad tas jau ir beidzies.

"Kaut katrs jaunietis vismaz reizi mūžā sevi varētu nosaukt par studentu un sajust, kā tas ir, jo paskaidrot to nav iespējams!" tā viņi novēl jaunajiem studentiem un aicina nebaidīties studēt, saprast savas vēlmes un no šīm vēlmēm izrietošās nākotnes iespējas.

Pievienots 26/10/2020