Pārlekt uz galveno saturu

Saldo un sāļo toršu un kūku izstrādē izmantos kartupeļus

Mūsdienās piedāvāto konditorejas izstrādājumu sortiments ir ļoti daudzveidīgs, taču arvien vairāk pieaug pieprasījums pēc dabīgām un mazalerģiskām sastāvdaļām receptūrās, kas savukārt veicina inovatīvu produktu nonākšanu tirgū. Vienu no tādiem plānots radīt projektā “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem”, kuru šī gada septembrī sāka īstenot LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki kopā ar  AS “Ineses tortes”, ZS “Cīrulīši” un Agroresursu un ekonomikas institūtu.

“Nav noslēpums, ka toršu un kūku receptūrās izmanto taukvielas, miltus, olas, piena pārstrādes produktus, augļus, ogas, cukuru un šokolādi. Jāatzīst, ka bieži vien tie satur arī alergēnus, proti, milti – glutēnu, piena produkti – laktozi, u.tml. Tāpēc arī projekta galvenajam partnerim AS “Ineses tortes” radās ideja izmēģināt kartupeļus toršu/kūku receptūrās,” stāsta pētniece Tatjana Ķince.

Viņa skaidro, ka Latvijā kartupeļi ir ļoti iecīnīts pārtikas produkts un kā valsts esam vienā no vadošajām vietām pasaulē pēc kartupeļu patēriņa uz vienu iedzīvotāju. Kartupeļos ir vitamīns C, tie satur augstās kvalitātes proteīnu, cietes lielāko daļu veido rezistentā ciete, tie ir bagāti ar kāliju, satur B grupas vitamīnus un antioksidantus. Turklāt ne mazāk nozīmīgs ir fakts, ka kartupeļiem ir salīdzinoši neitrāla garša, kas ir viena no lielākām priekšrocībām to izmantošanai dažādu produktu izstrādē.

Sāktā projekta ietvaros tiks zinātniski pamatota dažādu plaši audzēto kartupeļu šķirņu piemērotība, lai tās izmantotu kā toršu/kūku sastāvdaļas. Pētnieki veiks inovatīvu konditorejas produktu receptūru izstrādi un tehnoloģisko parametru noteikšanu, kā arī pārbaudīs izstrādātu produktu struktūrmehāniskās īpašības (cietība, uzputojamība u.tml.) un ķīmisko sastāvu (tauki, olbaltumvielas u.tml.). Papildus arī noteiks toršu/kūku derīguma termiņu, rekomendējot ražotājam piemērotāko iepakojuma materiālu.

Projekta laikā gūtie rezultāti palīdzēs veicināt Latvijā radīto kartupeļu šķirņu audzēšanu un to izmantošanu ne tikai tiešam patēriņam, bet arī pārstrādei. Tāpat tiks veicināta primāro produkcijas ražotāju konkurētspēja, kā arī radīta papildus pievienotā vērtība primārajai lauksaimniecības produkcijai.

Projekts: “Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem” (Nr. 19-00-A01620-000056) tiek īstenots ar Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu apakšpasākumā 16.2 "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei". Projektu plānots īstenot līdz 2022. gada 31. martam.  

Pievienots 26/10/2020