Pārlekt uz galveno saturu

Mīlestība pret jāšanas sportu atved uz LLU

Attēla autors: No LLU arhīva

Ieva Haitova LLU Veterinārmedicīnas fakultātē nonāca dažādu dzīves nejaušību vadīta. Pamatskolas laikā, garlaicības mākta un draudzenes pamudināta, nolēma sākt nodarboties ar jāšanas sportu. Šis sporta veids Ievu tik ļoti aizrāva, ka jauniete saprata – vēlas ar to saistīt savu turpmāko dzīvi. Vēlme studēt medicīnu, mīlestība pret dzīvniekiem un iespēja nodarboties ar jāšanu – visas šīs iespējas Ievai piedāvāja LLU veterinārmedicīnas studijas.

Šobrīd studējot 5. kursā, jauniete apgalvo, ka studiju process ir raibs un daudzpusīgs, taču nebūt ne viegls. Sevišķi saspringti esot bijuši pirmie gadi, brīvais laiks esot bijis ierobežots, taču tas Ievu neatturēja kājām mērot 2 kilometru pa meža ceļu, lai nokļūtu līdz LLU zirgkopības mācību centra "Mušķi" zirgu stallim, arī ziemā, mīnus 20 grādos. Studente uzsver, ka iegūtās zināšanas veterinārmedicīnas studijās ir  nenovērtējamas un ir sākusi arī savas profesionālās gaitas, būdama uzņēmuma SIA “Latvi Dan Agro” laborante.

Dzīvodama Jēkabpilī, Ieva nodarbojās ar konkūru jeb šķēršļu pārvarēšu, taču, uzsākot studiju gaitas Jelgavā, jauniete mainīja virzienu un izvēlējās iejādi, kas ir elementu izpilde slēgtā laukumā, ļoti precīzs un uz detaļām vērsts sporta veids: “Man bija ļoti grūti pāriet uz iejādi, jo es sēdēju uz zirga ne tā, kā vajadzēja, zirgi mani nesaprata, bija ļoti liels darbs ar sevi - ne tikai treniņi stallī, bet arī fiziskie treniņi studentu viesnīcā, jo vajadzēja stiprināt savus muskuļus, lai būtu labā formā.”

Ieva uzsver, ka teorētiski jāt prata, taču praktiski, nomainot virzienu, bija jāmācās viss no jauna. Taču tas nav traucējis jaunietei gūt dažādus sasniegumus – iegūt godalgotas vietas, startējot Latvijas Jātnieku federācijas rīkotajos posmos un Latvijas Nacionālajā čempionātā iejādē. Ieva lepojas arī ar iespēju iejāt Jelgavas pils pagalmā LLU tradicionālajos Azemitologa svētkos, kā pavadošajam sastāvam Azemitologa karietei.

Līdzšinējais studiju laiks Ievai ir bijis izaicinājumu pilns. Karjeras plānos vienmēr jaunietei ir bijusi medicīna, kas ir sava veida ģimenes tradīcija. Taču viņa nolēma iet mazliet citu ceļu, izvēloties dzīvnieku, nevis cilvēku ārstēšanu. Ieva pati apgalvo, ka ir ļoti spītīga, jo, uzsākot studijas, apkārtējiem cilvēkiem esot bijušas šaubas par studentes izvēli, taču ar katru semestri Ieva arvien vairāk ir nostiprinājusi savas pozīcijas un pierādījusi, ka nepadosies.

Savu nākotni viņa saista ar lauksaimniecības dzīvnieku ārstēšanu, taču zirgi tajā neietilpst: “Sākotnējais mērķis, kad uzsāku studijas LLU, bija zirgu ārstēšana, taču, laikam ejot, sapratu, ka zirgu ārstēšana ir ļoti specifiska, tā ir milzīga atbildība, tāpēc nepieciešama liela pieredze. Zirgi ir mana sirdslieta, taču profesionālo darbību saistu ar lauksaimniecības dzīvniekiem.”

Pirms sākusi nodarboties ar jāšanas sprotu, jauniete pat neapsvēra domu studēt veterinārmedicīnu, taču, kā pati uzsver – iespējams esot baidījusies no tā, ko teiks citi. Un, lai gan uz Jelgavu jaunieti atveda sava veida nejaušība, šobrīd viņa ir pilnīgi pārliecināta par savu izvēli un turpmāko dzīves ceļu. Īpašu pateicību studente izsaka savām trenerēm -  Kristiānai Politerei un Terēzei Rozenbergai, kuras ir galvenie cilvēki, kas palīdz piepildīt sapni par sacensībām un iegulda laiku Ievas attīstībā.

Ieva aicina tos jauniešus, kuri vēlas sākt nodarboties ar jāšanas sportu, nebaidīties, aiziet uz LLU Mušķu staļļiem un izmēģināt, kā tas ir – kāpt zirgā, kā arī novēl: “Ja ir vēlme piepildīt savu sapni, tad tas ir jādara!”

Pievienots 07/12/2020