Pārlekt uz galveno saturu

LLU zinātnieki kā eksperti iesaistīsies virtuālajā pārtikas hakatonā

17. decembrī notiks Aizsardzības ministrijas rīkotais virtuālais pārtikas hakatons, kurā hakatona dalībniekiem kā eksperti palīdzēs LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki. Hakatona mērķis ir izstrādāt modeli noturīgai pārtikas piegāžu ķēdei, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku pārtikas apgādi krīzes situācijā.

Virtuālo pārtikas hakatonu atklās aizsardzības ministrs Artis Pabriks un LLU rektore, profesore Irina Pilvere.  I. Pilvere iepazīstinās ar pētniecības projekta “Vietējo pārtikas ķēžu pārstrukturizēšana un noturības stiprināšana krīzes un pēckrīzes laikā Latvijā” rezultātiem, kas iegūti Valsts pētījumu programmas “Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV)” ietvaros. Klātesošajiem būs iespēja gūt priekšstatu par pārtikas ķēžu dalībnieku pieredzi krīzes laikā, kad Latvijā šī gada pavasarī tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas viņiem varētu palīdzēt attīstīt savas idejas.

Pēc tam sekos hakatona dalībnieku darbs tematiskajās grupās “Augļi un dārzeņi”, “Graudaugu produkti”, “Gaļa, zivis un olas” un “Piens un piena produkti”. Katras darba grupas dalībniekus konsultēs eksperti, un plānots, ka LLU pētnieki atbalstīs ar zināšanām par pārtikas tehnoloģijām, it īpaši saistībā ar produktu izstrādi un iepakojuma materiāliem. Turklāt viņiem ir arī ilggadēja pieredze uzturdevu izstrādē karavīriem un un zināma Nacionālo bruņoto spēku darba specifika un vajadzības. Noslēgumā piedāvāto ideju vērtēšanā iesaistīsies LLU zinātņu prorektore, profesore Irina Arhipova.

Veiksmīgāko un inovatīvāko hakatonā izstrādāto risinājumu autori saņems balvas no Aizsardzības ministrijas, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas.

Virtuālo pārtikas hakatonu organizē Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Zemkopības ministriju, LLU un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju.

 

Foto: Arek Socha, Pixabay.

Pievienots 15/12/2020