Pārlekt uz galveno saturu

#Zinātne Latvijai 2021. gada kalendārā stāsts par veterinārmedicīnas pētnieku Armandu Vekšinu

7. janvārī plkst. 15.00 Zoom platformā un sociālā tīkla Facebook tiešraidē norisināsies kalendāra #ZinātneLatvijai  2021 atvēršanas svētki, lai video stāstos un neformālā gaisotnē attālināti satiktu 12 kalendāra mēnešu 14  personības. Viņu vidū ir arī LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta docents, vadošais pētnieks Armands Vekšins.

Kalendārā kopumā izveidoti 14 stāsti par ķīmijas zinātnieci Ivetu Pugajevu, kompozītmateriālu konstrukciju pētnieku Kasparu Kalniņu, onkologu Arvīdu Irmeju, socioloģijas pētnieci Lieni Ozoliņu, industriālajiem doktorantiem Rūdolfu Rumbu un Jāni Braunfeldu, sabiedriskās zinātnes pētnieci Baibu Prūsi, biomīmikrijas pētnieci Rutu Vanagu, izglītības zinātņu pētniecēm Lindu Danielu un Zandu Rubeni, mākslīgā intelekta pētnieku Sergeju Kodoru, farmakoloģijas pētnieci Baibu Jansoni, elektronikas un datorzinātņu pētnieku Kasparu Ozolu un jau minēto veterinārmedicīnas pētnieku Armandu Vekšinu.

A.Vekšins ir datortomogrāfijas kā vizuālās diagnostikas metodes aizsācējs Latvijas veterinārmedicīnā. Līdz 2014. gadam tā dzīvnieku ārstēšanā netika izmantota, jo trūka tehnisko iespēju, bet līdz ar modernās LLU Veterinārās klīnikas atklāšanu bija iespēja attīstīt šo virzienu un izmantot datortomogrāfiju ne vien praksē, bet arī zinātnisko pētījumu izstrādē.

Tam jaunais vetārsts pievērsies arī promocijas darbā “Suņu elkoņa locītavas un tās saliecējmuskuļu morfometriskās īpatnības datortomogrāfijas attēlā mediālā koronoīda izauguma slimības gadījumā”. 2019. gada vasarā pēc tā aizstāvēšanas iegūts doktora grāds veterinārmedicīnas zinātnē.

Lai attālināti tiktos ar A. Vekšinu un citiem kalendārā iekļautajiem zinātniekiem, ikviens interesents aicināts reģistrēties, lai iegūtu Zoom pieeju, izmantojot šo saiti, vai arī vērot pasākuma tiešraidi #ZinātneLatvijai Facebook lapā.

Video stāsts par Armandu Vekšinu jau pieejams vietnē Youtube.

 

Pievienots 04/01/2021