Pārlekt uz galveno saturu

Sākta pretparazitāro fitolīdzekļu pārbaude laboratorijā

LLU Veterinārmedicīnas fakultātē turpinās pētījums par jaunu ārstniecības augu ekstraktus saturoša pretparazitārā fitolīdzekļa izstrādi. Pētījuma gaitā tiek izmēģināti vairāki Latvijai raksturīgie ārstnieciskie augi, lai radītu līdzekli, kas samazinātu parazītu radīto negatīvo ietekmi uz dzīvnieku veselību, imunitāti un produktivitāti. Pētījuma īstenošanā kopīgi ar LLU pētniekiem iesaistīta Rīgas Stradiņa universitāte, SIA Veterinārmedicīnas izglītības centrs, SIA Mikaitas un biedrība “Latvijas Aitu audzētāju asociācija”.

Pētījuma vadītāja Līga Kovaļčuka stāsta, ka pētnieki mēģina atrast alternatīvus līdzekļus gremošanas sistēmas parazītu, tieši strongilīdu invāzijas mazināšanai aitu ganāmpulkos. Visbiežāk Trichostrongylidae dzimtas parazīti parazitē aitu un kazu īstajā kuņģī – glumeniekā - un tievajās zarnās, tādēļ aitām novēro izteiktu diareju, novājēšanu, samazinātu produktivitāti un pat anēmiju. Arvien vairāk aitkopji visā pasaulē sastopas ar jaunu medicīnas un veterinārmedicīnas problēmu - rezistenci pret medikamentiem. Rezistence jeb organismu, tai skaitā parazītu, spēja pielāgoties praksē biežāk lietotajiem medikamentiem rada būtiskus zaudējumus lauksaimniekiem, novājinot aitu organismu. Tāpat jāpiemin, ka tas ietekmē lauksaimniekus arī finansiāli - palielinot ārstēšanas izdevumus un samazinot iegūstamo produkciju. 

Tādējādi pētnieki paredzējuši noskaidrot Latvijā augošu fitoterapeitisko preperātu antiparazitāro ietekmi, kas dotu iespēju lietot dzīvnieka organismam mazāk kaitīgus, dabiskus, bioloģiskas izcelsmes produktus, turklāt arī mazinātu potenciālos ekonomiskos zaudējumus, kas saistīti ar komerciāli pieejamo zāļu  dārdzību, zāļu radīto blakusparādību izraisītiem zaudējumiem, to novēršanu, kā arī zaudējumiem, kas saistīti ar produkcijas ierobežojumiem, zāļu izdales laika posmā.

Pētījuma ietvaros Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātē jau izstrādāti Latvijai raksturīgu augu ekstrakti, kas šobrīd tiek ķīmiski izmeklēti. Savukārt LLU Veterinārmedicīnas fakultātē ir saņemti saldētie augu ekstrakti un aktīvi uzsākta šo ekstraktu pārbaude uz to iespējamo pretparazitāro ietekmi. Ietekme tiek pārbaudīta uz dažādām parazītu stadijām un olām. Pētījumā, imitējot gandrīz siltumnīcas apstākļus, tiek veikta parazītu izdalīšana, kultivēšana jeb audzēšana no olas stadijas līdz pat L1, L2 un L3 stadijai.

Kā skaidro L. Kovaļčuka, laboratorijā veikti izmēģinājumi ar vībotnes acetona 70, 50, 30% un vībotnes spirta 70, 50, 30% šķīdinātāju. Kopā sagatavotas vairāk kā 90 parazītu kultivācijas plates un izmēģināti vairāk kā 90 paraugi. Laboratoriskos apstākļos uz katru no šī parazīta paaudzi tiek izmēģināti no vienas šķīdinātāja koncentrācijas šķīduma 30 paraugi, respektīvi, no katra atšķaidījuma veida 3 paraugi ar 50, 20, 10, 5 un 1 % šī atšķaidītāja šķīdumu, kā arī kontroles pozitīvā un negatīvā grupa.

Pētījums turpināsies līdz 2023. gadam 31. maijam. Tas tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam pasākuma ”Sadarbība” ietvaros. Projektu atbalsta Lauku Atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

Pievienots 12/02/2021