Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente: "Dizainera svarīgākā īpašība – nebaidīties būt sev pašam!"

Attēla autors: No LLU arhīva

Anna Līza Ušerovska studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskās fakultātes (TF) bakalaura studiju programmā "Dizains un amatniecība" izvēlējās, jo kopš bērnības zināja, ka vēlas būt dizainere. Laimīgas sakritības dēļ Annas Līzas mamma vizuālās mākslas konferencē dzirdēja, ka LLU piedāvā šādas studijas, un jauniete, izpētot programmu, ne mirkli nešaubījās, ka tā ir īstā vieta, kur studēt – par spīti tam, ka programma bija pavisam jauna. Kopš 2020. gada jūnija Anna Līza ar lepnumu var teikt, ka ir pirmā studiju programmas "Dizains un amatniecība" absolvente.

Anna Līza nāk no Bauskas, uzaugusi ģimenē, kur vairāku ģimenes locekļu profesionālā nodarbošanās saistīta ar mākslu un dizainu, tāpēc studijas radošā nozarē bija pašsaprotamas. Viņa gan atzīst, ka agrā bērnībā arī apsvērusi mācīties par skolotāju, sekojot mammas pēdās. Taču mīlestība pret dizainu ņēmusi virsroku, kā rezultātā tika izvēlētas studijas LLU. Anna  Līza stāsta: "Mani uzrunāja LLU vide un piedāvātās iespējas. Patika programmas apraksts, tāpēc nenobijos un kopā ar vēl 7 drosmīgajiem iestājāmies šajā studiju programmā."  Jauniete piebilst, ka viņas kurss bija pirmie, kuriem jāiet cauri programmai, taču šis process esot bijis patīkams, jo pasniedzēji nemitīgi esot interesējušies, ko jaunieši domā par studijām, ko varētu uzlabot un pilnveidot, lai programma kļūtu vēl labāka.

Studiju laikā iespējams specializēties divos virzienos – tekstiltehnoloģijas un dizains, kā arī koka/metāla tehnoloģijas un dizains. Anna Līza izvēlējās tekstiltehnoloģijas, un nozīmīgs sasniegums bija izstrādātais bakalaura darbs, kurā viņa izveidoja transformējamu dizaina solu kultūras iestāžu uzgaidāmajām telpām. "Šo tēmu izvēlējos, jo dodoties uz kultūras iestādēm biju novērojusi, ka šīs sēdvietas bieži vien nav piemērotas dažādiem cilvēkiem - tās ir piemērotas tikai pieaugušajiem, nav padomāts par bērniem vai to novietojumu. Tāpēc radīju solu, kam iedvesmu guvu no taureņa un tā attīstības cikla. Sols transformējas no taureņa kūniņas līdz pieaugušam taurenim. Saskatīju līdzības šajā transformācijā, kas arī ir skaists stāsts, tāpēc tapa šāds sols," stāsta absolvente un aicina ikvienu interesentu apskatīt viņas studiju noslēguma darbu Tehniskās fakultātes galerijā.

Lai gan šobrīd Annas Līzas galvenā interese ir mēbeļu dizains, 1. kursā viņa domāja pavisam citādi, uzskatot, ka savu dzīvi saistīs ar apģērbu dizainu: "Studiju laikā tika uzdoti radoši uzdevumi, tos pildot, sapratu, ka mani visvairāk saista tieši mēbeļu dizains. Nevēlos teikt arī striktu "nē" modes dizainam, jo apģērba dizaina rādīšana un izstrāde arī ir ļoti interesants process, tāpēc, iespējams, kādreiz labprāt izstrādātu savu apģērbu konceptu. Esmu pat ieskicējusi dažas idejas."

Atminoties studiju laiku, jaunā absolvente atzīst, ka augstskolas laiks ir viņu attīstījis kā personību: "Dizains ir  sfēra, kur tev jābūt pašam, Tu nevari būt noslēgts, nevari kautrēties izteikt savas domas, nedrīksti baidīties, ja kādam citam tas nepatiks. Studiju laikā izmainījos kā personība, jo kļuvu atvērtāka, kas manai izaugsmei bija ļoti svarīgi un noderīgi ikdienā. Lepojos ar visiem saviem darbiem, vienmēr meklēju izaicinošas prakses vietas, lai sevi attīstītu."

Absolvente secina: "Studiju laikā sapratu, ka dizainerim jāprot ne tikai radīt dizainu, bet arī to pārdot:" Anna Līza apņēmības pilna atzīst, ka apsver turpināt savas studijas tieši uzņēmējdarbībā, lai nākotnē varētu veidot savu biznesu.

Tiem, kuri apsver studijas dizaina sfērā, jaunā dizainere novēl: "Nebaidieties būt paši, nebaidieties realizēt savas idejas, uzklausiet arī  konstruktīvu kritiku. Sekojiet līdzi aktualitātēm, pētiet, esiet iekšā dizainā, cik vien iespējams!"

Pievienots 17/02/2021