Pārlekt uz galveno saturu

Interreg pasludina martu par sieviešu projektu mēnesi un popularizē LLU īstenotos projektus

Eiropas sadarbības programma Interreg Latvijā darbojas kopš 2004. gada un tās ietvaros īstenoti projekti teritoriju un reģionu attīstībai, kuros piedalās neskaitāmi daudz partneru, tostarp dažādas LLU fakultātes un struktūrvienības. Sadarbojoties ar kaimiņiem un citu valstu partneriem tiek meklēti kopīgi risinājumi sociālekonomiskajiem izaicinājumiem, notiek dalīšanās pieredzē un plānotas ilgtermiņa aktivitātes reģionā. Šī gada marta mēnesi Interreg izsludinājusi kā sieviešu mēnesi, īpašu uzmanību pievēršot programmas projektiem, kuru mērķis ir stiprināt sieviešu kā nozīmīgas sabiedrības grupas labklājību.

Divos no pieciem Interreg izsludinātajiem sieviešu mēneša projektiem aktīvi iesaistījusies LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa.

LLU ESAF šobrīd tiek īstenots Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas projekts “Aktīvās māmiņas jeb māmiņuzņēmējas”. Kā skaidro projekta pārstāves, pasaules tendences liecina, ka tieši bērnu piedzimšana un pavadītais laiks ar viņiem daudzas jaunās māmiņas ir rosinājis kļūt par uzņēmējām vai arī attīstīt savu hobiju līdz biznesa idejai. Ir pat pasaulē lietots termins – māmiņuzņēmējas jeb “mompreneur”. Taču reālajā dzīvē jaunās māmiņas saskaras ar virkni problemātiskiem aspektiem. Ir izpētīts, ka 60% no sievietēm pēc bērna piedzimšanas atgriežas ierastajā darba vidē, divas trešdaļas no tām ir izmēģinājušas attālinātu vai samazinātas slodzes darba iespēju, bet vairākas no jaunajām māmiņām apsver ideju nestrādāt un veltīt laiku ģimenei.

Balstoties uz problemātiskajiem aspektiem un iedvesmojoties no jauno un aktīvo māmiņu pieredzes stāstiem, LLU ESAF sadarbībā ar Tallinas Tehnoloģiju universitāti Igaunijā un biedrību Līdere tika uzsākts pārrobežu sadarbības projekts  Active Moms, kura mērķis ir risināt kopējas Latvijas un Igaunijas pārrobežu problēmas, kas saistītas ar  sieviešu sociālo atstumtību periodā, kad jaunās māmiņas paliek mājās kopā ar pirmsskolas vecuma bērniem, nepiedalās darba tirgū un pieder pie Latvijas un Igaunijas lielāko mazākumtautību grupām.

Tā kā projekts tika uzsākts 2019. gadā un to plānots noslēgt 2021. gada vasarā, jaunajām māmiņām gan klātienē, gan attālināti tiek nodrošinātas tādas aktivitātes kā nodarbinātības forumi, uzņēmējdarbības dienas “Jūsu bizness ir iespēja!”, tīklošanās pasākumi “Pārvērtiet vienkāršu darbību par biznesu!”, kā arī ir iespēja saņemt uzņēmēja-mentora konsultācijas “Pasakiet man, ko darīt!”. Vairāk par to var uzzināt Active Moms Facebook lapā.

Kā informē ESAF dekāne Andra Zvirbule, paralēli fakultāte sākusi cita programmas projekta īstenošanu “Girl Power - pielāgota uzņēmējdarbības izglītība meitenēm vecumā no 15 līdz 18 gadiem Latvijā un Igaunijā”, kas turpināsies turpmākos divus gadus un iekļaus virkni aktivitāšu jaunajām sievietēm.

Savukārt jau noslēdzies Interreg Igaunijas – Latvijas programmas projekts Organic Candy, kurā radīta jauna saldumu līniju. Sieviešu pārstāvēts Latvijas uzņēmums BIORGANIK5 un Igaunijas uzņēmums Chaga kopīgiem spēkiem radījuši jaunas un dabīgas želejas konfektes ‘’Wild Candy” no dabīgām sulām un ar aukstumā žāvētām ogām. Alvejas sula, meža ogas un bērzu piepju pulveri ir jaunās saldumu līnijas produktu izstrādes pamatā. Produktu izstrādes procesā abi uzņēmumi sadarbojās ar pētniecības institūcijām - LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļu un Igaunijas biotehnoloģijas kompetences centru BioCC.

Projekta Organic Candy vadītājas uzsver, ka viņu mērķis bija izstrādāt jaunu bioloģisku produktu veselīgam dzīvesveidam, balstoties uz Latvijas un Igaunijas uzņēmumu un pētniecības iestāžu kopīgām zināšanām, kā arī stiprināt Igaunijas un Latvijas sadarbību uzņēmējdarbībā un produktu ražošanā. Lai nonāktu pie gala produkta, tika ieguldīts pamatīgs darbs - rīkotas tikšanās ar konfekšu ražotājiem, pētītas dažādas konfekšu sastāvdaļas, veikti neskaitāmi testi un degustācijas, iepakojuma un zīmola izveide, nodrošināta dalība gadatirgos Latvijā, Igaunijā un Vācijā.

Plašāka informācija par Interreg programmas projektiem, kuru īstenošanā iesaistītas LLU fakultātes un struktūrvienības, var uzzināt LLU portāla sadaļā “Projekti”.

Pievienots 24/03/2021