Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvents: "Meliorācijas un hidrotehnisko būvju nozare pagaidām ir brīva niša"

Attēla autors: No LLU arhīva

Edgars Bogdanovs ir valsts SIA "Meliorprojekts" hidrotehnisko būvju grupas vadītājs, kurš uzņēmumā sāka strādāt vēl būdams students LLU Vides un būvzinātņu fakultātes pamatstudiju programmā "Vide un ūdenssaimniecība". Piecu gadu laikā, kopš Edgars strādā šajā uzņēmumā, viņš ne tikai ir kāpis pa karjeras kāpnēm un 2017. gadā absolvējis pamatstudijas, bet 2020. gadā arī absolvējis maģistra studiju programmu "Vides, ūdens un zemes inženierzinātnes".

Lai gan pamatskolas laikā eksaktās zinātnes nebija Edgara spēcīgā puse, klases audzinātāja skolēnā saskatīja potenciālu un pēc 9. klases ieteica savam audzēknim izvēlēties mācības vides jomā. Edgars audzinātāju uzklausīja un devās uz Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledžu, kurā ieguva vides tehniķa izglītību. Pēc koledžas izglītības iegūšanas, jaunietis izlēma turpināt "kāpšanu zinību kalnā" un nonāca Jelgavā, kur pēc intensīvām studijām kļuva par divkārtēju LLU absolventu.

Savā pašreizējā darbavietā Edgars sāka strādāt kā drenāžas tehniķis jau prakses ietvaros. Iegūstot bakalaura grādu, kļuvis par meliorācijas sistēmu inženieri un vēlāk, kad ieguva sertifikātus meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju projektēšanā, sācis darbu kā grupas vadītājs.

"Svarīgi saprast, ka meliorācijas un hidrotehnisko būvju nozarē lielu lomu spēlē pieredze. Jāstrādā atbilstoši noteiktajām normām, taču pašam kritiski jāizvērtē katra situācija un jābūt atbildīgam. Šajā nozarē nav daudz iespēju variēt un atkāpties, tāpēc jāprot "uzsūkt" zināšanas no pieredzējušiem speciālistiem. Ikdiena aizrit darbojoties būvniecības informācijas sistēmā, dažādās rasēšanas programmās, veidojot projektus sākot no nulles līdz pašām beigām. Kārtīga inženiera ikdiena," stāsta Edgars.

Viņš atzīst, ka studiju laikā netrūka dažādu izaicinājumu un lai veidotu patstāvīgu dzīvi, strādājis pilna laika darbos jau kopš 1. kursa universitātē. Absolvents ir gandarīts par paveikto studiju laikā un pieredzi, kas iegūta, apvienojot studijas ar darbu. Tādēļ pats smej, ka augstākās izglītības iegūšana parāda, cik spēcīga ir nervu sistēma.

Bakalaura darbu Edgars rakstīja par polderu sūkņu stacijas atjaunošanas projektu, ko pats pieredzējušu kolēģu vadībā arī izstrādāja, savukārt maģistra darbā turpināja pētījumu un analizēja šīs pārbūves efektivitāti.

Par nozares aktualitātēm Edgars atklāj: "Situācija meliorācijas un hidrotehnisko būvju nozarē ir ļoti interesanta. Latvijā ir 13 hidrotehnisko būvju projektētāji, un kamēr nebiju nokārtojis sertifikātu, vidējais 12 projektētāju vecums bija ap 75 gadiem. Pagaidām šī ir brīva niša, kurā var darboties bez lielas konkurences”. Jaunajiem speciālistiem viņš iesaka: “Universitātē tiek ielikts pamats profesijai. Ja ir mērķis saistīt dzīvi ar nozari, kur lielu lomu spēlē pieredze, informācija ir jāņem pretī tik, cik vien iespējams, kā arī jāseko līdzi aktualitātēm un jābūt entuziastam!"

Pievienots 06/04/2021