Pārlekt uz galveno saturu

Podkāstā "Atver pasauli ar LLU" studente, kura studiju laikā bērnības sapni par zirgiem pārvērš uzņēmējdarbībā

Attēla autors: No LLU arhīva

Alise Lutinska ir LLU Lauksaimniecības fakultātes (LF) studiju programmas "Lauksaimniecība" 4. kursa studente, kura ne tikai ir izbaudījusi studentu dzīvi visā tās krāšņumā, darbojoties Jelgavas Studentu teātrī un izmantojot ERASMUS+ sniegtās iespējas, bet jau studiju laikā ir uzsākusi savu uzņēmējdarbību.

Alise pirmos soļus uzņēmējdarbībā sākusi spert pavisam nesen, taču ir spējusi pārvērst savu hobiju – zirgkopību - par ienākumu avotu: "Man ir viens zirgs, kurš mūsu ģimenē ir jau vairāk nekā 10 gadus, un tagad viņš pilnībā ir manā apgādībā. Papildu tam iegādājos vēl divus zirgus un šobrīd piedāvāju cilvēkiem iespēju izbraukt zirga pajūgā, kā arī doties  izjādēs. Veiksmīgi sadarbojos ar viesnīcu “Mārcienas muiža” un Mārcienas kultūras namu, Ziemassvētkos, arī pandēmijas apstākļos, bija iespējas iepriecināt iedzīvotājus ar muzikālu priekšnesumu zirga vilktās kamanās.  Vēl es nodarbojos ar biškopību, kam arī ir saknes manā ģimenē vismaz četrās paaudzēs, kā arī nodarbojos ar dārzkopību. Jāteic, ka LLU iegūtās zināšanas noder praktiskajā darbībā, piemēram, studiju kursā “Tirgzinība” izstrādāju mārketinga plānu savai saimnieciskajai darbībai, sadarbībā ar mūsu universitātes studenti izstrādāju arī logo. Arī studiju kursā “Apstādījumi” izstrādāju teritorijas labiekārtošanas projektu savam uzņēmumam. Es šobrīd apgūstu bioloģiskās lauksaimniecības kursus, kā arī esmu piedalījusies permakultūras festivālā Latvijā un permakultūras projektā Ungārijā, kur akcentēja tradicionālas, videi draudzīgas  saimniekošanas metodes. Sapratu, ka vēlos saimniekot ne tikai bioloģiski, bet arī biodinamiski, ņemot vērā mēness fāzes un citus procesus dabā. Mani interesē latviešu folklora un dzīvesziņa, kā arī saglabāt Latvijas nacionālās dzīvnieku šķirnes. Man ir Eiropas tumšā medus bite, Latvijas šķirnes zirgi, Latvijas dzinējsuņi un varbūt būs arī Latvijas brūnā govs."

Papildu sapņa piepildīšanai par savu uzņēmējdarbību, Alise visu studiju laiku ir aktīvi darbojusies Jelgavas Studentu teātrī un atzīst, ka iesaistīšanās šajā aktivitātē viņai ir palīdzējusi atvērties un ļauties dažādām iespējām. Pateicoties teātrī iegūtajai pārliecībai, studente iesaistījusies gan Studējošo pašpārvaldē, gan Jauno Zemnieku klubā, kurā satikusi arī savu dzīvesbiedru.

"Jau kopš paša sākuma teātrī bija ļoti daudz tehniku, kas bija kā spēles, tas ļāva atvērties, pieņemt idejas un koncentrēties uz brīdi, kurā atrodies. Cilvēkiem bieži patīk pašiem virzīt notikumus un būt noteicējiem, taču improvizācijā ir jāiemācās pieņemt un attīstīt citu cilvēku idejas, ir jāļaujas notikumu gaitai. Teātris sniedz nozīmīgu ieguldīju manā studiju dzīves veidošanā, ir iepazīti jauni cilvēki, pateicoties improvizācijas teātru turnīriem, kā arī mums bija arī iespēja kopā ar igauņu režisoru iestudēt Japānas viduslaiku farsu, kas bija pirmo reizi iztulkots latviešu valodā. Tas bija liels izaicinājums, bija speciāli pasūtīti tērpi, mēs uzstājāmies gan Lietuvā, gan dažādos festivālos Latvijā. Arī šobrīd, Covid pandēmijas laikā, Jelgavas studentu teātris nav apturējis savu radošo darbību, tiek iestudētas raidlugas, radītas izrādes Zoom platformā," uzsver studente.

Kā vienu no spilgtākajiem studiju laika notikumiem jauniete raksturo dalību ERASMUS+ projektā, kura ietvaros viņai bija iespēja vienu semestri studēt Portugālē. Par piedzīvoto Alise stāsta: "Man tā bija jauna pieredze, kā portugāļi attiecas pret dzīvi. Es biju ļoti konsekvents students, kas vēlējās maksimālus rezultātus, taču Portugālē ir pavisam cits dzīvesveids, viss tiek tverts vieglāk, bet vienlaikus studiju viela tiek apgūta pamatīgi, ir daudz praktisko nodarbību. Sadraudzējos ar vietējiem portugāļu studentiem, tas man palīdzēja iepazīt kultūru. Studiju laikā Portugālē man bija jāveic kursadarbs kopā ar portugāļu studenti. Šī studente tik ļoti ieinteresējās par latviešu kultūru, ka vēl joprojām turpina apgūt latviešu valodu un pat ir sarakstījusi mācību grāmatu cilvēkiem, kuri vēlas apgūt portugāļu un latviešu valodas vienkopus ar angļu valodu.  Man bija iespēja gan ceļot, gan arī iejusties tajā dzīvē, un vienlaikus apgūt, pielāgoties, iepazīt citu kultūru un iegūt jaunu pieredzi, kā arī iemācīties jaunumus studijām."

Alises mērķtiecība ļauj viņai apņēmīgi doties uz priekšu un īstenot savus sapņus, un, kā viņa pati atzīst, par šiem sapņiem zemapziņā zinājusi jau bērnībā. “Nesen uzgāju savu pirmās klases darbu, kurā biju rakstījusi, ka vēlos būt mājsaimniece, kurai būs daudz zirgu un kura nodarbosies ar dārzkopību. Sākotnēji, tā kā nāku no mediķu un uzņēmēju ģimenes, man bija doma studēt medicīnu vai uzņēmējdarbību, bet izrādās, ka mazotnē labāk apzinājos, kas es esmu un ko gribu darīt,” noslēdz studente.

Podkāstu ar Alisi Lutinsku klausies LLU Youtube kanālā "Atver pasauli ar LLU"LLU mājaslapā, kā arī European Hit Radio mājaslapā un uzzini pirmais, ko sagaidīt, izvēloties studijas Jelgavā!

Pievienots 17/05/2021