Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pilī atklāj pavārgrāmatu izstādi

Attēla autors: No LLU arhīva

Maijs Jelgavā tradicionāli ir pilsētas svētku mēnesis un šogad, atzīmējot pilsētas jubileju, kā arī Starptautisko Muzeju dienu, tika atklāta "Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas" izstāde. Izstāde tapusi par godu pavārgrāmatai "Latviskā pavāru grāmata muižu pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gārdi vārīt un sataisīt", kas Jelgavā, 1796. gadā, Štefenhāgena izdevniecībā tika iespiesta latviešu valodā un šogad tai tiek atzīmēta 225. gadu jubileja. 

Izstāde ir iekārtota Jelgavas pils muzeja telpās un, sekojot epidemioloģiskai situācijai valstī, tā būs apskatāma pilsētas iedzīvotājiem un viesiem vasaras mēnešos.

Kā stāsta pasākuma organizatore un LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Gita Krūmiņa – Zemture: "Tā ir viena no pirmajām pavārgrāmatām Latvijā un tā ir labs fundaments tam, ko mēs šodien varam uzskatīt par mūsdienu latvisko virtuvi. Šajā pavārgrāmatā ir atziņas gan par gaļas, zivju ēdieniem, gan par konditoreju, gan arī meklējami pirmsākumi pārtikas produktu ražošanā."

Grāmatas jubileja ierosinājusi pavārgrāmatu izstādes "Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas" izveidi. Tajā ir vairāk kā 150 dažādu Latvijas vēsture posmu pavārgrāmatas. Izstāde veidota, izmantojot LLU Fundamentālās bibliotēkas krājumu, kā arī būs apskatāmas grāmatas no privātajām kolekcijām. Interesenti varēs Stefenhāgenu tipogrāfijā 1796. gadā izdotās grāmatas oriģināleksemplāru izpētīt digitalizētā formātā, lai uzzinātu kā vārīt siltās un aukstās zupas, cept zuti un  vēžus, pagatavot pastēti no jēra gaļas un pildītu pīli. Pavārgrāmatās ir arī mūsdienās nepieejamu ēdienu receptes, kā,  piemēram, cepts teteris un meža irbe. Turklāt vasarā plānota desmit grāmatas ēdienu restaurācija.

"Ja mēs lasām filozofiju, pārdomas, pieredzi un mums strādā nedaudz tas, ka mums ir virs pleciem – galva, tad mums tā recepte sanāk vareni laba. Ola jau, kāda tā ir šobrīd, tāda bija arī pirms 220 gadiem. Milti – varbūt nedaudz cits bīdelis ir mainījies vai šķirne, bet būtībā jau milti arī ir tieši tādi paši. Tāpat mums populārs ir sviests, piens un tamlīdzīgi produkti," grāmatu izstādes atklāšanā stāsta pavārs Raimonds Zommers.

Pavārgrāmatu izstāde tapusi ar Jelgavas pils Muzeja, Komunikācijas un mārketinga centra, LLU Fundamentālās bibliotēkas un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras līdzdalību.

Pavārgrāmatu izstādi atbalsta Jelgavas pilsēta un projekts "Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts" (Nr. lzp-2019/1-0294)

Tuvojoties vasaras sezonai, aicinām apmeklētājus sekot līdzi epidemioloģiskai situācijai valstī un Jelgavas pils darba laikam www.jelgavaspils.lv.

Raksta titulbildei ir ilustratīva nozīme un tās autors ir Eduards Kapša.

Pievienots 19/05/2021