Pārlekt uz galveno saturu

Būvniecības studenti mācību ekskursijā gūst zināšanas par ilgtspējīgu un inovatīvu ēku tapšanu

Attēla autors: No LLU arhīva

Biedrības Building Design and Construction Council organizētajā kampaņā "Mācies būvniecību" LLU pamatstudiju un maģistra studiju programmas "Būvniecība" studenti mācību ekskursijā iepazinās ar AS "Latvijas Valsts meži" Zemgales reģiona klientu centra tapšanu Jelgavā, kas ir ieguvis pirmo vietu konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021" nominācijā Ilgtspējīgākais projekts.

"Lai veicinātu dziļāku izpratni par būvniecības nozari, kā arī nodrošinātu studentiem iespēju uzdot jautājumus nozares profesionāļiem, organizējām mācību ekskursiju. Tā vienlaikus ir iespēja iepazīt ēku tapšanas procesu un ar to saistītos izaicinājumus," atklāj 2. līmeņa profesionālās studiju programmas "Būvniecība" direktore Sandra Gusta. Par mācību ekskursijas objektu šoreiz tika izvēlēta AS "Latvijas Valsts meži" Zemgales reģiona klientu centra ēka, kas ir unikāla ar savu ilgtspēju, energoefektivitāti un būvmateriālu izvēli. Ar ēkas tapšanas "aizkulisēm" studentus iepazīstināja SIA "Selva Būve" būvdarbu vadītāja un studiju programmas "Būvniecība" studente Lolita Koļcova un SIA "5. iela" galvenā arhitekte Ija Rudzīte.

AS "Latvijas Valsts meži" Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā ekspluatācijā tika nodots 2021. gada jūnijā. "Būvniecībā izmantotas inovatīvas metodes, bet viss process kopumā organizēts, izmantojot būves informācijas modelēšanas (BIM) sistēmu. Ņemot vērā faktu, ka par galveno būvmateriālu izmantots koks, tad rezultātā esam ieguvuši augstas kvalitātes objektu ar pārdomātiem arhitektūras risinājumiem, kas ēkas ekspluatācijā nodrošina efektīvu un ekonomisku resursu patēriņu," pieredzē dalījās SIA "Selva Būve" būvdarbu vadītāja Lolita Koļcova. Ēka galvenokārt radīta no koka, aprēķini liecina, ka objekta celtniecībai patērēti 1500 m3 meža, ko AS "Latvijas Valsts meži" var izaudzēt 25 minūtēs. "Var teikt, ka atgriežamies pie senām vērtībām, jo koks ir vienmēr bijis modē, tas ir ilgtspējīgs un inovatīvs materiāls," atklāj ēkas galvenā arhitekte Ija Rudzīte.

L. Koļcova studentiem atklāja arī dažādas tehniskas nianses un izaicinājumus, lai viņi labāk izprastu būvniecības procesu, t. sk. par mākslīgi izveidoto kalnu, uz kura atrodas ēka. "Tas tika radīts, lai risinātu izaicinājumus ar augstajiem gruntsūdeņiem Jelgavā, līdz ar to arī pagrabs atrodas "zemes līmenī"," viņa piebilst. Tāpat interesants risinājums atrasts pāri palikušajai zemei, no tās izveidojot dekoratīvas un simboliskas piramīdas, kas atrodas ēkas aizmugurē. Kopumā vide AS "Latvijas Valsts meži" Zemgales reģiona klientu centrā radīta ne vien pievilcīga, bet arī funkcionāla un energoefektīva. Ēka ir sava veida zīmols AS "Latvijas Valsts meži". “Izskata ziņā identiska celtne atrodas Dundagā. Pasūtītāji bija apmierināti, tāpēc nolēma līdzīgu izveidot arī Jelgavā," pozitīvo sadarbības praksi atklāj L. Koļcova. Turklāt tiek plānota līdzīgas ēkas būvniecība arī Vidzemes reģionā – Valmierā.

Topošajiem jomas speciālistiem L. Koļcova atklāja, kādas īpašības ir svarīgas būvdarbu vadītājam, īpaši akcentējot precizitāti. Savukārt I. Rudzīte papildināja, ka "arhitekta lielākā laime ir laba sadarbība ar būvdarbu vadītāju". Viņa arī norādīja, ka svarīgi, ka būvdarbu vadītājs ir mierīgs, jo bieži operatīvi jārisina dažādas sarežģītas situācijas, kā arī nepieciešamas tehniskas zināšanas, t. sk. jāsaprot rasējumi. Abas speciālistes norādīja, ka visas ar būvniecību saistītās profesijas ir ļoti radošas, tāpēc ir svarīgi attīstīt iztēli un telpisko domāšanu. Taču lielākais izaicinājums nereti ir ārējie faktori, proti – laikapstākļi.

Studentiem bija iespēja uzdot jautājumus un iesaistīties diskusijās par interesējošām tēmām.

Pievienots 14/09/2021