Pārlekt uz galveno saturu

Sveikta Jāņa Čakstes stipendijas ieguvēja Eva Buķevica

Attēla autors: No LLU arhīva

Katru gadu 14. septembrī tiek atzīmēta Latvijas Republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimšanas diena, kurā, suminot prezidentu, tiek nolikti ziedi pie viņa pieminekļa Jelgavā un pasniegta J. Čakstes vārdā nosauktās stipendijas apliecība vienam LLU studentam viņa dzimtajās mājās "Auči" Ozolnieku novadā. Šogad J. Čakstem aprit 162. gadskārta un tajā par viņa vārdā nosauktās stipendijas ieguvēju kļuvusi Eva Buķevica.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) J. Čakstes vārdā nosauktā stipendija piešķirta jau 16. reizi. Šajā studiju gadā, aizstāvot zinātniski pētniecisko darbu "Iepazīsti Aučus", to ieguva topošā ainavu arhitektūras inženiere, kura studē LLU Vides un būvzinātņu fakultātes akadēmiskajā bakalaura studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana".

J. Čakstes stipendijas konkursā Eva piedalījās ar zinātniski pētniecisko darbu "Iepazīsti Aučus", jo vēlējās izpētīt Latvijas Valsts pirmā prezidenta sākotni, noskaidrot izcilā valstsvīra un jurista dzimtas izaugsmes, kā arī spēka avotu. Kā Eva stāsta, tad jau pirmo reizi nokļūstot Aučos, viņu sajūsmināja harmoniskā vide, kas rosina izstaigāt mājas apkārtni, parku un atrast zīmīgas vietas, lai iepazītos ar dzīvi Aučos līdz Otrā pasaules kara beigām. "Svarīgi ir neaizmirst savas saknes, tādēļ vēlējos digitalizēt un padarīt pieejamu interneta vidē digitālu karti, kas rosina izstaigāt mājas apkārtni un iepazīt J. Čakstes dzimtas mājās, kā arī izzināt, izjust un iepazīt viņa vienkāršo, sirsnīgo un čaklo dabu, kas atspoguļojas īpašumā vēl šodien," par savas tēmas izvēli stāsta stipendijas ieguvēja.

Savā darbā Eva izveidoja orientēšanās karti, kas sastāv no 12 apskates objektiem, kuriem pievienotas fotogrāfiju kolāžas un stāsti. Viņa veica izpēti un ievāca materiālus, izmantojot fotofiksāciju dabā, vietas filmēšanu ar dronu un pieejamās grāmatas, publikācijas, arhīva materiālus un informāciju interneta vidē. Turklāt, lai vieglāk būtu orientēties, ir iespēja apskatīt objekta atrašanās vietu Google Maps satelīta un grafiskajā norādēs. Pētnieciskais darbs tikai veidots platformā ArcGIS Storymap un tā ir pieejama katram lietotājam gan no mājas datora, gan mobilajā vidē. Orientēšanās karti iespējams apskatīt, izmantojot šo saiti.

Eva ir no Jelgavas un pašlaik ar labām sekmēm studē 3. kursā. Viņa par sevi stāsta: "Mans pasaules uzskats un latviskā dzīvesziņa veidojās, mācoties no maniem vectēviem. No izcilā rožkopības vēstures pazinēja un dārznieka Ārenda Buķevica. Ar viņu kopā strādājām dārzā, līdz ar to esmu apguvusi mīlestību un cieņu pret dabu. Savukārt no otra vectēva, kurš ir Valsts emeritētais zinātnieks un veterinārmedicīnas profesors Zigmunds Brūveris, esmu iemācījusies neatlaidību, zinātkāri un prasīgumu pret sevi."

Eva pēc vidējās izglītības iegūšanas saprata, ka savu dzīvi vēlas saistīt ar radošu darbu un lietišķo mākslu. Viņas mērķis bija iestāties vienā no labākajām mākslas augstskolām Eiropā – Antverpenes Karaliskā mākslas akadēmijā. Neatlaidīgi studējot, apgūstot daudz jaunas zināšanas, pārvarot valodas barjeru, stipendijas ieguvēja izturēja konkursu un kļuva par akadēmijas studenti, kur divus gadus viņa studēja modes mākslu. "Studējot Antverpenē, sapratu, ka mani interesē māksla ainavā, mani iedvesmoja harmoniskas vides arhitektūra, dārzi un parki. Es sapratu, ka vēlos atgriezties Latvijā un studēt ainavu arhitektūru. Tāpēc, atgriežoties Latvijā, sāku ar pašiem pamatiem, iestājoties Bulduru Dārzkopības vidusskolā. Studējot man atklājās Latvijas dabas daudzveidība, kā arī aizrāvos ar praktisko dārzkopību. Sekojot savam mērķim, 2019. gadā iestājos LLU," atklāj Eva.

Stipendijas apliecību Eva Buķevica saņēma J. Čakstes dzimtas mājās "Auči", Ozolnieku novadā, klātesot J. Čakstes ģimenei, Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras vadītājai Kristīnei Vugulei, Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam, Jelgavas novada domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem un stipendiātes ģimenes locekļiem. Svinīgais pasākums ir ikgadēja tradīcija, kas vienmēr notiek bijušā prezidenta dzimšanas dienā un kurā tiek sumināts gan viņa devums Latvijas valstij, gan jauno stipendiātu darbs vēsturisko notikumu atspoguļošanā un popularizēšanā.

J. Čakstes stipendija dibināta LLU Attīstības fondā 2006. gadā, lai finansiāli atbalstītu studējošo pētniecisko un radošo darbību. Stipendiju EUR 320 apmērā 10 mēnešus saņem viens students, kuru par labāko atzīst universitātes izveidota komisija un Čakstes ģimenes pārstāvji.

Plašāka informācija par citām LLU Attīstības fonda stipendijām atrodama LLU portālā.

Pievienots 14/09/2021