Pārlekt uz galveno saturu

Azemitologa Lielā balva aizceļo pie Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pirmkursniekiem

Attēla autors: No LLU arhīva

6. oktobrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Jelgavas pils pagalmā jau 54. reizi norisinājās tradicionālie un senākie universitātes svētki - Azemitologs. Jelgavas pils pagalmā pulcējās visu astoņu fakultāšu pirmkursnieki, lai rādītu sagatavotos mājas darbus un studentiskā garā apliecinātu savu piederību lielajai LLU saimei. Turklāt šogad īpašs sveiciens bija arī no motokluba "Zemgaļu leģions".

Lai vai kādi pārsteigumi katru gadu atklājas Azemitologa priekšnesumos, nemainīga vērtība ir svētku norises protokols, kas kā vienmēr aizsākās ar visu fakultāšu pirmkursnieku ienākšanu Jelgavas pils pagalmā, turklāt jo tas notika skaļāk un iespaidīgāk, jo lielākas simpātijas viņi ieguva no skatītājiem un svētku žūrijas. Bet pēc tam sekoja sasveicināšanās ar katras fakultātes dekāniem un  Azemitologa ierašanās LLU Zirgkopības un mācību centra "Mušķi" pavadībā.

Turpinājumā visu fakultāšu pirmkursnieki atrādīja sagatavotos priekšnesumus ar moto "Kas vēlas - meklē veidu, kas nevēlas - meklē iemeslu" un pierādīja, ka katrai profesionālajai jomai ir liela nozīme mūsdienās, jo tikai veiksmīgas sadarbības rezultātā var sasniegt izvirzītos mērķus. Studenti teatrāli atainoja attālināto studiju laiku, atkalredzēšanās prieku, dažādus dzīves ceļus pēc vidusskolas beigšanas un nonākšanu LLU, pārtikas trūkumu pasaulē, Latvijas lauku auglību un bezgalību, cilvēku attīstības posmus dažādos laikmetos, ikdienas grūtību pārvarēšanu, veiksmīgus LLU nozares absolventus, kā arī citas aktuālas tēmas.

Pirmkursnieki, iestudējot teatrālo uzvedumu, galvenokārt bija izlēmuši akcentēt fakultāšu draudzību, sadarbību un kopā būšanu gan labos, gan sliktos brīžos, kā arī atbalsta sniegšanu dažādos profesionālos un ikdienišķos jautājumos. Tāpat priekšnesumos tika akcentēts, ka ikviens var mainīt pasauli, bet vispirms jāmaina sevi, jārāda labs piemērs citiem un jārūpējas par to, kas ir apkārt. Studenti svētku pasākumā sevi pierādīja ne tikai ar atjautīgiem priekšnesumiem, bet arī ar radošu vizuālo noformējumu priekšnesumu laikā. 

Kopīgā cīņā par Azemitologa Lielo balvu, kas simbolizē draudzību un vienotību, cīnījās visu astoņu fakultāšu pirmkursnieki un šogad tā nonāca pie Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) jaunajiem studentiem, kuri savā priekšnesumā risināja pārtikas trūkumu pasaulē, aicinot iesaistīties visu fakultāšu speciālistus un dalīties ar savām zināšanām, kā arī akcentējot, ka tikai kopā varam mainīt pasauli. Savukārt Azemitologa Mazā balva aizceļoja pie Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) pirmkursniekiem, kuri parādīja, ka ik dienu mēs saskaramies ar dažādiem dzīves izaicinājumiem un tikai katrs varam izvēlēties vai pārvarēt radušās problēmas, vai meklēt iemeslus, lai tās nerisinātu. 

Savukārt noslēgumā visu fakultāšu studenti vienojās kopīgā dejā un zvērēja Azemitologam būt uzticīgiem draudzības vērtībām, kā arī cienīt LLU. Turklāt bez balvām nepalika neviens, jo visi fakultāšu dekāni un LLU mācību un pētījumu saimniecība "Vecauce" studentiem bija sarūpējuši cienastus, kā arī tika pasniegtas dažādas speciālās balvas. Simpātiju balvas par ieguldīto darbu un radošo pieeju saņēma arī citas fakultāšu pirmkursnieku komandas: LLU Studējošo pašpārvaldes (SP) simpātijas ieguva Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) jaunie speciālisti, savukārt Latvijas Jauno Zemnieku klubu aizkustināja Lauksaimniecības fakultātes (LF) censoņi. Studentu korporācijas "Ventonia", "Fraternitas Imantica" un "Varavīksne" savu ceļojošu balvu pasniedza Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pirmkursniekiem, taču Veterinārmedicīnas fakultātes ieguva Meža fakultātes studentu biedrības "Šalkone" balvu. 

Pasākuma fotogrāfijas iespējams lejupielādēt Mans LLU.

Azemitologa svētki kopš 1968. gada rudens apliecina piederību, mīlestību un uzticību vietai, cilvēkiem un tradīcijām – kopā radītām, veidotām un koptām. Ik gadu LLU visu specialitāšu simbols – zinību vīrs Azemitologs - sveic universitātes 1. kursa studentus, ieskaitot tos lielajā studentu saimē. Azemitologa svētki ir mūsu Alma Mater piederības, patriotisma, draudzības, lepnuma un prieka svētki.

Pievienots 06/10/2021