Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Viens no gada labākajiem IT nozares maģistra darbiem radīts LLU

Attēla autors: No LLU arhīva

Noslēdzies stipendiju konkurss "ZIBIT 2021", kurā apbalvoti seši labāko IT nozares studiju noslēgumu darbu autori un viņu darbu vadītāji, no tiem viens laureāts ir LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) šī gada akadēmiskās maģistra studiju programmas "Informācijas tehnoloģijas" absolvents Gints Romanovskis. Konkursu ik gadu organizē RTU Attīstības fonds sadarbībā ar Accenture Latvijas filiāle.

Stipendiju konkursa mērķis ir veicināt jaunu, inovatīvu risinājumu un pētījumu rašanos Latvijā. Šogad konkursam kopumā tika pieteikti 30 darbi – 20 pieteikumi bakalaura darbu kategorijā un 10 maģistra darbu kategorijā. 

Stipendijas abās kategorijās pasniedza trīs labākajiem studentiem un vienu no tām šogad ieguva Informācijas tehnoloģiju fakultātes jaunais maģistrs Gints Romanovskis par darbu "Ozola koksnes vainu noteikšana izmantojot attēlu segmentācijas principus" (zinātniskā darba vadītājs: Dr.habil.sc.ing., profesors un vadošais pētnieks Pēteris Rivža), kas atzīts kā trešais labākais IT nozares maģistra darbs Latvijā. Gints saņēma arī vienreizēju stipendiju 1000 eiro apmērā.

Noslēguma darba mērķis bija lokalizēt un identificēt ozola koksnes vainas un defektus pirms materiāla tālāk apstrādes, izmantojot segmentācijas paņēmienus un konvolūciju neironu tīklus.

"Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, es izpētīju esošo situāciju kokapstrādē, secinot, ka rūpnieciskajos procesos apstrādājamā materiāla defekti lielākoties tiek noteikti, izmantojot cilvēkresursus, kuri to padara par ļoti dārgu un laikietilpīgu procesu, kā arī, lai veiktu kardinālus uzlabojumus, tiek domāts par to, kā efektīvāk iesaistīt mašīnmācīšanās metodes šo procesu uzlabošanā. Turklāt tehnoloģiju ieviesējiem būs iespēja ietaupīt uz materiāla patēriņa rēķina, to izmantojot augstākās pievienotās vērtības produktos. Es ieguvu uzticamus datus no skenera prototipa, ko izstrādāja SIA "Amberwood" un uzņēmums man piešķīra aptuveni 175 koksnes dēļu attēlus ar izšķirtspēju 1700x900 pikseļiem. Veicu arī attēlu marķēšanu, kas nozīme, ka iepriekš sagatavotie attēli tika apstrādāti ar speciālu programmatūru, lai uz attēla tiktu identificēti interesējošie objekti un šiem objektiem tiktu piemērotas anotācijas. Datu marķēšanai es izmantoju "Labelme"," stāsta LLU absolvents. 

Jāatzīmē, ka konkursam "ZIBIT" Latvijas augstākās izglītības iestādes tika aicinātas izvirzīt trīs labākos bakalaura un trīs maģistra darbus IT nozarē, savukārt jau otro gadu pēc kārtas studenti varēja paši pieteikt dalību konkursā un izvirzīt vērtēšanas komisijai savu noslēguma darbu, tādējādi konkursu veidojot pieejamāku un draudzīgāku ikvienam studentam. 

Augstāko izglītību informācijas tehnoloģijās, datorzinātnē un programmēšanā Jelgavā var iegūt jau 20 gadus. LLU Informācijas tehnoloģiju fakultāte īsteno pamatstudiju programmas "Datorvadība un datorzinātne" un "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai", augstākā līmeņa studiju programmu "Informācijas tehnoloģijas" un doktora studiju programmu "Informācijas tehnoloģijas".

Pievienots 13/10/2021