Pārlekt uz galveno saturu

Izvērtē Latvijas Bioekonomikas stratēģijas mērķu izpildi

Lai izvērtētu Latvijas Bioekonomikas stratēģijā 2030. gadam izvirzīto mērķu un aktivitāšu progresu, LLU pētnieku grupa analizē aktuālo situāciju bioekonomikas nozarēs un izmanto dažādus indikatorus tās padziļinātai izpētei. Šim nolūkam radīta elektroniska platforma, kurā pieejami dati par trīs galveno stratēģijas mērķu izpildi pret plānotajām prognozēm. Pētnieku aktivitātes norisinās projekta “Latvijas bioekonomikas stratēģijas 2030. gadam ieviešanas novērtējums un iespējamie risinājumi definēto mērķu sasniegšanai (LIBRA-LV)” ietvarā.

Lai veicinātu bioekonomikas nozaru attīstību, Latvija bija pirmā no Baltijas valstīm, kas 2017. gadā sagatavoja un Ministru kabinetā apstiprināja Latvijas Bioekonomikas stratēģiju 2030. gadam (LIBRA), kas līdz 2020. gadam bija viens no 54 šāda veida dokumentiem pasaulē. Tai tika izvirzīti trīs mērķi: nodarbinātības veicināšana un saglabāšana bioekonomikas nozarēs līdz 128 tūkst. nodarbināto, bioekonomikas produktu pievienotās vērtības palielināšana vismaz līdz 3,8 miljardiem EUR 2030. gadā un bioekonomikas eksporta produkcijas vērtības palielināšana vismaz līdz 9 miljardiem EUR 2030. gadā.

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes vadošais pētnieks Aleksejs Nipers stāsta, ka minēto mērķu izvērtēšanai radītā platforma ļauj ikvienam interesentam sekot līdzi bioekonomikas nozaru attīstībai, kā pamatu izmantojot uzticamus nozaru statistikas datus. Tā pieejama vietnē https://bioekonomika.llu.lv/ .

“Platformas radīšanai izmantojam datus no Eiropas Savienības statistikas biroja (Eurostat) un Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes, kas nepārtraukti automātiski tiek atjaunoti, tiklīdz datubāzes tiek papildinātas ar jaunu informāciju. Šobrīd platformā pieejami dati par trīs stratēģijas mērķu izpildi: “Pievienotā vērtība bioekonomikā Latvijā”, “Nodarbinātība bioekonomikā Latvijā” un “Bioekonomikas eksports Latvijā”. Grafikos pieejami dati par iepriekš prognozēto mērķu izpildi, līdz ar to interesentiem ir iespēja pašiem salīdzināt, vai bioekonomikas nozares attīstās atbilstoši prognozēm, iepaliek no tām vai tieši pretēji – pārsniedz tās,” skaidro A. Nipers.

Pētnieks atklāj, ka dziļākai situācijas analīzei turpmāk būtu nepieciešama specifiskāku mērķu definēšana stratēģijā, lai varētu pārraudzīt nozaru attīstību un laicīgi piedāvāt nepieciešamos risinājumus, ja mērķu sasniegšanas tempi kļūtu lēnāki.

Pētījums “Latvijas bioekonomikas stratēģijas 2030. gadam ieviešanas novērtējums un iespējamie risinājumi definēto mērķu sasniegšanai (LIBRA-LV)” tiek īstenots Fundamentālo un lietišķo pētījumu 2020. gada zinātnieku individuālo projektu konkursa ietvaros (nr. LZP-2020/2-0413). To finansiāli atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Latvijas Zinātņu padome.

Pētījuma mērķis ir radīt jaunu zinātnisku skatījumu, sekmējot padziļinātu ekonomisko un multidisciplināro novērtējumu tradicionālajām bioekonomikas nozarēm (lauksaimniecība, mežsaimniecība, pārtikas pārstrāde, zivsaimniecība), kā arī izstrādāt zinātniski pamatotus un inovatīvus politikas ieteikumus starpdisciplinārajām stratēģijām, lai tādējādi sasniegtu Latvijas ekonomikas stiprināšanai un tās izaugsmei izvirzītos mērķus. Latvijas Bioekonomikas stratēģijas mērķu izvērtēšanai radītā publiskā platforma ir tikai viena no pētījumā īstenotajām aktivitātēm.

Pievienots 19/10/2021