Pārlekt uz galveno saturu

Topošais ekonomists un sportists Tomass Neuss-Lucs: "Es neko nedaru ķeksīša pēc!"

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) akadēmiskās bakalaura studiju programmas "Ekonomika" 3. kursa students Tomass Neuss–Lucs ir sevi pierādījis kā motivētu un sasniegumiem bagātu jaunieti. Viņš ne tikai ir izcils akadēmiskajā jomā, ko apliecina fakultātes vārdiskās stipendijas iegūšana, bet arī studijas veiksmīgi apvieno ar sportu un darbu sev tuvā jomā.

Tomasam vienmēr ir bijusi interese par ekonomiku, un par nonākšanu LLU viņš stāsta: "Studēt ekonomiku LLU izvēlējos, jo tā aptver dažādas jomas, ir plašas karjeras iespējas, līdz ar to arī izvēle krita par labu tai. Tā kā esmu jelgavnieks, vēlējos arī studēt tuvu mājām. Ekonomika man skolā padevās, vidusskolā piedalījos ekonomikas olimpiādē. Studijās pēc vērtējumiem atrodos kursa augšgalā, esmu no bērnības jau pieradis labi mācīties Uzskatu, ja ir kāds darbs, tad tas ir jāizdara kvalitatīvi. Ja neesmu izdarījis, nejūtos labi, negribu atstāt neko uz pēdējo brīdi. Studiju ietvaros kā savu specializācijas virzienu izvēlējos reģionālo ekonomiku, balstoties uz izslēgšanas metodi, jo skatījos, kurā virzienā varētu rakstīt savu bakalaura darbu."

Šajā studiju gadā Tomass ir ieguvis Jāņa Vanaga vārdisko stipendiju, ko Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte piešķir saviem labākajiem studentiem. Lai pretendētu stipendijai, students izstrādāja un aizstāvēja pētījumu "Augļkopības attīstība Latvijā", ko fakultāte atzinīgi novērtēja.  

Paralēli studijām Tomass ir atpazīstams un novērtēts sportists. Viņš gan smej, ka skolas laikā skriešana nav patikusi, nevarējis noskriet pat vienu kilometru, taču, vecāku pamudināts, sācis nopietni trenēties, vispirms sev kā mērķi nospraudis piecus kilometrus, bet pēc tam jau sekoja desmit.

"Esmu veiksmīgi startējis četros pusmaratonos, ar katru reizi noskrienot arvien labāk, un kļuvis par Latvijas junioru vicečempionu. Ar šo iegūto medaļu man ir iespēja aizbraukt uz Pasaules Vasaras universiādi, kas būs nākamajā gadā Ķīnā, lai pārstāvētu Latviju un LLU. Man labāk patīk garās distances, jo jūtu, ka varu ilgāk noskriet vienā tempā. Vienu reizi nedēļā cenšos piedalīties kādās sacensībās Latvijā, dažreiz sanāk, ka sakrīt vairākas, tad jāizlemj, kuru būtu izdevīgāk skriet," par savu hobiju aizrautīgs ir Tomass.

Tiem, kuri vēlas sākt nodarboties ar skriešanu, Tomass iesaka to sākt darīt lēnām, pamazām, skatīties pēc savām spējām. Sākot skriet, varēs pamanīt, kā uzlabojas garastāvoklis, smadzeņu darbība un pašsajūta. Tas ļoti palīdzēs arī studijās.

Papildu skriešanai pēdējos četrus gadus students nodarbojas arī ar rogainingu, kas ir orientēšanās paveids, kur pārsvarā jāskrien pa mežiem un bezceļiem līdz pat 24 stundām. Tieši šim sporta veidam viņš ir pievērsies vairāk, jo rogainings jauniešu vidū nav iemantojis tik lielu popularitāti, tāpēc jārāda piemērs pārējiem. Tomass stāsta: "Rogainingā skrienu kopā ar draugu (komanda "Latvju dēli"), pagājušajā gadā piedalījāmies Eiropas čempionātā 24 stundu rogainingā, kas notika Latvijā un dabūjām grupā piekto vietu. Sapratām, ka nākamajam čempionātam Igaunijā jāsagatavojas nopietnāk un no gada sākuma trenējāmies vairāk un aktīvāk, divas reizes mēnesī gājām 50-60 kilometru pārgājienos, jo rogaininga čempionāts norisinās 24 stundas, kas ir kā minimums 80 kilometru gara distance. Mūsu mērķis bija pieveikt 100 kilometrus un nostartēt labāk nekā iepriekšējo reizi, nepieļaut tās kļūdas un cīnīties par labāko trijnieku savā vecuma grupā Eiropā. Izdevās pieveikt tieši 100 km un izvairīties no rupjām kļūdām distancē, bet līdz medaļām tā arī aizsniegties neizdevās veiksmīgu sniegumu rādošo konkurentu dēļ. Igaunijā notikušo Eiropas čempionātu arī noslēdzām piektajā vietā. Neliels mierinājums ir tas, ka šogad kļuvām par divkārtējiem Latvijas junioru čempioniem 24 stundu distancē. Rogainings ir kā liels piedzīvojums, brīžiem pat prasme neapmaldīties un izdzīvot dabā."

Tomasa aizrautību par aktīvu dzīvesveidu pierāda arī viņa apņēmība nodarboties ar komandu sportu – florbolu, ko šogad viņš ir sācis darīt nopietnākā līmenī, startējot Latvijas pirmajā līgā. Turklāt sports topošajam ekonomistam ir palīdzējis uzsākt arī darba gaitas, kā vienam no ārštata autoriem lielākajā sporta portālā Latvijā. Tomass atzīst, ka raksta par to, kas viņu visvairāk interesē, neuzskata to par darbu, bet vairāk kā hobiju. Viņš jūt, ka viņam tas padodas un gada sākumā pat tika atzīts par mēneša labāko jauno autoru.

"Es dzīvoju šodienai, neesmu domājis par to, kas būs uz priekšu, laiks rādīs pareizo ceļu, kad pabeigšu studijas. Daru visu šajā mirklī. Apvienot skriešanas sportu ar studiju procesu ir diezgan viegli, sevišķi attālināto studiju laikā. Galvenais ir laika plānošana un pareiza prioritāšu noteikšana. Mēģinu iesaistīt arī kursabiedrus skriešanā, bet viņiem nav tik liela interese. Viņi saka, ka esmu traks, ka skrienu tik lielus gabalus, taču es to neņemu vērā, daru to, kas man patīk. Visu gan sportā, gan studijās vēlos darīt nevis vienkārši ķeksīša pēc, bet gan tā, lai pēc izdarītā esmu apmierināts ar paveikto, lai būtu gandarījums. Piemēram, sportā man svarīgi ir izdarīt maksimumu, cik esmu spējīgs, tad arī būšu apmierināts ar rezultātu, iegūtā vieta drīzāk ir otršķirīga. Šosezon daudz trenējos skriet, esmu labākajā dzīves formā un uzstādīju personiskos rekordus vienu pēc otra. Ļoti labi panākumi, esmu apmierināts ar šo sezonu," noslēdz aktīvais jaunietis.

Pievienots 02/11/2021