Pārlekt uz galveno saturu

Atjaunota Meža fakultātes ēka Jelgavā

2021. gada novembrī noslēgušies nozīmīgi energoefektivitātes uzlabošanas darbi LLU Meža fakultātē Jelgavā un tās ēka Akadēmijas ielā ieguvusi jaunu ārējo veidolu. Turklāt tajā 2020. gadā īstenoti arī būtiski studiju vides modernizēšanas darbi, līdz ar to topošajiem meža nozares speciālistiem pieejamas ērtas, modernas un sakārtotas studiju telpas. 

Meža fakultātes ēka Akadēmijas ielā uzcelta 1957. gadā un nodota izmantošanai toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas vajadzībām (šobrīd LLU). Kā atzinuši arhitekti, ēka pārstāv Staļina laika klasicisma stilu, kur fasādē attēloti dažādi Staļina laika dekoratīvie elementi, lai simbolizētu Padomju laika varenību un majestātiskumu. Vairāku desmitgažu laikā tajā veikti iekšējie ēkas uzturēšanas darbi, pārveidojot to par īpašu meža un kokapstrādes nozares simbolu, iekštelpās kā interjera elementu un dekoratīvo elementu materiālu pēc iespējas izmantojot koku. Bet kopš ēkas uzbūvēšanas tās ārējā fasāde nozīmīgus atjaunošanas darbus līdz šim nebija piedzīvojusi.

Ēkas energoefektivitātes uzlabošanas darbi īstenoti, domājot par klimata pārmaiņām, lai samazinātu siltuma aizplūšanu apkārtējā vidē, uzlabotu ēkas energoefektivitāti, samazinātu energoresursu patēriņu un izdevumus par ēkas uzturēšanu, paaugstinātu ēkas ilgtspēju un kvalitāti, kā arī uzlabotu ēkas estētisko izskatu un kopējo tehnisko stāvokli.

LLU direktora vietnieks Dzintars Balodis skaidro, ka energoefektivitātes paaugstināšanai veikta fasādes siltināšana, ietverot ārsienas, cokolu, kāpņu telpas, kā arī pamatus, nomainot logus, restaurējot vai nomainot ārdurvis, veikta bēniņu siltināšana un daļēji nomainīts jumta segums, realizēta apkures sistēmas un siltummezgla nomaiņa, kā arī izbūvēta automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, kas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nepieciešama visās publiskajās ēkās.

Lai gan fakultātes ēkai nav kultūras pieminekļa statuss, tā atrodas Academia Petrina aizsardzības zonā, līdz ar to fasādes atjaunošanā ņemtas vērā Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes prasības un saglabāti visi tās dekoratīvie elementi.

Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis pauž prieku, ka Jelgava ir ieguvusi vēl vienu sakārtotu, estētiski pievilcīgu, turklāt energoefektīvu ēku, savukārt LLU un īpaši jau Meža fakultātes studenti modernu studiju vidi, kurā ir patīkami ne vien studēt, bet arī pavadīt brīvo laiku pirms un pēc nodarbībām. "Ceru, fakultātes ēka arī turpmāk būs meža nozares augstākās izglītības simbols, jo īpaša vērība pievērsta tam, lai ēka nezaudētu Meža fakultātei raksturīgo auru", piebilst L.Sisenis.

Energoefektivitātes paaugstināšanas darbi norisinājās projekta “Energoefektivitātes paaugstināšana LLU MF ēkā, Akadēmijas ielā 11, Jelgava” (Nr.4.2.1.2/19/I/028, izmaksas 521 tūkst. EUR) ietvaros un tos īstenoja SIA “BūvKORE”. Darbus veica atbilstoši būvprojektam, ko ir izstrādājis arhitektu birojs “RemPro”.

Meža fakultāte ir viena no senākajām LLU fakultātēm, kas savulaik dibināta 1920. gadā kā Latvijas Augstskolas Lauksaimniecības fakultātes Mežkopības nodaļa un atradās Rīgā. Mainoties vietām un nosaukumiem, savu pašreizējo mājvietu Jelgavā, Akadēmijas ielā 11 fakultāte ieguva 1957. gadā. Šobrīd īstenotie ēkas atjaunošanas darbi ir apjomīgākie, kādus tā piedzīvojusi kopš uzcelšanas. Fakultāte īsteno 8 studiju programmas dažādos studiju līmeņos, un jaunākā no tām ir “Ilgtspējīga mežsaimniecība”, kas paredzēta ārvalstu studentiem un tiek īstenota angļu valodā. 

 

Pievienots 23/11/2021