Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Agrita Grotuze: "Jebkas, ko es daru, ir jāizdara maksimāli labi!"

Attēla autors: No LLU arhīva

Agrita Grotuze nāk no Jelgavas un gandrīz 20 gadus viņas profesionālā ikdiena ir saistīta ar loģistiku. Šobrīd viņa ir Dinex Grupas globālā piegāžu ķēžu vadītāja rezerves daļu segmentā. A. Grotuze atbild par noliktavu tīklu Eiropā, kā arī uzrauga piegāžu ķēžu darbību Latvijas, Lielbritānijas un ASV ražotnēs. 2019. gadā Agrita ieguva profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā, absolvējot studijas Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF), turklāt šobrīd strādā arī par vieslektori, pasniedzot loģistiku. Kā Agrita pati saka: "Līdz tam nonācu, jo biju īstajā vietā, īstajā laikā, un viss pārējais bija atkarīgs no mana darba un manas attieksmes."

Kāda ir ikdiena, strādājot loģistikas nozarē?

Covid-19 pandēmijas laikā ikdiena ir pilnīgi citādāka, nekā tā bija pirms tam. Šobrīd strādāju attālināti un jāsaka, ka atšķiras ne tikai vieta un attālinātā darbība, bet arī viss darba process. Ņemot vērā pasaulē notiekošo, ir ļoti svarīgi nepārtraukti sekot līdzi situācijai, ātri reaģēt uz visām notiekošajām izmaiņām un tas palielina darbā esošo spriedzi. Tāpat šobrīd saskaramies ar neskaitāmiem izaicinājumiem, ko diktē dažādi globālie procesi - gan dažādu izejvielu un komponenšu trūkums tirgū, gan arī problēmas ar piegādēm, gan politiskās izmaiņas, kā, piemēram, Brexit. Ir spriedze, temps, reakcija uz izmaiņām un noteikti arī risku vadība. Šajā situācijā viens no traucējošākajiem faktoriem, ko sākumā par tādu nemaz neuzskatīju, ir nedaudz grūtāk mobilizēt un motivēt komandu, kā arī sasniegt tādu pašu kvalitatīvu rezultātu tikpat īsā laikā. Daudz vairāk laika jāpatērē dažādai koordinācijai un ceļa virziena parādīšanai.

Kā nonāci līdz vadītājas amatam starptautiskā uzņēmumā?

Mana pirmā augstākā izglītība ir bakalaura grāds psiholoģijā. Man nekad nav bijusi vēlme kļūt par vadītāju un kāpt pa karjeras kāpnēm. Tas, ko vienmēr esmu darījusi – esmu strādājusi saskaņā ar iekšējo pārliecību, ka jebkas, ko es daru, ir jāizdara maksimāli labi, neskatoties uz to, cik daudz laika un enerģijas tas prasa, es orientējos uz darba rezultātu. Tā es vienmēr esmu strādājusi, esmu mēģinājusi arī palīdzēt kolēģiem, visus uzdevumus izpildīt laikā un varbūt arī nedaudz labāk, kā no manis prasa, vienkārši tāpēc, lai pašai būtu gandarījums. Esmu vienmēr skatījusies uz procesu no viedokļa – ko vēl varam pamainīt, izdarīt citādāk, lai to visu paveiktu ātrāk, precīzāk un kvalitatīvāk. Acīmredzot, tas tika pamanīts. Sākotnēji man piedāvāja kļūt par vietējā uzņēmuma loģistikas vadītāju, kuru es sāku veidot no nulles, jo sākumā biju viena pati nodaļā. Tad pamazām man uzticēja grupas funkcijas, pēc tam arvien lielāku pienākumu klāstu un tagad esmu tur, kur esmu. 

Esi ieguvusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. Kādēļ izvēlējies studijas LLU?

Mana galvenā motivācija atsākt studijas maģistrantūrā bija maģistra grāda iegūšana. Studijas uzsāku pirms man bija piedzimusi meita un tad, kad meita piedzima, paņēmu akadēmisko pārtraukumu, kas ieilga. Studēt es devos ar nedaudz augstprātīgu apziņu, ka man taču ir tik ilggadīga praktiskā pieredze, ka es tik daudz ko zinu un diez vai kaut ko jaunu iemācīšos. Biju pārliecināta, ka visu izdarīšu ātri, viegli, bez lielas piepūles. LLU, galvenokārt, izvēlējos lokācijas dēļ, jo esmu jelgavniece un mana motivācija bija pēc iespējas vairāk ietaupīt laika resursus, kas ir saistīti ar studijām, lai nav jāpavada stundas ceļā. Uzsākot studijas, ātri vien sapratu, ka nemaz nenotiks tā, kā esmu to visu iedomājusies un patiesībā nekādi joki nebūs. Ja man kopumā ir jāraksturo studiju process, tad viens no galvenajiem raksturojošajiem vārdiem ir – intensīvs. Studiju kvalitātes līmenis diktēja to, ka īsajā studiju laikā bija jāpaveic milzīgs apjoms dažādu praktisko, individuālo un grupu darbu. Taču jāsaka, ka bija ļoti interesanti, jo tika izmantots plašs mācību metožu arsenāls un teorētiskā daļa vienmēr tika kombinēta ar dažādiem praktiskajiem uzdevumiem. Bija jātaisa analīzes, dažādi aprēķini, simulācijas un projekti. Rezultāts – intensīvi, interesanti un ar ļoti augstām prasībām.

Kas ir lielākie ieguvumi, ko devis studiju laiks?

Lielākie ieguvumi, studējot LLU, pirmkārt, ir milzīgs gandarījums par to, ka vēl viena dzīves virsotne ir sasniegta. Cilvēkiem, kuri mērķtiecīgi iet uz priekšu un meklē izaicinājumus, tas ir emocionālais gandarījums. Biju domājusi, ka neko jaunu neiemācīšos un neiegūšu, taču jāatzīst - tika iegūtas jaunas zināšanas, kā arī jauni rīki instrumentu kastē, kas man palīdz procesus šodien, ikdienas darbā, vadīt efektīvāk, nekā to biju darījusi. Pateicoties tam, ka kursa biedri pārstāvēja daudz un dažādas sfēras, studiju laikā ieguvu plašāku skatījumu uz citās nozarēs notiekošo, uz izaicinājumiem, ar kuriem saskaras citi uzņēmumi un kā viņi tos risina. Pie ieguvumiem jāmin arī atziņas, kas tika iegūtas diskusiju rezultātā. Un, protams, tika iegūti arī draugi, kuri palikuši no studiju laika.

Studējot neiztikt arī bez negulētām naktīm un saspringta darbu rakstīšanas procesa. Kas bija tavi lielākie izaicinājumi?

Mans lielākais izaicinājums bija laiks jeb laika trūkums, mūsdienās bieži laiks tiek definēts kā trūkstošais resurss. Strādājot starptautiskā un strauji augošā uzņēmumā, neatņemama sastāvdaļa bija komandējumi. Daudzi no tiem bija plānoti arī studiju laikā. Komandējumi parasti nozīmē vēl garākas darba stundas. Ņemot vērā prasību līmeni LLU, kas nozīmēja daudz praktiskos darbus, tad tas arī bija lielākais izaicinājums – kā visu paspēt laikā. Es smejos, ka nekad tik īsā laika periodā neesmu veikusi tik daudz apjomīgu darbu.

Kādi ir tavi nākotnes plāni?

Es esmu šobrīd posmā, kad gribētu mazliet mazāk darīt un mazliet vairāk baudīt, un es domāju par to, kā šo proporciju pagriezt par labu laikam ar ģimeni. Runājot par profesionālo jomu, man ļoti patīk tas, ko es daru, un es sevi arī nākotnē redzu piegāžu ķēdēs. Tā ir joma, kurā vēlos darboties un attīstīties, tāpēc, ka tas ir interesanti, ir daudz dažādu izaicinājumu, nav rutīna. Zinot sevi, neskatoties uz to, ka man no vienas puses gribētos ne tik strauju dzīves ritējumu, esmu pārliecināta, ka noteikti nākamais izaicinājums man pavisam drīz klauvēs pie durvīm.

Tu esi arī Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes vieslektore. Kā nonāci līdz šim amatam?

Kāpēc es piekritu strādāt par mācībspēku? Man bija divi galvenie motivatori. Pirmkārt, nekad nepietiek laika palasīt un pasekot līdzi aktualitātēm un novitātēm, taču šis amats uzreiz uzliek to kā pienākumu, lai varētu kvalitatīvi novadīt nodarbības studentiem, un otra lieta ir, ka studenti reizēm izstumj ārpus rāmjiem, lai varētu paskatīties pilnīgi citā virzienā un uzdod jautājumus, kas liek tālāk mācīties un attīstīties.

Kāds būtu tavs ieteikums topošajiem un esošajiem LLU studentiem?

Es ieteiktu nešaubīties un izvēlēties LLU par savu Alma Mater, jo no savas personīgās pieredzes varu garantēt, ka tur būs ļoti erudīti un pretimnākoši pasniedzēji. Studiju process būs interesants un teorija vienmēr tiks kombinēta ar praktiskajiem uzdevumiem. Attiecībā uz mācībspēkiem jāsaka, ka viņi seko līdzi mūsdienu tendencēm un, lai gan vēl joprojām tiek mācītas klasiskās teorijas bez kurām neiztikt, uz to bāzes tiek integrētas pasaules aktualitātes, tādēļ viennozīmīgi varu teikt, ka tiks iegūtas kvalitatīvas zināšanas, prasmes un iemaņas, kas palīdzēs nākotnes karjeras iespējām.

Pievienots 13/01/2022