Pārlekt uz galveno saturu

Inženieri no Vides un būvzinātņu fakultātes saņem diplomus

Attēla autors: No LLU arhīva

Pēc veiksmīgas noslēgumu darbu aizstāvēšanas, 21. janvārī LLU Vides un būvzinātņu fakultāte (VBF) sveica jaunos nozares profesionāļus. Diplomus par iegūtu augstāko izglītību ieguva 30 absolventi, no kuriem 19 bija pamatstudiju un 11 augstākā līmeņa absolventi. 

Svinīgus vārdus absolventiem un mācībspēkiem velta Vides un būvzinātņu fakultātes dekāns Armands Celms: "Gēte ir teicis, ka "vienīgais, ko tu aiz sevis vari atstāt, ir saknes vai spārni." Šodien ikviens no jums atvēzē spārnus jaunam lidojumam un nostiprina saknes savā izaugsmē. Lai arī kādi laiki, trauksmaināki vai mierīgāki, vajadzība pēc izglītotiem un uzņēmīgiem cilvēkiem ir bijusi un būs vienmēr. Tāpēc ar gandarījumu šodien jūsu rokās pasniedzu diplomus topošajiem ainavu arhitektiem un būvniecības speciālistiem. Diploms nav apsolījums, bet apliecinājums jūsu zināšanām, kompetencei un potenciālam – saknes, lai jūsu profesionālās izaugsmes koks augtu un zaļotu. Diploms ir izaicinājums un pamudinājums tālākajam – jūsu spārnu vēzienam turpmākajiem lidojumiem. Ņemot vērā tendences ekonomikā un nozarēs, es nesolu, tomēr ar pārliecību varu apgalvot, ka gan ainavu arhitektūrā, gan būvniecībā par darba vietu trūkumu un izaugsmi nebūs jāuztraucas. Iespējas ir un būs. Taču to izmantošana būs jūsu ziņā. Vienlaikus varu arī teikt, ka priecāšos, ja arī turpmākai izglītībai apguvei izvēlēsieties LLU un būšu no sirds gandarīts sveicināt ikvienu no jums Vides un būvzinātņu fakultātes gaiteņos Akadēmijas ielā vai Valdekas pilī. Taču, lai kur jūs arī izlemtu doties, neaizmirstiet par savām saknēm un neļaujiet aplauzt spārnus saviem lidojumiem! Paldies šodien saku arī saviem kolēģiem, lektoriem un vieslektoriem, par paveikto nesavtīgo darbu un ieguldījumu ikvienā no jums."

Izlaidumā tika sveikti 12 akadēmiskās bakalaura studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" jaunie speciālisti ar iegūto inženierzinātņu bakalaura grādu arhitektūrā un pilsētu plānošanā. Absolventi studiju laikā attīstījuši zīmēšanas prasmes, telpas izjūtu, iemācījušies veidot krāsu kompozīcijas, analizēt, plānot, zīmēt, realizēt savas un citu idejas, kā arī izstrādājuši dažādus projektus, bet savas teorētiskās zināšanas nostiprinājuši praksē. Programmas absolventi aicināti turpināt savas studiju gaitas ainavu arhitektūras maģistratūrā, kurā uzņemšana sāksies 24. janvārī elektroniski

Absolventu vidū bija arī Dana Eglīte, kura saņēma izcilības jeb "sarkano" diplomu par teicamām un izcilām sekmēm studiju procesā. Viņas vidējā svērtā atzīme studiju laikā bija 9,3 balles.

Kā labākie absolventu noslēguma darbi šajā studiju programmā tika atzīti – Danas Eglītes "Jaunatnes dārza labiekārtojuma priekšlikums Āgenskalnā" (darba vadītāja: profesore, Dr.arch. Natalija Ņitavska), Loretas Kažokaites "Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāles "Jelgava" labiekārtojums" (darba vadītāja: docente, Dr. arch. Kristīne Vugule), Līvas Mankus "Saldus vidusskolas teritorijas labiekārtojums" (darba vadītāja: asociētā profesore, Dr.arch. Una Īle), Kitijas Graudiņas "Cēsu Bērzaines pamatskolas ainavtelpas attīstības priekšlikums" (darba vadītāja: docente, Dr.oec. Ilze Stokmane) un Laumas Meleces "Smiltenes vēsturiskā centra attīstība. Ev.lut. baznīcas dārzs" (darba vadītāja: profesore, Dr.arch. Aija Ziemeļniece).

Diplomus saņēma arī profesionālās augstākās izglītības maģistra programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" 11 absolventi, kuri ieguva profesionālo maģistra grādu ainavu arhitektūrā vai profesionālo maģistra grādu ainavu arhitektūrā un ainavu arhitekta kvalifikāciju. Studiju laikā jaunajiem speciālistiem nodrošinātas profesionālas zināšanas un prasmju kopums, kas nepieciešams, lai uzsāktu praktisko darbību ainavu arhitektūras jomā. Absolventi spēj veikt ainavu, publisko un privāto ārtelpu labiekārtojuma, kā arī apstādījumu izpēti, analīzi, attīstības plānošanu, atjaunošanu un pārvaldīšanu.

Šajā studiju programmā labākie maģistra noslēguma darbi bija –  Leldes Bergmanes "Universālais dizains pilsētvidē. Juglas apkaime" (darba vadītāja: asociētā profesore, Dr.arch. Una Īle), Rēzijas Sabīnes Jurševskas "Nakts ainavtelpas. Liepājas piemērs" (darba vadītāja: docente, Dr. arch. Kristīne Vugule), Reiņa Švedenberga "Vēja ģeneratoru ainavtelpu kvalitāte Kurzemes reģionā" (darba vadītāja: asociētā profesore, Dr.arch. U. Īle),  Agneses Ozolas "Mākslīgie mitrāji Zemgales ciemu ainavtelpā" (darba vadītāja: profesore, Dr.arch. Daiga Skujāne) un Annas Koniševas "Lauku ainavu pārvaldība Baltinavas pagastā" (darba vadītāja: profesore, Dr.arch. Natalija Ņitavska).

Tāpat sumināti tika septiņi pirmā līmeņa profesionālā studiju programmas "Būvniecība", kuri studijas uzsākuši pirms trīsarpus gadiem. Jaunie speciālisti iegūst būvdarbu vadītāja kvalifikāciju un savas studiju gaitas varēs turpināt profesionālā bakalaura studiju programmā "Būvniecība". Absolventi studiju laikā ir kļuvuši par atbildīgām un radošām personībām, sekmējot savu konkurētspēju mainīgos sociālekonomiskos apstākļos, kā arī prasmīgi spēj organizēt un vadīt būvdarbus vai ar būvniecību saistītus darbus.

Kā labākā kvalifikācijas darba autore īpaši tika uzteikta Jekaterina Babaša ar darbu "Beramkravu noliktava Rīgā", kura ieguva 10 balles (darba vadītājs: viesdocents, MBA Andris Stankevičs).

2022. gada janvārī LLU absolventu pulkam pievienojas arī Tehniskās fakultātes profesionālās izglītības skolotāji, bet pēc tam sekos Informācijas tehnoloģiju fakultātes, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes un Meža fakultātes jaunos speciālistu sveikšana. Turklāt 2022. gada izlaidumi turpināsies jūnijā, kad diplomus saņems visu LLU īstenoto studiju programmu absolventi.

Fotogrāfijas no Vides un būvzinātņu fakultātes izlaiduma var lejupielādēt šeit.

Izlaidums norisinājās epidemioloģiski drošajā jeb zaļajā režīmā, ievērojot valstī noteiktās prasības. Deguna un mutes aizsegi tika īslaicīgi novilkti tikai fotografēšanās laikā.

Pievienots 21/01/2022