Pārlekt uz galveno saturu

LLU izveidota robotizēta dārza platforma Latvijas iDārzam

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Tehniskās fakultātes inženieri noslēguši darbu pie autonomās robotizētās platformas izstrādes un izgatavošanas, kas tiks izmantota pie Bulduru Dārzkopības vidusskolas Jūrmalā izveidotajā Latvijas iDārzā. Turklāt paredzams, ka līdzīgas platformas nākotnē būs iespējams izveidot arī citu tautsaimniecības nozaru vajadzībām, tādējādi padarot efektīvākus visdažādākos darba procesus.

Robotizētās platformas izveide ir viena no aktivitātēm projektā “Autonoma robotizēta platforma Latvijas iDārzs - ilgtspējīgai stādaudzēšanas nozares attīstībai”. Tā īstenošanā kopā ar LLU kolēģiem iesaistīts plašs zinātnieku un nozares pārstāvju loks - Bulduru dārzkopības vidusskola, Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, SIA "Galantus", SIA "Stādaudzētava Blīdene", SIA "Baltijas Konsultācijas" un BDR Stādu audzētāju biedrība.

LLU Tehniskās fakultātes pētnieks Vilnis Pīrs stāsta, ka projekta ietvarā izdevies izveidot inovatīvu, attālināti vadāmu platformu, kas spējīga pārvietoties pēc operatora uzdotām komandām.

“Tehniskās fakultātes pētnieku ieguldījums projekta mērķu sasniegšanai ir pašu izstrādāta unikāla šasija. Visi mehāniskie mezgli ir pašu projektēti, ar atbilstošām tehnoloģijām izgatavoti un samontēti. Kā enerģijas avots izmantotas litija dzelzs fosfāta akumulatoru baterijas šūnas, ar nominālo baterijas spriegumu 24 V un kapacitāti 220 Ah, kas pie salīdzinoši zemā platformas enerģijas patēriņa nodrošinās ilgstošu platformas darbību bez papildus uzlādes. Akumulatoru bateriju uzlādes un izlādes procesus kontrolē platformā iebūvētā bateriju vadības sistēma, kas nepieļauj akumulatoru šūnu pārmērīgu izlādi braukšanas procesā vai arī pārmērīgu sprieguma paaugstināšanos uzlādes procesā.  Riteņu piedziņai izmantoti divi 350 W līdzstrāvas elektromotori. Pateicoties piedziņas mehānisma lielajam pārnesumskaitlim, uz katru dzenošo riteni tiek novadīts ~ 40 Nm liels griezes moments, kas mazajai un vieglajai platformai ir ļoti labs rādītājs. Platformas stūrēšana tiek realizēta, mainot griešanās ātrumu vai virzienu dzenošajiem riteņiem,” skaidro V. Pīrs.

Turklāt visi elektrovadības elementi – elektromotoru vadības plates un vadības dators – esot projektēti LLU Tehniskās fakultātes Enerģētikas institūtā. Šāda pieeja ļāvusi nodrošināt kompaktu elektrovadības plašu risinājumu ar visām nepieciešamajām funkcijām, kādas nepieciešamas, lai platformu varētu attālināti vadīt un uzraudzīt tās darbību.

“Robotizētās platformas centrālajā daļā novietoti tā galvenie darba elementi, kas ir divas optiskas kameras: RGB kamera un multispektrālā kamera. Platformas galvenais mērķis būs apsekot īpaši ierīkotu dārzu un ievākt informāciju par dažādiem kultūraugiem. Ievāktā informācija tiks nosūtīta uz datubāzi tālākai analizēšanai,” par platformas pielietošanu Latvijas iDārzā stāsta V. Pīrs.

Izgatavotā platforma tālāk nodota projektā iesaistīto Rīgas Tehniskās universitātes kolēģu rīcībā, kuru uzdevums ir platformu aprīkot ar nepieciešamajiem drošības elementiem, GPS raidītājiem un citu aprīkojumu, kas nepieciešami, lai platforma varētu autonomi un droši pārvietoties pa konkrētu maršrutu un pildīt noteiktas funkcijas.

“Šādu un līdzīgu robotizētu platformu izmantošanai nākotnē varētu būt plašs pielietojums un būtiska nozīme dažādās tautsaimniecības nozarēs. Aprīkojot platformu ar agregātiem un izpildmehānismiem, to iespējams pielietot gan lauksaimniecībā, gan komunālajās saimniecībās, gan arī būvniecības un citās sfērās. Zālāju pļaušana, ražas novākšana, ietvju uzkopšana, laistīšana, nelielu kravu pārvadāšana – šie ir tikai daži no darbiem, ko pilnīgi vai daļēji varētu nodrošināt, atbilstoši aprīkojot šāda tipa robotizētās platformas,” stāsta pētnieks.

Projekta “Autonoma robotizēta platforma Latvijas iDārzs - ilgtspējīgai stādaudzēšanas nozares attīstībai” (nr. 18-00A01612-000021) vadošais partneris ir SIA Bulduru dārzkopības vidusskola Tas tiks īstenots līdz 2022. gada 30. aprīlim partnerībā ar LLU, Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, SIA "Galantus", SIA "Stādaudzētava Blīdene", SIA "Baltijas Konsultācijas" un BDR Stādu audzētāju biedrību.

Projekts tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam pasākuma ”Sadarbība” ietvaros. Projektu atbalsta Lauku Atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

Pievienots 14/02/2022