Pārlekt uz galveno saturu

Skolēni veido slinkuma kūciņas un meklē pielietojumu cepumu brāķiem

Attēla autors: No LLU arhīva

No 13. līdz 14. aprīlim LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Jelgavā norisinājās divu dienu karjeras izaugsmes pasākums “Pārtikas dizainers – nākotnes profesija”, kurā piedalījās 10. – 12. klašu skolēni. Tā bija unikāla iespēja iejusties pārtikas tehnologa “ādā” un izprast plašās darba iespējas, ko paver darbs pārtikas nozarē.

Lai veicinātu jauniešu izpratni par nepārtraukti mainīgo pārtikas rūpniecību un ļautu viņiem ieraudzīt sevi tajā, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte piedāvāja iespēju piedalīties karjeras izaugsmes pasākumā “Pārtikas dizainers – nākotnes profesija”. Tajā ikviens varēja izmēģināt pārtikas tehnologa darbu un mentoru klātbūtnē risināt reālas pārtikas uzņēmumu problēmas, izstrādājot jaunu produktu prototipus, kā arī iepazīt fakultātes studiju un pētniecības vidi. Piedāvājumam atsaucās skolnieces no Tukuma, Ozolniekiem un Ķekavas.

“Es pieteicos pasākumam, jo uzķēros uz tekstu – ja tevi interesē ķīmija, bioloģija un dabaszinātnes. Cenšos visu izmēģināt, lai saprastu, ko tieši gribu un kas mani varētu padarīt laimīgu. Manas intereses ir saistītas ar bioloģiju, taču tas ir ļoti plašs iespēju loks. Esmu veidojusi zinātniski pētniecisko darbu par ķīniešu ēdieniem, turklāt man patīk izmēģināt kaut ko jaunu. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir tā vieta, kur var uzzināt un radīt jaunumus, kā arī darboties praktiski,” stāsta Ķekavas vidusskolas 12. klases skolniece Elīna Zelmene, kura pasākuma laikā ļāvās uzņēmuma “Richberry” izaicinājumam un centās attīstīt jaunu pārtikas produktu – “Mug cake”.

SIA “Richberry” dibinātāja un vadītāja Elīna Romašova stāsta: “Mēs ar meitenēm attīstījām jaunas garšas produktam, ko sauc par “Mug cake” jeb kūciņu krūzītē. Mums ir pamata maisījums, kurā ir bezglutēna ķirbju sēklu milti un kas ir vegāns produkts. Līdz ar to čakli meklējām visādus variantus, kā papildināt garšu ar žāvētām ogām, citronu vai apelsīnu gabaliņiem, šokolādi. Tāpat arī centāmies rast risinājumus, kā to pasniegt, lai produkts izskatītos pievilcīgi patērētājam. “Mug cake” ideja nāk no ASV, taču es to saucu par slinkuma kūciņu, jo ieberam maisījumu krūzītē un pēc 2 minūtēm mikroviļņu krāsnī mums ir gatava kūka. Labs risinājums bērnu ballītēm vai pusdienu pārtraukumiem darba vietās, kad gribas ātri apēst kaut ko saldu”.

Savukārt SIA “Orkla Biscuit Production” Produktu un attīstības vadītājs Emīls Kozlinskis kopā ar skolēniem risināja uzņēmumam aktuālu problēmu – ko darīt ar izbrāķētajiem produktiem? Uzņēmums piedāvā Latvijas un ārvalstu tirgiem dažādus cepumu produktus, un par brāķi kādas ražošanas līnijas cepumi tiek atzīti pat tad, ja tiem nedaudz nodrupis kāds stūris vai tie kādas kļūdas dēļ izgatavoti nestandarta formā.

Kā pēc pasākuma atzina E. Kozlinskis, skolēnu piedāvājumi bijuši ļoti radoši. Par daļu no tiem jau domājis pats uzņēmums, taču cepumu izmantošana kosmētikā kā skrubis, to pārstrāde dzīvnieku barībā vai izmantošana augsnes mēslojuma līdzekļa ražošanā ir idejas, kas būtu izvērtējamas un iespēju robežās attīstāmas.

Karjeras izaugsmes pasākums “Pārtikas dizainers – nākotnes profesija” LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē norisinājās pirmo reizi, lai veicinātu skolu jauniešu izpratni par profesionālo karjeru pārtikas ražošanā un Jelgavā piedāvātajām studiju programmām “Pārtikas kvalitāte un inovācijas” un “Pārtikas produktu tehnoloģija”.

Plānots līdzīgu pasākumu organizēt arī 2022./2023. mācību gadā. Plašāka informācija par iespējām skolēniem izmēģināt pārtikas tehnologa darbu iegūstama, sazinoties ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociēto profesori Daci Kļavu (e-pasts: dace.klava@llu.lv).

Pievienots 20/04/2022