Pārlekt uz galveno saturu

PTF studenti iepazīst libāniešu kultūru un virtuvi

Attēla autors: No LLU arhīva

Aprīlī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedrā viesojās gastroenterologs, libānietis Hosams Abu Meri, lai topošos pārtikas ražošanas, viesmīlības un ēdināšanas nozaru speciālistus iepazīstinātu ar libāniešu kultūru, ēdieniem un to ēšanas tradīcijām. Kopīgā seminārā ar studentiem un Uztura katedras mācībspēkiem tapa vairāki ēdieni un norisinājās to degustācija.

Citu tautu kultūras iepazīšana un to tradīciju izprašana, it īpaši pievēršot uzmanību pārtikas produktiem un ēdienu gatavošanai, ir viens no daudzajiem ieguvumiem studiju procesā Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Jelgavā. Tā kā pārtikas tehnologi, inovāciju radītāji un viesmīlības uzņēmumu vadītāji savā profesionālajā karjerā saskaras ar dažādām kultūratšķirībām, studiju programmās iekļauta to padziļināta apguve. Studējošajiem tiek nodrošināti tādi studiju kursi kā “Cittautu virtuve”, “Etniskais uzturs” un “Apkalpošanas organizācija un vadība”. Tajos ir iespēja izprast gan latviešu kultūrai līdzīgas tautu tradīcijas, gan būtiski atšķirīgas.

Seminārā ar Latvijā dzīvojošo libānieti Hosamu Abu Meri studējošajiem bija iespēja iegūt zināšanas ne tikai par Libānu, tās vēsturi un valsts attīstību, bet arī ēdienu gatavošanu. Savā stāstījumā viņš atklāja gan libāniešu, gan īpašās viņa ģimenes tradīcijas.

Lai gan Latvijā ir pieejami līdzīgi pārtikas produkti kā Libānā, piemēram, turku zirņi, pētersīļi, baklažāni vai tomāti, to pagatavošanas veidi ir spēcīgi atšķirīgi no latviešiem zināmajiem. Par to varēja pārliecināties ikviens semināra dalībnieks, jo Hosams Abu Meri kopīgi ar Uztura katedras vieslektori Lieni Jansoni, izmantojot minētos, kā arī citus produktus, semināra laikā pagatavoja trīs ēdienus, kas nav salīdzināmi ar Latvijas virtuvē ierastajiem.

Kopīgajā seminārā ar Hosamu Abi Meri piedalījās studējošie no studiju programmām “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība”, “Pārtikas tehnoloģija” un “Pārtikas kvalitāte un inovācijas”. Kā pēc semināra atzina studenti, libāniešu ēdieni ir garšīgi un interesanti, turklāt to pagatavošana nav grūta. To atvieglo arī aizvien vairāk Latvijas veikalos pieejamie pārtikas produkti, kas raksturīgi ārpus Eiropas esošajām valstīm.

Libāniešu virtuves iepazīšana iespējama arī plašākai sabiedrībai, jo pie lasītājiem nonākusi Hosama Abu Meri un viņa dzīvesbiedres Lindas Abu Meri kopīgi  sarakstītā grāmata “101 libāniešu ēdiens. Gatavo Linda un Hosams Abu Meri”. Ar grāmatu tika iepazīstināti studējošie, turklāt trīs grāmatas eksemplārus grāmatas autors uzdāvināja Uztura katedras mācībspēkiem.

Semināra idejas autore, Uztura katedras docente Rita Riekstiņa-Dolģe atklāj, ka citu tautu kultūras izprašanu etniskie šīs kultūras pārstāvji padara īpaši spilgtu un neaizmirstamu. Līdz ar to iespēju robežās studiju laikā studentiem tiek nodrošinātas meistarklases, darbnīcas un semināri, ko vada citu tautu vieslektori.

Pārtikas tehnoloģijas fakultāte izsaka pateicību Hosamam Abu Meri par viesošanos Jelgavā un dalīšanos savā pieredzē un stāstos.

Pievienots 02/05/2022