Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīts elektromobiļu salidojums Jelgavā

28. maijā Jelgavas pilsētas svētku laikā notika elektromobiļu salidojums, ko organizēja LLU zinātnieki Dainis Berjoza un Ināra Jurgena sadarbībā ar Zemgales Plānošanas reģionu. Tas norisinājās projekta PG105232 “Elektromobilitāte kā svarīgs atbalsts ilgtspējīgas mobilitātes un satiksmes vadības politikas instrumentiem” (e-MOPOLI) ietvarā un bija viena no tā aktivitātēm.

E-mobiļu un citu videi draudzīgu transporta līdzekļu salidojuma mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz bezizmešu transportlīdzekļu priekšrocībām - kluso darbību, nelielajām ekspluatācijas izmaksām, CO2 izmešu samazināšanu un ērto pārvietošanos pa pilsētu.

Kā stāsta pasākuma organizatori, pasākumā piedalījās 26 vieglie elektriskās piedziņas automobiļi un viens autobuss. Zaļo pārvietošanās stilu demonstrēja gan Jelgavas pašvaldības policija, gan Jelgavas autobusu parks, gan arī Jelgavas un citu pilsētu iedzīvotāji, elektromobiļu tirdzniecības un uzlādes punktu izstrādes uzņēmumi.

Pasākuma ietvaros norisinājās 15 km garš mikromaratons pa Jelgavas ielām, lai dotu iespēju jelgavniekiem redzēt elektromobiļus pilsētas satiksmē. Šo maršrutu LLU Tehniskās un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes pētnieki ikdienā izmanto dažādu elektromobiļu nobraukuma, enerģijas izmaksu un citu ekspluatācijas parametru testēšanai.

Pēc “klusā maratona” elektromobiļi tika demonstrēti pļavā pretī Jelgavas pilij. Ikviens Jelgavas pilsētas svētku viesis varēja iepazīties ar elektromobiļu konstruktīvajām un ekspluatācijas īpatnībām.

Pasākumu plānots organizēt arī nākamajos gados.

Pievienots 30/05/2022