Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāvēts promocijas darbs par biotehnoloģisko risinājumu izpēti laktobionskābes ieguvei

Attēla autors: No LLU arhīva

16. jūnija LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē promocijas darbu "Laktobionskābesieguves biotehnoloģiskie risinājumi / The biotehnological solutions for lactobionic acid production" aizstāvēja  Inga Šarenkova (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0535-2991), iegūstot zinātnes doktora grādu zinātnes doktors  pārtikas un dzērienu tehnoloģijās.

Promocijas darba mērķis ir pētīt biezpiena sūkalu fermentācijas iespējas ar Pseudomonas taetrolens laktobionskābes ieguvei.

savā promocijas darbā stāsta jaunā zinātniece: "Laktobionskābes potenciāls dažādās tautsaimniecības nozarēs un tās augošais pieprasījums tirgū, rosina meklēt risinājumus efektīvai vielas ieguvei, lietojot izmaksu ziņā lētas, viegli pieejamas un otrreiz pārstrādājamas izejvielas. Komerciālā laktobionskābe tiek ražota ķīmiskā sintēzē, lietojot cēlmetāla katalizatorus un ievērojamus enerģijas resursus. No visām iespējamajām laktobionskābes iegūšanas metodēm, fermentatīvā oksidēšana ļauj izmantot lētākas izejvielas, piemēram, sūkalas. Apzinot dažādās laktobionskābes ieguves metodes, to priekšrocības un trūkumus, vislielāko interesi izraisa Pseudomonas taetrolens izmantošana laktobionskābes ieguvei. Pseudomonas taetrolens darbības rezultātā iegūtie produkti ir droši pārtikā, kā arī pētnieciskie rezultāti apstiprina to spēju vairoties siera sūkalās un konvertēt laktozi laktobionskābē. Tomēr fermentatīvajā oksidēšanā svarīgs ir ne tikai fermentācijas, bet arī laktobionskābes izdalīšanas posms, kas šo metodi padara laikietilpīgāku nekā ķīmiskās sintēzes metodēs iegūto. Izdalīšanas posmā tiek lietotas dažādas attīrīšanas metodes (centrifugēšana, mikrofiltrācija, sublimācija, ietvaice, jonu apmaiņas hromotogrāfija, kristalizēšana, elektrodialīze, skalošana ar etanolu u.c.), lai no izmantotā substrāta izdalītu maksimāli tīru laktobionskābi. Mūsdienās sūkalu pārstrādē vairāk fokusējas uz sūkalu olbaltumvielu izdalīšanu un to pielietojumu funkcionālu pārtikas produktu ražošanā. Lielākā sūkalu sausnas sastāvdaļa, proti, laktoze netiek pilnvērtīgi izmantota. Zinātnieki un ražotāji meklē iespējas kā izmantot sūkalu sastāvdaļas augstvērtīgu produktu ieguvei. Biezpiena sūkalu izmantošana dažādu produktu ražošanā līdz šim nav apzināta kā efektīva, lielā substrāta skābuma, organisko skābju un ievērojamā fosfātu un citrātu satura dēļ. Apkopojot informāciju par biezpiena sūkalu sastāvu, Pseudomonas taetrolens augšanai nepieciešamajiem parametriem, esošās zināšanas un pētniecisko darbu pieredzi biezpiena sūkalu mikrobiālajā fermentācijā, tām ir potenciāls tikt izmantotām laktobionskābes ieguvei."

Promocijas darbā tika apkopota pieejamā zinātniskā literatūra par laktobionskābes ieguves metodēm un izvērtēta to efektivitāte, izvēlēti tehnoloģiskie risinājumi ekonomiskai laktobionskābes ieguvei no biezpiena sūkalām, vērtētas laktozes satura izmaiņas substrāta fermetācijas laikā, kā arī analizēta fermentēšanas parametru ietekme maksimālai laktobionskābes ieguvei.

Promocijas darba vadītāja: Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Dr.sc.ing. Inga Ciproviča (ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4495-4845)

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LLU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē.

Pievienots 16/06/2022