Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvente Monika Oļeha: "Jo vairāk darīsi, jo vairāk paspēsi izdarīt"

Attēla autors: No LLU arhīva

Valmieriete Monika Oļeha šajā vasarā absolvēja Tehniskās fakultātes studiju programmu "Dizains un amatniecība" un ieguva profesionālā bakalaura grādu izstrādājumu tehnoloģijās un dizainā un produktu dizainera kvalifikāciju. Studiju laikā uzrādīja augstus sasniegumus un viņas vidējā svērtā atzīme bija 9,487 balles, turklāt savā noslēguma darbā izstrādāja "Lolojumdzīvnieku mājas preču kolekcija "linea"".

Monikas saknes meklējamas Vidzemē, kur viņa gan dzimusi, gan uzaugusi. Savas pirmsskolas gaitas aizvadīja Valmieras pilsētas 1. pirmsskolas izglītības iestādē "Ābelīte", tad no 1. līdz 9. klasei apguva zināšanas Valmieras Viestura vidusskolā, bet pēc 9. klases noslēguma pārbaudījumiem viņa izlēma mainīt mācību iestādi un priekšroku deva Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijai. "Šī skola man varēja dot lielākas izaugsmes iespējas matemātikas un datorikas novirzienā," tā jauniete. Skolas laikā absolventei padevās visi mācību priekšmeti, bet visvairāk sirdī ir "iekritusi" matemātika. "Jau kopš bērnības gan man, gan manam vecākajam brālim mamma mācīja matemātikas pamatus – deva mums pildīt dažādas matemātikas uzdevumu grāmatas bērniem," stāsta Monika.

Pēc vidusskolas beigšanas, apskatot vairāku augstskolu studiju piedāvājumu, viņa izvēlējās Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti, taču jau pēc pirmā studiju gada saprata, ka ar šo virzienu viņa nevēlas saistīt savu tālāko dzīvi. Tā nu viņa izlēma mainīt universitāti un, pateicoties viņas bijušās klasesbiedrenes stāstiem par studiju pieredzi LLU, Monika nolēma apskatīt studiju programmas "Dizains un amatniecība" piedāvājumu, tādējādi 2018. gada septembrī kļuva par Tehniskās fakultātes studenti.

"Lai gan matemātika man ir īpaši tuva, vienmēr patikušas arī radošās lietas, kurās var izpausties. Izpētot LLU piedāvātās studiju programmas, izcēlās Tehniskās fakultātes nesen izveidotā studiju programma, tāpēc arī nolēmu izmēģināt savus spēkus, specializējoties koka un metāla tehnoloģijās," stāsta Monika.

Studiju laiks Monikai Jelgavā vienmēr paliks atmiņā kā viens no svarīgākajiem dzīves posmiem: "Pati studiju pieredze bija superīga, centos iesaistīties arī dažādās ārpusstudiju aktivitātēs. Pirmajā studiju gadā studentu viesnīcas istabas biedrenes mudināta piedalījos LLU Studējošo pašpārvaldes rīkotajā pasākumā "LLU&CHILL". Kopš 1. kursa iesaistījos universitātes Lielisko līgā, apmeklēju izstādes "Skola", palīdzēju organizēt zinātnisko pētniecisko darbu konferences, reprezentēju LLU arī citās skolās. No studiju pirmsākumiem darbojos arī Tehniskās fakultātes studējošo pašpārvaldē - jau 1. kursā palīdzēju ar "Mehu dienas" organizēšanu. Ar fakultātes studējošo pašpārvaldi aizvadīti vēl citi superīgi pasākumi." Studiju laikā jaunā bakalaura grāda īpašniece uzņēmās ar citus darbus – bija savas grupas vecākā, kā arī fakultātes domes un LLU Studējošo pašpārvaldes sastāvā. "Visu studiju laiku dzīvoju pēc moto – jo vairāk darīsi, jo vairāk paspēsi izdarīt! Paspēju veikt ne tikai studiju uzdevumus un ārpusstudiju aktivitātes, bet arī trešdienās apmeklēt galveno studentu ballīšu vietu! Atmiņās palikušas vēl visas brīnišķīgās Mežu balles," atklāj Monika.

No studiju procesā absolventei ļoti uzrunāja profesora Aigara Laizāna, vieslektoru Lauras Boldiševicas, Intas Paulsones un Jāņa Pāvulēna un pasniegtās lekcijas, kuras viņa vienmēr apmeklēja ar lielu prieku.

Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, Monika izstrādāja lolojumdzīvnieku mājas preču kolekciju "linea", kā mērķis bija izgatavot estētiskas, funkcionālas, ilgtspējīgas un personalizējamas mājas preces, kas iekļaujas patērētāju esošajā interjerā. Šo tēmu Monika izvēlējās, jo ir arī saimniece četriem dzīvniekiem – diviem kaķiem, sunim un bruņurupucim.

"Uzskatu, ka veikalos atrodamais lolojumdzīvnieku mājas preču piedāvājums nav tik liels un šo preču dizaini ne vienmēr ir pietiekami neitrāli, lai tie iekļautos jebkurā mājoklī. Arī ģimenes un paziņu lokā biju dzirdējusi kritiku par veikalu piedāvājumu, turklāt dažādām suņu vai kaķu sugām ir grūti atrast piemērotas dzīvnieku mājas preces. Manuprāt, cilvēkiem mūsdienās aizvien svarīgāk, lai visi interjera elementi saskanētu savā starpā. Es piedomāju pie mājas preču funkcionalitātes, estētiskuma, ilgtspējīguma un personalizēšanas iespējām," stāsta Monika. Viņas noslēguma darbā kolekcija tika izgatavota no lolojumdzīvniekiem drošiem materiāliem un netika izmantotas sīkas detaļas, ko dzīvnieki varētu norīt. Tāpat arī visi detaļu stūri tika noapaļoti, visas preces ir ērti izjaucamas un saliekamas. "Domājot par ražošanas materiālu pārpalikumiem, visas nerūsējošā tērauda detaļas tika izveidotas tā, lai to formas iekļautos precīzi viena otrā vai no atgriezumiem varētu izveidot vēl kādu citu mājas preci. Svarīgi bija arī pārdomāt vieglu mājas preču kopšanu - auduma detaļās tika izmantotas spiedpogas, kas bija paredzētas vieglākai detaļu noņemšanai," papildina jauniete. Diplomdarba ietvaros viņa izgatavoja barošanas trauku, kaķu gultu un divas mājas – simetriska un asimetriska, kas ir piemērotas gan kaķiem, gan mazajiem suņiem. Turklāt pēc kolekcijas izveides to atzinīgi novērtēja pieci dzīvnieku un lolojumdzīvnieku nozares speciālistes - Pārtikas un veterinārais dienesta veterinārā inspektore, šķirnes suņu audzētāja un citi speciālisti.

Monika augstu novērtē ne tikai iegūtās zināšanas studiju laikā, bet arī iespēju studiju gada pavasara semestrī doties specializācijas praksēs. "Šo prakšu ietvaros varēja smelties jaunas idejas, iedvesmu un mācīties no citiem nozares speciālistiem. Tāpat Izglītības un mājsaimniecības institūt (IMI) rīkotajā "Dizaina dialogs" konferencēs vienmēr bija vērtīgi piedalīties un uzklausīt citu veiksmes stāstus, kā arī reizēm rūgto pieredzi šajā industrijā. Protams, visas praktiskās nodarbības bija aizraujošākas par pašām lekcijām, it īpaši patika ar kursabiedriem metināt kopīgu galvas atveidojumu un miniatūrus dzīvnieciņus no metāla atgriezumiem. Ļoti patīk pilnveidot sevi, tāpēc studiju ietvaros ieguvu CSWA un CSWP sertifikācijas Solidworks mehāniskā CAD programmā," par saviem sasniegumiem stāsta absolvente.

Izcilības jeb "sarkanā" diploma iegūšana Monikai nesagādāja problēmas, jo vienmēr zināja: "Man iet viegli ar mācībām, bet nevis tāpēc, ka piecas stundas dienā visu informāciju "kaļu" galvā, bet gan tāpēc, ka man ir laba atmiņa jeb "viegla galva". Gluži vienkārši nebiju "uz mutes kritusi" – varēju atrast risinājumu jebkurai situācijai." Tāpat absolvente piebilst, ka svarīgi ir mācēt plānot savu laiku, lai varētu gan studēt, gan piedalīties ārpusstudiju dzīvē: "Bieži vien no rītiem izgāju no kojām, lai dotos uz lekcijām, bet pēc lekcijām uzreiz bija jādodas veikt citus pienākumus, piemēram, Lielisko līgas sapulces, tāpēc citreiz atgriezos kojās tikai ap plkst. 21.00." Monikai nekad nav bijis galvenais mērķis iegūt izcilības diplomu, jo pusotru mēnesi pirms diplomdarba nodošanas viņa izdomāja pilnībā nomainīt darba tēmu. "Tā kā paralēli diplomdarba rakstīšanai man bija jācīnās arī ar veselības problēmām un jāplāno ceļa operācija, tad vairāk uztraucos par sekmīgu vērtējumu. Kursabiedriem teicu, ka priecāšos, ja dabūšu sekmīgu atzīmi un vienkārši absolvēšu, bet mana iekšējā neatlaidība un perfekcionisms neļautu samierināties ar zemu diplomdarba atzīmi. Par spīti visam paralēli notiekošajam "gāju uz pilnu banku"," ar gandarījumu stāsta Monika.

Absolvente lielu paldies saka gan vidusskolas, gan ģimnāzijas, gan universitātes mācībspēkiem par sniegtajām zināšanām un dzīves mācībām. "Bet vislielāko paldies ir pelnījis mans diplomdarba vadītājs, vieslektors Jānis Pāvulēns. Paldies viņam par atvēlēto laiku, izteikto kritiku un ieteikumiem, kā arī par morālo atbalstu visa diplomdarba ietvaros," tā Monika.

Stāstot par turpmākajiem plāniem, jaunā bakalaura grāda ieguvēja Tehniskajā fakultātē pārliecinājās, ka ļoti patīk inženierija (datorprojektēšana, rasēšana u.c.), kas atkal ir cieši saistīta ar matemātiku. Viņa noteikti turpinās sevi pilnveidot šajā jomā un plāno studēt maģistratūrā: "Mēģināšu iekļūt kādā no sev interesējošām ārzemju universitātēm, lai vēl vairāk pilnveidotu zināšanas dizaina un inženierijas sfērā," noslēgumā atklāj Monika Oļeha.

Pievienots 23/08/2022