Pārlekt uz galveno saturu

Padomi jaunajiem studentiem – kā izdzīvot studiju laikā

Attēla autors: No LLU arhīva

Vai esi domājis, kāda būs tava studenta dzīve Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU)? Vai ir kādi jautājumi, kas satrauc un nodarbina prātu? Iekļauties jaunā vidē, iepazīties ar jauniem cilvēkiem un pamanīt visas iespējas, kas ir piedāvājumā, kādam var būt samērā izaicinoši un trauksmaini.

Šajā rakstā gribam tevi nomierināt, iedrošināt un iedvesmot tam, kā veiksmīgi ne tikai izdzīvot, bet arī piedzīvot studiju laiku Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU). Dosim tev dažus ieteikumus, lai tu justos drošāk, mierpilnāk, izmantotu iespējas un izbaudītu studenta dzīvi.

Iekļaujies jaunajā vidē un izbaudi studenta dzīvi!

Uzsākot studijas universitātē, ir sagaidāmas pārmaiņas: jauni cilvēki, cits dzīves ritms, vēl neiepazīta vide un daudzi citi nezināmie. No vienas puses, tas var radīt patīkamu satraukumu, no otras – arī trauksmi par pārmaiņām.

LBTU ik gadu studijas universitātē uzsāk vairāk nekā tūkstotis pirmkursnieki. Tavas bažas, jautājumi, neskaidrības un nedrošība ir saprotamas – visdrīzāk tas viss un ne tikai tas piemeklē arī citus. Jūs varat viens otru atbalstīt, lai to pārvarētu. Tāpēc piedāvājam dažas lietas, ko paturēt prātā, bet galvenais – atceries, ka tu neesi viens:

  • sazinies ar kursabiedriem un citiem LBTU studentiem – tikai runājot un veidojot jaunas attiecības, tu uzzināsi, kā jūtas un par ko domā citi pirmkursnieki. Tāpat, iepazīstoties ar vecāko kursu studentiem, varēsi uzzināt daudz ko tādu, kas var palīdzēt ne tikai studiju procesā, bet arī sadzīvē,
  • esi pacietīgs un atvērts – apzinies, ka ir nepieciešams laiks, lai tu aprastu ar jauno situāciju, apgūtu citu vidi un pilsētu, veidotu attiecības ar jauniem cilvēkiem, izveidotu savu jauno ikdienas rutīnu. Kamēr tas stabilizējas un arī turpmāk, esi atvērts cilvēkiem un iespējām, jo tas var pavērt tev ceļus un idejas, kuras pats nesaskatīji,
  • rūpējies par sevi un savu labsajūtu – tie nav tikai "pliki" vārdi, ka veselā miesā ir vesels gars. Lai sasniegtu labus rezultātus studijās un darbā, tev jārūpējas par savu fizisko un garīgo ķermeni. Tāpēc pievērs uzmanību un velti laiku kustībām, pārtikai, miegam, atpūtai, saskarsmei un izklaidei,
  • izmanto resursus – pievērs uzmanību informācijai, pamācībām, vadlīnijām, ko izstrādājusi LBTU. Tīmekļa vietnē, sociālajos tīklos, augstskolas telpās un e-vidē izvietotā informācija var sniegt atbildes uz taviem jautājumiem un atrisināt problēmas. Esi zinātkārs un izmanto universitātē piedāvāto.

Atrodi savu mentoru - supervaroni!

Lai vieglāk iekļautos jaunajā vidē, studenta dzīvē un pilnvērtīgāk izdzīvotu laiku universitātē, tev ir iespēja tikt pie sava mentora. Arī jaunajā studiju gadā tie LBTU studenti, kuri studē vecākajos kursos, turpina tradīciju atbalstīt pirmkursniekus ar padomiem, palīdzot gan studijās, gan sadzīves jautājumos.

Mentoru programmas moto šogad ir "Mentors – mans supervaronis", tātad tev būs savs supervaronis, kurš atbalstīs kā draugs, domubiedrs, padomdevējs un iedvesmotājs, lai tu nepadotos, tiektos pretim  panākumiem un attīstītu savu potenciālu pilnā spektrā.

Seko līdzi informācijai LBTU studējošo pašpārvaldes kontos sociālajos tīklos Instagram/llu_sp, Facebook/LLUSP.

Piesakies stipendijai!

Lai veicinātu studējošo izaugsmes un pilnveides iespējas, studiju laikā LBTU piedāvā vairākās stipendijas, kurām aicinām pieteikties rudens semestrī. LBTU mājaslapā atradīsi nepieciešamo informāciju par pieteikšanās kārtību:

Pamani un izmanto iespējas!

Studējot LBTU, tev ir plaša iespēja ne tikai iesaistīties studiju aktivitātēs un projektos, bet arī veicināt personības izaugsmi, paplašināt draugu un paziņu loku, iesaistoties gan LBTU, gan pilsētas sabiedriskajā un kultūras dzīvē. LBTU tev piedāvā plašu klāstu, ar ko piepildīt ārpuslekciju dzīvi.

Savas līdera dotības vari attīstīt, iesaistoties LBTU Studējošo pašpārvaldes darbā un ieņemot dažādus amatus. Tieši pašpārvaldē pārstāvēsi savu augstskolu nacionālā un starptautiskā līmenī, būsi saziņā ar universitātes vadību un citu augstskolu aktīvākajiem studentiem, kā arī piedalīsies neskaitāmos pasākumos vai tos organizēsi.

Ja vēlies jēgpilni un izklaidējoši pavadīt brīvo laiku, iesaisties kādā no LBTU mākslinieciskajiem kolektīviem, dziedot, dejojot vai spēlējot teātri. Tu iegūsi neaizmirstamas emocijas, piedalīsies vietējos un starptautiskos pasākumos, kā arī atradīsi domubiedrus un draugus uz mūžu.

Ja tev tuvs ir sports, tad zini, ka LBTU saviem studējošajiem nodrošina bez maksas plašas sporta iespējas: vingrošanas nodarbības, trenažieru zāli, peldbaseinu, komandu sporta veidus. LBTU Sporta centrs nodrošina pakalpojumus fiziskās formas uzturēšanai, kā arī organizē sacensības tiem, kuri vēlas sasniegt augstākus rezultātus un veicināt sporta sasniegumus.

Ja vēlies darboties inteliģences pulkā un visu mūžu ietekmēt Latvijas nākotni, iestāšanās kādā no studentu organizācijām, studentu vai studenšu korporācijā vai citā mūža organizācijā ir tava iespēja. Lai gan Latvijā ir daudz šādu korporāciju, LBTU ir viena no augstskolām, kas ar tām bagāta.

Dodies apmaiņas studijās vai praksē uz ārzemēm!

Kad izdzirdām frāzi "Erasmus+", tad visbiežāk iedomājamies studentu, kurš devies uz kādu ārvalstu augstskolu, izmantojot mobilitātes iespējas. Taču šajā starptautiskajā mobilitātes programmā tu vari arī doties praksē uz kādu ārvalstu uzņēmumu.

Programma Erasmus+ attiecas uz visām studiju programmām un visiem studiju līmeņiem, jo tās mērķis ir uzlabot augstāko izglītību un piešķirt tai Eiropas dimensiju, rīkojot studentu un docētāju apmaiņu un citādu starptautisku sadarbību.

Tātad tu vari ne tikai doties apmaiņas studijās vai praksē uz ārvalstīm, bet arī piedalīties dažādos starptautiskos Erasmus+ projektos, ko īsteno LBTU.

Kā atzīst kāda studente: "Iesaku  ikvienam izmantot Erasmus+ iespējas un doties studijās vai praksē uz ārzemēm. Tā ir lieliska pieredze, kurā iegūt jaunus draugus un paziņas no dažādām pasaules vietām, pilnveidot profesionālās un valodas prasmes, kā arī piedzīvot neaizmirstamus mirkļus un iepazīt jaunu kultūru. Šī ir pieredze, kas liek izkāpt no komforta zonas, bet ir tā vērta par visiem 100%."

Ja arī tu vēlies jaunajā studiju gadā doties neaizmirstamā piedzīvojumā, smelties jaunas zināšanas un iegūt jaunus draugus, tad aicinām ikvienu LBTU studējošo pieteikties Erasmus+ studiju vai prakses mobilitātēm līdz 2022. gada 1. oktobrim. Detalizēta informācija pieejama mūsu mājaslapā, izmantojot šo saiti

Kā tu izdzīvosi savu studiju laiku?

Ikviena studenta dzīve ir krāsaina un piepildīta tikai tad, ja viņš pats to tādu padara. Studiju laiks būs vērtīgs un neaizmirstams tikai tad, ja dosi sev laiku aprastu ar domu: "Es tagad esmu students". Ja veidosi jaunas attiecības un iesaistīsies dažādos kolektīvos vai organizācijās, pasākumos, sportā un citur, tu attīstīsi prasmes un personību. Ja atradīsi sev mentoru, tad jau no pirmās dienas tev būs draugs, domubiedrs – tavs supervaronis. Ja pieteiksies stipendijai, iegūsi finansiālu atbalstu. Ja dosies apmaiņas studijās vai praksē, paplašināsi redzesloku.

Pievienots 05/09/2022