Pārlekt uz galveno saturu

Par aktualitātēm lauksaimniecībā diskutēs zinātniskajā seminārā "Ražas svētki Vecaucē"

Attēla autors: No LLU arhīva

Tradicionāli novembra pirmajā ceturtdienā, 3. novembrī, no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 Vecauces pilī norisināsies ikgadējais Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Lauksaimniecības fakultātes zinātniskais seminārs "Ražas svētki Vecaucē – 2022: Miers baro, karš posta". Kā ierasti semināra laikā tiks prezentēti pētījumu rezultāti dažādās lauksaimniecības nozarēs, kā arī apbalvoti izmēģinājumu lauku un laboratoriju skates uzvarētāji un  doktorantu konkursa uzvarētāji.

Semināra aizsākumi meklējami laikā, kad no 1957. gada līdz 1960. gadu vidum Agronomijas un Zootehnikas fakultāšu studenti gadu studēja un praktizējās Mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce".. Studenti vasarā bija strādājuši izmēģinājumu laukos, lai iegūtu datus saviem diplomdarbiem, bet rudenī organizēja gan izaudzētās ražas izstādi, gan arī prezentēja sagatavotos plakātus par aktivitātēm Vecaucē, tādējādi aizsāka tradīcija par Ražas svētkiem. Lai gan, kad 1967. gadā studentu rosība "Vecaucē" aprima, jo studiju process pilnā apjomā atsākās Jelgavā, bet pētījumi un prakses – MPS "Jelgava", arī Ražas svētku tradīcija pazuda. Pašā divdesmit pirmā gadsimta sākumā tika lemts, ka vajadzētu seno tradīciju atjaunot.

Ražas svētki atjaunotā versijā kā seminārs pirmo reizi notika 2001. gada 2. novembrī un to organizēja SIA "LBTU MPS "Vecauce"" "Augkopības mācību un izmēģinājumu lauka" tā laika vadītāja Zinta Gaile sadarbībā ar asociēto profesoru Andri Bērziņu un profesoru Daini Lapiņu. Pirmajos "Ražas svētkos" pieņēma lēmumu, ka katru gadu novembra pirmajā ceturtdienā Vecauces pilī organizēs semināru, kas noslēgs dažādās aktivitātes veģetācijas periodā izmēģinājumu laukos. Turklāt tā ir nevis jaunizveidota tradīcija, bet gan seno "Ražas svētku" turpinājums mūsdienās, kur ar "ražu" saprotam arī pētnieciskos rezultātus.

Semināra laikā par aktualitātēm un inovācijām lauksaimniecības nozarē diskutēs vairāki jomas pārstāvji. Atklājot zinātnisko semināru, būs iespēja atskatīties uz Stenda pētnieces centra spilgtākajiem simtgades notikumiem, bet turpinājumā sekos tēmas - "Augsnes segas īpatnības Platones pagastā", "Ceļvedis tomātu augļu izvēlē", "Dominant dējējvistu krosu produktivitāte un olu kvalitāte, izmantojot dažādu barību", "Augsnes noslāņošanās nezāļu apkarošanai / Soil stratification for weed control" un "Universitāte pārmaiņu laikos". Tāpat klātesošie varēs apskatīt un izteikt savu vērtējumu par dalībnieku stenda referātiem.

Interesenti līdz 28. oktobrim aicināti pieteikt dalību semināram Lauksaimniecības fakultātes dekanātā.

Semināra programma

Afiša
Pievienots 25/10/2022