Pārlekt uz galveno saturu

Renāte Silakalne - jaunā LBTU Studējošo pašpārvaldes vadītāja

Attēla autors: No LLU arhīva

Renāti Silakalni var raksturot kā aizrautīgu, mērķtiecīgu un pozitīvu jaunieti, kura aktīvi savu laiku velta ne tikai studijām un noslēguma darba rakstīšanai, bet arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Studējošo pašpārvaldes vadītājas amata pienākumu izpildei. Mūsu universitātē Renāte nonāca pirms četriem gadiem, kur par savu studiju vietu izvēlējās Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesionālā bakalaura studiju programmu "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība".

Kā tev izdodas studijas apvienot ar darbu LBTU Studējošo pašpārvaldē?

Es dzīvoju ar moto: "Jo vairāk dari, jo vairāk var izdarīt". Protams, jāapzinās arī savas spējas un te palīdz gan labas prasmes laika plānošanā, gan ikdienas darbu organizēšanā. Kvalitatīvi piepildītas dienas rada spēcīgu motivāciju turpmākajam darbam.

Kādēļ izlēmi kandidēt uz šo amatu?

Kad uzsāku darbu LBTU Studējošo pašpārvaldē, tad nevienu mirkli nedomāju, ka varētu kandidēt vēlēšanās un kļūt par vadītāju. Veicot ikdienas darbus, es vairākkārt pierādīju pati sev, ka spēju daudz vairāk kā sākotnēji domāju, kā arī manas rakstura īpašības un iegūtās prasme ir piemērotas, lai uzņemtos pildīt šī amata pienākumus.

Kad izsludināja pieteikšanos amatam, sāku prātot, ko gan vēl šo četru studiju gadu laikā neesmu paspējusi izdarīt? Un tā nolēmu, ka šis ir īstais mirklis, lai riskētu un pieņemtu jaunu izaicinājumu. Ja es sev, uzsākot studijas, būtu uzstādījusi mērķi kļūt par LBTU Studējošo pašpārvaldes vadītāju, tad noteikti domātu, ka to nevarēšu īstenot. Esmu pārliecināta, ka dzīvē viss notiek tā, kā tam ir jānotiek. Mana pieredze ir spilgts pierādījums, ka viss neiespējamais kādu dienu var kļūt par iespējamu. Ja esi pārliecināts par sevi un savām spējām, tad tas dod atspērienu izaugsmei.

Ko vēlies sasniegt LBTU Studējošo pašpārvaldes vadītājas amatā?

Pirmkārt, vēlētos, lai LBTU Studējošo pašpārvalde kļūtu par redzamāku, spēcīgāku un vienotāku studējošo organizāciju, kas spēj reprezentēt universitāti un pārstāvēt visu studējošo kopienu valsts līmenī, bet, ja radīsies iespējas, tad noteikti arī vēl plašākā mērogā.

No 2022. gada 1. septembra universitātē notiek izmaiņas zīmolā, tādējādi arī man ir svarīgi, lai es ar savu komandu sekotu, pielāgotos, attīstītos un mainītos. Lai to panāktu, jābūt ciešai sadarbībai ar universitātes vadību un struktūrvienībām, kā arī pašpārvaldes valdei jāstrādā ar pilnu atdevi. Mans mērķis ir stiprināt jau esošās attiecības un likt spēcīgu pamatu turpmākai sadarbībai, lai tā ilgtermiņā sniegtu pienesumu ne tikai esošajiem studentiem, bet arī nākamajām studentu paaudzēm.

Kādu komandu ap sevi vēlies pulcēt?

Savā komandā redzu enerģiskus, sirsnīgus, atbildīgus un azartiskus studentus, kuri gatavi uzlabot LBTU Studējošo pašpārvaldes sistēmu un studējošo ikdienu, kā arī pārstāvēt universitāti un dalīties ar tās sniegtajām iespējām. Gribētu, lai studenti vairāk uzdrīkstas, nebaidās kļūdīties un pieņem jaunus izaicinājumus. Kamēr studējam, mums ir iespēja mācīties no savām kļūdām, kas kalpo kā pieredze nākotnē. 

Jelgava jau izsenis zināma kā studentu galvaspilsēta un mēs, LBTU studenti, apzināmies savus ieguvumus gan ikdienā, gan nākotnes skatījumā, taču mums savas sajūtas un redzējums ir jāizstāsta arī ārpus universitātes sienām.

Ko tu vēl dari bez studēšanas un LBTU SP vadīšanas?

Es savi dēvēju par "universālo kareivi". Šobrīd esmu ne tikai studente, bet arī strādāju LBTU Komunikācijas un mārketinga centrā un LBTU Studējošo biznesa inkubatorā "HatchUp". Pateicoties iespējai, ka varu darboties universitātē tik dažādās jomās, nereti visi ceļi ved pie manis (smejas). Tas ir arī viens no lielākajiem plusiem, jo man, kā LBTU Studējošo pašpārvaldes vadītājai, ir iespēja rīkoties ar informāciju un pieejamajiem resursiem atbilstoši nepieciešamībai.

Jāatzīst, ka visu apvienot ir grūti, jo bieži rodas situācijas, ka ir jābūt dažādās vietās vienlaicīgi, bet es ļoti novērtēju gan savu kursabiedru, gan kolēģu sapratni un sniegto palīdzību. Brīvajā laikā man svarīgi ir būt kopā ar savu ģimeni un draugiem, kuri spēj mani iedvesmot, atbalstīt un uzklausīt, kā arī būt stingrais plecs grūtākos brīžos. 

Kā nonāci mūsu universitātē Jelgavā?

Mana dzimtā pilsēta ir Jēkabpils un sākotnēji nebiju plānojusi nedz studēt LBTU, nedz arī studiju programmā "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība". Biju domājusi savu profesionālo karjeru saistīt ar valodām vai kultūras jomu, taču pēdējā vidusskolas semestrī sāku pastiprināti interesēties par tūrisma nozari. Nolēmu pieņemt lēmumu, kas nebija diez ko pārdomāts, bet ar lielām cerībām, ka izdosies. Te nu es esmu – 4. kursa studente, kura vasarā iegūs profesionālā bakalaura grādu uzņēmējdarbībā un restorānu un viesnīcu vadītāja kvalifikāciju.

Kādēļ izvēlējies profesionālā bakalaura studiju programmu "Ēdināšanas un viesnīcas uzņēmējdarbība"?

Patiesībā šo programmu izvēlējos "uz labu laimi", jo mani interesē tūrisma un viesmīlības nozare, taču nekādas pieredzes vai iespaidu par to īsti nebija. Uzsākot studijas, sapratu, ka ne tikai programma, bet arī universitāte ir bijusi mana pareizā izvēle. Mēs apgūstam uzņēmumu veidošanas principus viesmīlībā, analizēt tūrisma nozari un būt zinošiem, lai šie pakalpojumu būtu kvalitatīvi un droši. Bet ne mazāk svarīgi – mēs augam kā personības jeb topošie vadītāji.

Tev ir ne tikai saspringts studiju laiks, jo ziemas sesija jau pēc pāris nedēļām, bet paralēli tam tu arī raksti noslēguma darbu. Kādu tēmu izvēlējies?

Kā bakalaura darba tēmu esmu izvēlējusies "Restorāna "X" apkalpošanas procesa racionalizācija izmantojot LEAN metodes", kā ietvaros analizēšu man labi zināma restorāna apkalpošanas pakalpojuma sistēmu, tā problēmas un uzlabošanas iespējas. Izmantotās metodes pakalpojuma uzlabošanā nav tikai attiecināmas uz ēdināšanas nozari, līdz ar to iegūtās atziņas noderēs arī citos vadības modeļos.

Kādas ir tavas labākās rakstura īpašības?

Iejūtība, sapratne, cīņasspars un pozitīvisms ir mans pamata komplekts ikdienā. Manā ikdienā ir daudz nervozitāti pastiprinoši apstākļi, bet es cenšos nezaudēt gaišo skatījumu uz rezultātu un uzticēties procesu virzībai. Lai arī reizēm gribas pačīkstēt, es turpinu cīnīties un iet uz priekšu. Liela nozīme ir arī iejūtībai un sapratnei, kas, protams, nevar būt bezlimita, taču tas palīdz organizēt komandu un pats galvenais - nezaudēt cilvēcību.

Kāda ir tava veiksmes atslēga?

Darbs, darbs un vēlreiz darbs. Tas ir gan primitīvā nozīmē, gan arī ar sevi - pilnveidojot sevi, savas spējas un prasmes. Taču lielākā veiksmes atslēga jebkurā dzīves situācijā ir komunikācija. Jāatzīst, ka visas problēmas rodas tur, kur kaut kas nav izrunāts.

Pievienots 09/12/2022