Pārlekt uz galveno saturu

Interesenti aicināti piedalīties vebinārā par izstrādātajām cūku barības receptūrām vides piesārņojuma mazināšanai

Attēla autors: No LLU arhīva

2023. gada 6. janvārī no plkst. 12.00 līdz plkst. 13.00 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecība – LLU) organizē vebināru "Ekonomiski pamatotu barības receptūru izstrāde saistībā ar cūkgaļas kvalitāti un apkārtējās vides piesārņojuma samazināšanas iespējām". Tajā aicināti pieteikties nozares pārstāvji – zemnieki, ražotāji, biedrības un citi interesenti, kuriem ir saistoša cūkkopības nozare.

Latvijā cūkkopībā lielākoties tiek izmantota graudaugu barība un tā receptēs sastāda 60% līdz 70% no visa barības apjoma un dažreiz pat vairāk. Taču cūku barības dārgākā sastāvdaļa ir olbaltumvielu saturoša barība. Visbiežāk kā galvenais olbaltumvielu avots tiek izmantota ģenētiski modificētā soja, jo tai ir augsts olbaltumvielu saturs, taču tā līdzīgi kā citi olbaltumvielu avoti satur slāpekli un, izvadoties no organisma, piesārņo apkārtējo vidi. Lai sabalansētu cūku audzētāju ekonomiskās intereses un vides vajadzības, LBTU Lauksaimniecības fakultātes pētnieki kopā ar sadarbības partneri SIA "Korkalns" projekta ietvaros izstrādāja un testēja jaunus cūku barības maisījumus. Noslēdzoties projekta aktivitātēm, ar pētījuma rezultātiem un atziņām plašāku sabiedrību iepazīstinās vebināra laikā. 

Vebināra laikā tiks apskatītas vairākas projekta tēmas – LBTU vadošā pētniece Lilija Degola ziņos par "Zootehniskais un ekonomiskais barības recepšu novērtējums un to ietekme uz apkārtējo vidi", turpinājumā vadošā pētniece Elita Aplociņa iepazīstinās ar tēmu "Aktuālākās cūku barības piedevas pasaulē", savukārt noslēgumā SIA "Korkalns" saimniecības pārstāvis Juris Podnieks stāstīs par tēmu "Projekta pētījuma organizēšana zemnieka saimniecībā: risinājumi un ieguvumi'. 

Pēc vebināra dalībnieki varēs piedalīties diskusijās, kā arī uzdot sev interesējošos jautājumus par projekta norisi, veiktajiem uzdevumiem un citām saistītām tēmām. 

Interesenti aicināti pieteikt dalību, izmantojot šo saiti. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tiks izmantoti tikai saziņai par vebināra norisi.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar LBTU Zinātnes un projektu attīstības centra projektu vadītāju Ilzi Vīķi, e-pasts: ilze.vike@lbtu.lv.

Vebināra aktivitātes tiek īstenotas Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. – 2020. gadam pasākuma "Sadarbība” 16.2. apakšpasākumā "Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai" ietvaros. Projektu atbalsta Lauku Atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

Raksta fotogrāfija no www.pexels.com.

Pievienots 30/12/2022