Pārlekt uz galveno saturu

Konkursa "National Energy Globe Award" laureāts – LBTU doktorants un pētnieks Edmunds Visockis

Attēla autors: No LLU arhīva

11. janvārī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) norisinājās Austrijas fonda Energy Globe konkursa "National Energy Globe Award" apbalvošanas pasākums. Tajā par izcilu veikumu ilgtspējas veicināšanā energoefektivitātes jomā starptautisku atzinību saņēma Vides un būvzinātņu fakultātes Arhitektūras un būvniecības katedras pētnieks un LBTU doktorants Edmunds Visockis. Apbalvojumu pasniedza Austrijas vēstniecības komercpadomniece  Ingrid Valentini – Wanka.

E. Visockis konkursam iesniedza promocijas darba pētījumu "Inovatīvu zema vai nulles siltumenergopatēriņa ekoēku būvniecības tehnoloģiju pētījumi un izstrāde / Research and development of innovative low or zero heat energy consumption eco buildings technologies", kā mērķis ir attīstīt inovatīvas ekoloģiskas, energoefektīvas ekoloģiskas ēkas būvniecības tehnoloģijas, kas dod iespēju mazināt negatīvās klimata pārmaiņu sekas.

Pētījumā viņš izstrādāja inovatīvu zema vai nulles energopatēriņa ekoēkas koncepciju un būvkonstrukciju, kurā ir iespējams komfortabli dzīvot bez apkures jebkurā klimatiskajā zonā un nepatērēt kurināmo, tādējādi neradot kaitīgus izmešus un ietaupot finanses. 

Kā stāsta konkursa "National Energy Globe Award" laureāts: "Ekoēka sastāv no koka dēļu ārējās un iekšējās apdares, sprauga starp tām var tikt piepildīta ar dažāda veida lētākajiem ekomateriālu atlikumiem - kaņepju vai linu spaļi, ēveļskaidas, zāģskaidas, koku lapas, kūdra, aitu vilna, utt., izmantojot tos kā ekosiltumizolāciju. Turklāt ekoēkas pamatkonstrukcija 90% sastāv no atjaunojamiem ekoloģiskiem būvmateriāliem, kas savā augšanas cikla laikā ir akumulējuši, uztur sevī ogļskābo gāzi un saudzē apkārtējo vidi. Šo ēku būvniecības izmaksas ir aptuveni par 50% zemākas salīdzinājumā ar citiem līdzīgiem risinājumiem, pilnībā uzbūvētas, mēbelētas un nodotas ekspluatācijā (ekoēkas izmaksas 2019. gadā pirms Covid-19 bija aptuveni 500 eiro/m2). Pēc ekspluatācijas beigām to var izjaukt un daudzus desmitus gadus kalpojošos kokmateriālus izmantot atkārtoti, piemēram, vērtīgu mūzikas instrumentu (vijoles, ģitāras, kokles, utt.) izgatavošanai, bet ekosiltmizolāciju izmantot atkārtoti vai recirkulēt apkārtējā vidē, nenodarot tai nekādu kaitējumu."

Jāatzīmē, ka LBTU pētnieks un doktorants 2008. gadā aizstāvēja savu pirmo promocijas darbu "Grīdas apsilde ar dūmgāzēm" (zinātniskais vadītājs: asoc. prof. Ainārs Galiņš). Tajā viņš veica teorētisku pamatojumu un praktiskos risinājumus grīdas apsildei ar minimāliem ieviešanas un ekspluatācijas izdevumiem, saglabājot augstu komforta līmeni, kā enerģijas avotus izmantojot Latvijā lētākos kurināmos ar samazinātu videi kaitīgo izmešu daudzumu. Tādējādi arī likumsakarīgi, ka E. Visockis turpina savu zinātnisko darbību, kas ciešai saistīta ar vides problēmu jautājumu risināšanu. 

Stāstot par nākotnes plāniem, E. Visockis realizēs iesākto projektu un, piesaistot finansējumu, turpinās darbu pie eksperimentālā objekta būvdarbiem un veiks zinātniskos pētījumus, kā arī plāno ne tikai īstenoto tehnoloģiju piedāvāt uzņēmējiem kā licencētu franšīzi, bet arī nodrošināt privātpersonām konsultācijas par ekoēku iespējām.

Sveicot laureātu un pasniedzot sertifikātu, Austrijas vēstniecības komercpadomniece Ingrid Valentini – Wanka uzsvēra E. Visocka pētījuma aktualitāti, jo konkursa mērķis ir risināt aktuālās vides problēmas, kas saistītas ar resursu trūkumu, gaisa un ūdens piesārņojumu, klimata pārmaiņām un atkarību no neatjaunojamiem energoresursiem.

Energy Globe Award ir viens no atpazīstamākajiem starptautiskiem apbalvojumiem, kas tiek piešķirts dažādām vides aizsardzības iniciatīvām un projektiem visā pasaulē kopš 1999. gada. Fonds Energy Globe International balvu piešķiršanai ik gadu izvērtē aptuveni 2000 inovāciju projektu no vairāk nekā 180 pasaules valstīm, ierindojot tos reģionālā, nacionālā un globālā mērogā.

Pievienots 11/01/2023