Pārlekt uz galveno saturu

"Mehu" absolventu saimei pievienojas jaunie profesionālās izglītības skolotāji

Attēla autors: No LLU arhīva

20. janvārī augstākās izglītības diplomus saņēma 15 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU)  Tehniskās fakultātes (TF) pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas "Profesionālās izglītības skolotājs" absolventi, iegūstot profesionālās izglītības skolotāja kvalifikāciju. Lai gan jaunie skolotāji studēja nevis inženierzinātņu, bet pedagoģijas virziena programmā, arī viņi papildus diplomiem ieguva īpašo fakultātes nozīmīti, kas simbolizē piederību "Mehu" saimei.

Absolventus izlaidumā sveica Tehniskās fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis: "Tehniskā fakultāte savu "ražu" novāc jau 75. gadu. Ja pirmos 60 gadus tikai vasarā, tad nu jau arī 15 ziemas izlaidumos. Šogad pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā kvalifikāciju ieguvušas 13 jaunās skolotājas un divi skolotāji. Bet katram "stāstam" agri vai vēlu pienāk beigas – reizēm laimīgas, citreiz ne visai. Labais "stāsts" – šogad šīs programmas ziemas izlaidumos ir rekordliels absolventu skaits. Bet ir arī skumjā puse - studiju programma tiek slēgta, tāpēc visticamāk būsiet pēdējie tās absolventi. Bet vienīgie, kuri iestājās Latvijas Lauksaimniecības universitātē, bet pabeidza Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti. Mēs ļoti ceram, ka katrs no jums ir ieguvis noteiktas zināšanas, prasmes un atziņas, kas palīdzēs ne tikai izdzīvot, bet arī veicinās jūsu turpmākās karjeras izaugsmē. Un jūs visi mācīsiet citus. Lai veiksme pavada jūs visās turpmākajās gaitās! Tāpat kā visi citi fakultātes absolventi, vienmēr esiet pie mums laipni gaidīti."

Izlaidumā īpaši suminātas tika divas izcilības jeb "sarkanā" diploma ieguvējas - Jana Gabrāne un Daniela Grigorjeva, kurām studiju laikā vismaz 75 procenti no atzīmēm bijušas 9 vai 10 un nav vērtējumu, kas zemāki par 7 ballēm. Izcilības jeb "sarkanais diploms" ir pierādījums jauniešu augstajām darba spējām, disciplīnai un nopietnajai attieksmei pret studiju darbu.

Pirmā līmeņa profesionālās izglītības studiju programmā "Profesionālās izglītības skolotājs" (2023./2024. studiju gadā uzņemšana studiju programmā netiks īstenota) absolventi studiju laikā ir ieguvuši zināšanas pedagoģijā, psiholoģijā, praktiskajā arodpedagoģijā, audzināšanas teorijās, didaktikā, izglītības programmu veidošanā, kā arī vispārizglītojošos studiju kursus.

Jāatzīmē, ka valsts noslēguma pārbaudījuma komisija kā labākos noslēguma darbu autorus atzīmēja - Danielas Grigorjevas "Izziņas intereses veicināšana mācību priekšmetā "Pilsētbūvniecība"" (darba vadītāja: profesore Baiba Briede), Montas Obodņikovas "Audzēkņu digitālo prasmju pilnveide profesionālajā izglītībā" (darba vadītāja: asociētā profesore Nataļja Vronska), Janas Gabrānes "Pilngadīgu personu ar garīga rakstura traucējumiem pašnoteikšanās veicināšana sociālo pakalpojumu centros" (darba vadītājs: vieslektors Jānis Pāvulēns), Beatrises Jakobsones-Šuļevas "Attālinātās mācības profesionālajā izglītībā" (vadītāja: asociētā profesore Nataļja Vronska) un Raivja Skudras "Inovatīvo tehnoloģiju izmantošana namdara un ēku būvtehniķa profesiju apguvē" (darba vadītāja: profesore Baiba Briede).

Studiju ilgums programmā ir trīsarpus gadus, līdz ar to studējošie, kuri absolvē šo programmu, savu izlaidumu vienmēr svin ziemā. Kopumā kopš 2008. gada programmu absolvējuši 114 jaunie profesionālās izglītības skolotāji, kuriem piepulcējušies arī šī gada 15 absolventi.

Visas fotogrāfijas no izlaiduma apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

2023. gada janvārī un februārī LBTU absolventu pulkam pievienojās arī Vides un būvzinātņu fakultātes inženieri, bet pēc tam sekos Informācijas tehnoloģiju fakultātes, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes un Meža fakultātes jauno speciālistu sveikšana. Turklāt 2023. gada izlaidumi turpināsies jūnijā, kad diplomus saņems visu LBTU īstenoto studiju programmu absolventi.

Pievienots 20/01/2023