Pārlekt uz galveno saturu

Veterinārmedicīnas fakultātes klīnika Jelgavā atzīmēs 10 gadu jubileju

Attēla autors: No LLU arhīva

Šogad aprit 10 gadi kopš darbu sāka Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārā klīnika (turpmāk tekstā – klīnika), kas šobrīd nodrošina studentu klīnisko apmācību, mājdzīvnieku, zirgu un lauksaimniecības dzīvnieku veterināro aprūpi, kā arī veic klīnisko pētniecību. 3. martā no plkst. 14.00 klīnika plāno jubilejas pasākumu saviem darbiniekiem, sadarbības partneriem un nozares profesionāļiem.

Klīnikas būvniecība sākās 2012. gada 27. aprīlī ar svinīgu pamatakmens iemūrēšanas ceremoniju, un, jau pēc septiņus mēnešus ilgas būvniecības, 2012. gada 2. novembrī klīnika tika nodota ekspluatācijā, savukārt veterināro darbību un studentu praktiskās apmācības uzsāka 2013. gada 4. martā. Klīnikas renovācija bija lielākais veterinārmedicīnas nozares projekts Latvijā, kas tika īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu, kopš Veterinārmedicīnas fakultātes būvniecības un pārcelšanās no Rīgas uz Jelgavu 1964. gadā. Tās infrastruktūras modernizēšana un aprīkošana ar mūsdienu prasībām atbilstošām iekārtām bija būtisks solis veterinārmedicīnas studiju programmas kvalitātes uzlabošanā un pieejamībā visām sabiedrības grupām. Kopš klīnikas darba uzsākšanas, klīnikā ietilpst Mazo dzīvnieku klīnika, Lauksaimniecības dzīvnieku klīnika un Zirgu klīnika, kas ir vienīgā Latvijā.

Kā atminas klīnikas direktore Linda Kokoreviča, projekta laikā notika rekonstrukcijas darbi esošajās klīnikas telpās, kā arī tika izbūvēti divi jauni korpusi. Tā ir piemērota mazo dzīvnieku, zirgu un lauksaimniecības dzīvnieku (govju, aitu, kazu, cūku) izmeklēšanai un ārstniecībai, kā arī pieejami operāciju bloki, kas aprīkoti ar mūsdienīgu komunikāciju sistēmu, ļaujot operāciju zālēs notiekošo translēt tiešsaistē, būtiski uzlabota vizuālās diagnostikas materiāltehniskā bāze – iegādātas datortomogrāfijas iekārta ar darba staciju funkcionalitātes un attēlu apstrādes nodrošināšanai, rentgena iekārta ar darba staciju, artroskops, ultrasonogrāfs un endoskopijas aprīkojums. Tāpat ar modernu aparatūru tika aprīkotas telpas ķirurģisko instrumentu un materiālu mazgāšanai, iepakošanai un sterilizācijai.

"Iegādājoties jaunas tehnoloģijas, mēs varam piedāvāt jaunus pakalpojumus, kā, piemēram, C-loka ķirurģiskās rentgeniekārtas iegāde deva iespēju ne tikai precīzāk veikt osteosintēzes operācijas pēc kaulu lūzumiem, bet arī uzsākt minimāli invazīvās sirds ķirurģijas attīstību veterinārmedicīnā Latvijā. Nepārtraukti mainās un attīstītās ne tikai tehnoloģijas, bet arī sabiedrības prasības un tās viennozīmīgi kļuvušas daudz augstākas. Sabiedrība aug mentāli un mūsdienās dzīvniekam ir cita loma ģimenē. Mājdzīvnieku saimnieki ir gatavi noskaidrot, kāpēc radušās veselības problēmas, un veikt izmeklējumus. Turklāt kopš klīnikas pirmsākumiem, mūsu pacienti ir gan no Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas. Lai gan sākotnēji mūsu kaimiņi izmantoja vairāk pakalpojumus Zirgu klīnikā, kas ir vienīgā Latvijā, tagad ik nedēļu uzņemamam kaimiņvalstu pacientus arī Mazo dzīvnieku klīnikā," tā L. Kokoreviča.

Klīnika ir universitātes mācību un pētniecības pamatvienība Veterinārmedicīnas fakultātes sastāvā, kas darbojas veterināro pakalpojumu un references funkcijas sniegšanā, klīniskajā pētniecībā un studentu apmācībā. "Studentiem ir jāredz reāli gadījumi, jāmācās no tiem un jāpiedalās ārstniecības procesā. Tas ir mūsu darbības pamats. Lai mēs nodrošinātu apmācību bāzi, vajadzīga šī pakalpojumu sniegšana, kas ir mūsu otrs darbības virziens. Tāpat klīnikas uzdevums, izmantojot klīniskajā darbā iegūtos un uzkrātos rezultātus, veikt pētniecisko darbību un veicināt tālāku veterinārmedicīnas zinātnes nozares attīstību," papildina L. Kokoreviča.

Pēdējos gados klīnikā ir vairāk nekā 11 000 vizīšu gadā, no tām apmēram 1000 zirgu, ap 60 - lauksaimniecības dzīvnieku un ap 200 – eksotisko dzīvnieku (šinšillas, kāmji, truši, jūrascūciņas, eži un citi), bet lielāko pacientu daļu veido suņi un kaķi. Šobrīd aktuāli ir arī kamieļveidīgie dzīvnieki - alpakas un lamas, kā arī citi mini zoodārzu iemītnieki.

Uzsākot darbu, klīnikā bija 19 speciālisti, bet tagad – 70. "Mums ir jauni ārsti un ir arī nacionālā mēroga speciālisti. Lai gan “dzelži” jeb iekārtas ir vērtīgi, taču lielākā vērtība ir cilvēki, kas vēlas šīs tehnoloģijas apgūt un pielietot. Piemēram, C-loka ķirurģiskās rentgeniekārtas iegāde pavēra mums iespēju veikt minimāli invazīvas sirds operācijas suņiem. Šobrīd mūsu klīnikā veiktas jau apmēram desmit šāda veida operācijas. Esam ievietojuši divus kardiosimulatorus, kas ir palīdzējuši suņiem turpināt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Klīnikai ir lieliska sadarbība ar bērnu kardioķirurgu Valtu Ozoliņu, kurš sirds operācijas dzīvniekiem veic mūsu klīnikā. Šobrīd esam uzsākuši zinātnisko projektu par iedzimtām sirds patoloģijām, kur iesaistījušies kolēģi no bērnu slimnīcām Latvijā un Berlīnē," noslēgumā stāsta klīnikas direktore L. Kokoreviča.

Veterinārmedicīnas fakultāte ir viena no senākajām LBTU fakultātēm, kas savulaik dibināta 1919. gadā Latvijas Augstskolas sastāvā un atradusies Rīgā. Mainoties vietām un nosaukumiem, savu pašreizējo mājvietu Jelgavā, K. Helmaņa ielā 8, fakultāte ieguva 1964. gadā. Fakultāte īsteno studijas veterinārmedicīnā kā 2. līmeņa profesionālo studiju programmu un doktora studiju programmu. Fakultātei ir piešķirta starptautiskā EAEVE akreditācija, un to kā savu studiju vietu izvēlas topošie veterinārārsti ne vien no Latvijas, bet visas Eiropas.

Pievienots 22/02/2023