Pārlekt uz galveno saturu

Promocijas darbā veic pētījumu par dehidrēta medus iegūšanu un tā kvalitāti

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš – LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Anete Ķeķe izstrādāja promocijas darbu "Dehidrēta medus iegūšana un kvalitāte" un ieguva zinātnes doktora grādu pārtikas un dzērienu tehnoloģijās.

Promocijas darba mērķis ir iegūt dehidrētu medu un noteikt iegūtā produkta kvalitātes rādītājus.

"Medus ir produkts, kuru cilvēce izmanto kopš seniem laikiem. Senās tautas (senie grieķi, ķīnieši, ēģiptieši, romieši, maiji un babilonieši) medu patērēja gan augstās uzturvērtības, gan ārstniecisko īpašību dēļ. Medus galvenokārt sastāv no ūdens un ogļhidrātiem, kas nodrošina produkta augsto enerģisko vērtību. Papildus ogļhidrātiem medus satur dažādus citus ķīmiskus savienojumus, piemēram, brīvās aminoskābes, olbaltumvielas, vitamīnus, minerālvielas, dažādus fenolu un gaistošos savienojumus. Tā ķīmiskā sastāva dēļ medum raksturīga prebiotiska iedarbība, antioksidatīvās, antibakteriālās, pretvīrusu, pretiekaisuma, imūnmodulējošas īpašības. Dehidrēts medus ir alternatīva šķidram medum, kura ražošana ļautu paplašināt medus izmantošanu pārtikas rūpniecībā, piemēram, sauso maisījumu ražošanā. Medus dehidrēšanas process ir sarežģīts, jo to apgrūtina augstais fruktozes un glikozes saturs. Iegūstot dehidrētu medu, to iespējams izmantot ne tikai pārtikā, bet arī farmācijā, kosmētikas ražošanā. Tādā veidā tiktu paplašināta Latvijas medus ražotāju konkurētspēja Eiropā un pasaulē," savā promocijas darbā stāsta jaunā zinātniece.

Lai sasniegu izvirzīto mērķi, pētniece veica vairākus uzdevumus - izvēlējās piemērotāko medu dehidrēšanai, ieguva dehidrētu medu, izmantojot izsmidzināšanas un sublimācijas kaltes, analizēja izmantoto nesējvielu un to koncentrāciju ietekmi uz medus dehidrēšanas procesu, noteica diastāzes un invertāzes aktivitāti medū un dehidrētā medū, noteica 5-hidroksimetilfurfurola koncentrāciju medū un dehidrētā medū, noteica prolīna, fenolu savienojumu, organisko skābju saturu medū un dehidrētā medū, kā arī noteica dehidrēta medus fizikālos rādītājus: ūdens saturu, ūdens aktivitāti, higroskopiskumu, samitrināmību, plūstamību un šķīdību ūdenī.

Promocijas darba zinātniskā vadītājs: LBTU asociētais profesors Dr.sc.ing. Ingmārs Cinkmanis (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5515-4830)

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LBTU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts un kopsavilkuma pilnais teksts būs pieejami bibliotēkas repozitorijā tikai universitātes (LBTU) tīklā.

Pievienots 27/02/2023