Pārlekt uz galveno saturu

Pētījums par mārrutku lapām (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Mārrutku (Armoracia rusticana L., dzimta: Brassicaceae) saknes ir samērā populāras kā garšviela, ko izmanto kulinārijā, bet mārrutku lapu pielietojums ir visai ierobežots. Tradicionāli Eiropā dažādu slimību ārstēšanai lietoja gan mārrutku saknes, gan arī lapas (Raghavan, 2000).

romocijas darba „MĀRRUTKU UN LUPSTĀJU BIOLOĢISKI AKTĪVO VIELU IZPĒTE” ietvaros tika konstatēts, ka mārrutku lapas līdz pat 25 reizēm vairāk satur fenolu savienojumus nekā saknes. Šis pats pētījums liecina, ka mārrutku lapās bioloģiski aktīvo savienojumi kvantitatīvi atšķiras dažādos novākšanas laikos un labāk tās novākt vasaras mēnešos. Tādēļ realizējot pētniecības pieteikumu Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/187 "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" mārrutku lapas tika novāktas jūlijā.

mārrutki

1.att. Mārrutku (Armoracia rusticana L., dzimta: Brassicaceae) lapas.

Lai būtu iespējams ilgstošāk saglabāt svaigas mārrutku lapas, pēcdoktorantūras pētījuma projekta ietvaros tiek veikti pētījumi par dažādu sasaldēšanas parametru ietekmi uz mārrutku lapu bioloģiski aktīvajiem savienojumiem, un tiek veikti vērojami par šo savienojumu stabilitāti un dinamiku uzglabāšanas laikā.

 

Saistīts attēls

2.att. Saldētava mārrutku lapu uzglabāšanai.

Tāpat arī ir ieguldīts liels darbs, lai atrastu optimālos ekstrakcijas apstākļus un metodi, kas ļauj iegūt pēc iespējas objektīvāku priekšstatu par mārrutku lapās esošo bioloģiski aktīvo savienojumu kvantitatīvo un kvalitatīvo profilu

3.att. Konvencionālā ekstrakcijas metode.

4.att. Ultraskaņas vanna.

Mārrutku lapās lielākos daudzumos ir tādi individuālie fenolu savienojumi kā sinapīnskābe, katehīns, kumarīnskābe un pēc saldēšanas to saturs nedaudz samazinās.

Mārrutku lapās tika noteikts arī hlorofila a, hlorofila b, kopējo karotenoīdu un C vitamīna saturs.

Ir uzsākti pētījumi par mikrobioloģisko drošumu pazeminātās temperatūrās apstrādātām mārrutku lapām.

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja

pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

INFORMĀCIJAS AVOTI: RaghavanU. S. (2000) A to Z spices. In: Handbook of Spices, Seasonings, and Flavorings. Edited by: U.S. Raghavan, Boca Raton, FL: CRC Press LLC. p. 59-60.

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 19/09/2018