Pārlekt uz galveno saturu

Meliorācijas ietekmes novērtēšana klimata pārmaiņu (plūdu riska) mazināšanā (2. pētījumu posms) (S294)

Projekta numurs
10.9.1-11/16/1467
Struktūrvienības kods
S294
Mērķis

Projekta mērķis ir noteikt un analizēt meliorācijas ietekmi uz SEG gāzu emisijām lauksaimniecībā izmantotajās platībās.

Latvijas Republikas Saeima 1995. gadā ratificēja ANO Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām (UN, 1998; LR, 1995). Konvencijas mērķis ir samazināt siltumnīcefekta gāzu (SEG) koncentrāciju atmosfērā līdz tādam līmenim, kas novērš bīstamu antropogēnu iejaukšanos klimata procesos. Latvijas saistības SEG emisiju samazināšanā nosaka 2002. gadā Saeimas ratificētais Kioto protokols. Atbilstoši Kioto protokolam, Latvijai individuāli vai kopīgā rīcībā ar citām valstīm laika posmā no 2008. līdz 2012. gadam bija jāpanāk SEG emisiju samazinājums par 8%, salīdzinot ar 1990. gadu. Ar šo uzdevumu Latvija sekmīgi tika galā. Kioto Protokola otrajam saistību periodam līdz 2020. gadam, ko pieņēma 2012. gadā, ir definēti vēl augstāki mērķi. Otra Kioto Protokola ietvaros uz 2020. gadu Eiropas Savienībai un tādejādi arī dalībvalstīm ir jāsamazina emisijas par 20%, salīdzinot 1990. gadu. Ik gadu Latvijā tiek veikta SEG inventarizācija, kuras ietvaros tiek aprēķinātas SEG emisijas, kas rodas dažādu tautsaimniecības sektoru darbības rezultātā, t.sk., lauksaimniecības zemju apsaimniekošana. Meliorācijas sistēmu ierīkošana lauksaimniecības zemēs nodrošina augsnes mitruma regulēšanu, kas īpaši aktuāla ir pavasara un rudens sezonās, kad nepieciešama intensīva lauksaimniecības tehnikas izmantošana. Pētījumu rezultāti liecina, ka lauksaimniecības zemju nosusināšana palielina kultūraugu produktivitāti, tajā pašā laikā ietekmējos citus faktorus, kas regulē SEG emisijas no lauksaimniecības zemēm. Piemēram, nosusināšana sekmē skābekļa daudzuma palielināšanos augsnē un organiskās vielas sadalīšanās procesus, samazina CH4 emisijas, bet palielina CO2 un N2O emisijas.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta uzdevumi:

  1. Apkopot un analizēt zinātniskajās publikācijās un projektu atskaitēs iekļauto informāciju par lauksaimniecībā izmantoto zemju saistību ar SEG emisijām;
  2. noteikt un analizēt CO2, CH4, N2O emisijas no nosusinātām un nenosusinātām lauksaimniecībā izmantotām minerālaugsnēm.
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

EUR 25000.00

Projekta vadītājs
Ainis Lagzdiņš
Pielikums Izmērs
S294_atskaite_2016.pdf 3.84 MB
Projekta atslēgvārdi
lauksaimniecības platības, meliorācija, SEG emisijas
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 04/11/2016